Art Film Fest: Slávnostné otvorenie!

Zahájenie 22. ročníka Art Film Festu, ponúklo opäť zaujímavú filmovú paletu, účasť veľkých osobností od filmu, príjemné filmové prostredie a taktiež nebola núdza o preplnené kinosály filmových nadšencov, ktorý si vo veľkom záujme vystáli aj rady aby sa mohli dostať na vytúžené predstavenie.

Prišlo aj na malé zmeny, vylepšenia, ktoré len prospejú filmovému nadšencovi napríklad pri jednoduchšej rezervácii filmov. Rezerváciu si je možné už zajednať pri akreditácii cinepassu už aj cez internet, čo samozrejme odľahčí info centrá, ktoré bývajú dosť zaplnené pri veľkom záujme nadšencov. Výhodou je aj renovácia staručkej kinosály kina Prameň, ktorá je teraz ďaleko pohodlnejšia.

Po celý festivalový týždeň si budete môcť vychutnať filmy z každého kúta sveta. Od Južnej Ameriky až po Áziu a nevyhneme sa ani takej Austrálii, takže každý podľa chuti si môže vybrať. Zo všetkých 132 uvedených filmov bude 11 filmov bojovať o cenu Modrého anjela za najlepší film. Tieto filmy s určitou zárukou kvality už majú za sebou veľmi významné festivaly z miest ako Berlín, Benátky, Rotterdam, San Sebastiane alebo Sundance.

Istvan SZABO  (1938 -       )    Hungary

Otvárací ceremoniál bol zahájený v podvečerných hodinách, tento krát bolo počasie prívetivé, takže o to príjemnejšia bola účasť na tomto otvorení, keď nemusíte bojovať z horúčavami. Ceremóniu sprevádzal moderátor Braňo Bruno Ciberej, ten nás počas jeho priebehu previedol históriou titulkoch vo filme. V tomto ročníku sa usporiadatelia zamerali na zahraničné osobnosti od filmu. Chválospev od viceprezidenta festivalu Petra Hledíka si vypočul známy Český herec Ivan Trojan označovaný za jedného z najlepších hercov svojej generácie, ktorý si prevzal cenu Hercová Misia.

Trojan hneď povedal veselú príhodu, keď sa len jeden deň pre zahájeným tohto festivalu stretol s Martinom Hubom a nevedomky a vo všetkej úcte k tomuto hercovi si v rýchlosti zisťoval, či sa mu môže touto festivalovou účasťou pochváliť. Nakoľko nevedel či ju samotný Huba už získal, takže po vy-goolovaní že aj Huba má Hercovú Misiu mu odľahlo. Jeho plaketa sa bude vynímať medzi menami ako sú: Jean – Paul Belmondo, Ben Kingsley, Franco Nero, Iva Janžurová, či jeho český kolega Vlastimil Brodský. Herec Ivan Trojan je ovenčený množstvom cien ako Český lev, či dokonca aj z Monte-Carla, jeho najvýznamnejšie filmy sú Želary (2003), Jedna ruka netleská (2003), Václav (2007), Karamazovi (2008), či nedávno oceňovaní Hořící keř (2013).

Jimmy's Hall

Po otváracej ceremónii prišiel na radu snímok z výberovej sekcie nominovaných filmov festivalu Cannes a to Jimmyho tančiareň (Jimmy’s Hall,2014) veľa krát oceneného významného tvorcu Ken-a Loach-a. Samotný film prišli uviesť dvaja hlavný protagonisti Barry Ward (ako James Gralton) a Simone Kirby (ako Oonagh). Po skončení filmu a následujúcom večierku pre pozvaných hostí, boli obaja herci prívetivý pre množstvo záujemcov o rozhovor, bol o nich veľký záujem, radi rozobrali tému filmu, ktorá bola založená na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v Írsku v období 20.-30.rokov minulého storočia. Príjemne vystupujúci komunikatívny Barry Ward sa dokonca pochválil svojim ďalším projektom ako Blood Cells (2014), ktorý bude mať premiéru na filmovom festivale Venice v Auguste tohto roku.

Jimmyho tančiareň pre tunajšieho diváka ponúka u nás neznámu tému, keď sledujeme zaujímavé udalosti počnúc rokom 1921, tesne pred vypuknutím občianskej vojny, keď postavil írsky ľavicový aktivista Jimmy Gralton tanečnú sálu na vidieku a pri nevôli komunity zloženej z významných ľudí v zákryte za cirkevným hodnostárom, takto musí prekusnúť útoky na svoju osobu a ľudí ktorý chcú žiť pokojným životom a občas sa trošku uvoľniť, zabaviť v jeho tančiarni.

Napísal: Matúš Gajdošech