Zrní vyzvú Brno 9. decembra vo Fléde: Nasleduj kojota!

Je to důrazná výzva ale není třeba mít strach, nebude následovat ani pofidérní bojová hra či nějaký vypečený teambuilding v lužáneckém parku či na Špilberku. O silné emoce a intenzivní zážitek ovšem zcela jistě půjde: Kladenské Zrní, jedna z nejlepších kapel, na jakou dnes můžeme narazit v českých, moravských a slezských luzích a hájích, přijede pokřtít do brněnské Flédy svoje nejnovější albumm zavané Následuj Kojota!

Nápadité písně, mixující křehkost i udérnost, napětí i klid, nervozní těkavé hledání i utěšující harmonii. A k tomu strhující pódiový projev, charizmatický frontman, přímočará energie i  muzikantské hledačství, touha a chuť experimentovat. To vše charakterizuje kladenské Zrní, které se stalo v posledních několika letech jednou z nejvyhledávanějších koncertních kapel v klubech i na festivalových pódiích. K novému albu říká zpěvák Jan Unger: “Ještě asi 4 měsíce před nahrávánim jsme neměli téměř nic. až na pár výjimek se nám nedařilo vymanit se z toho, co už jsme sami od sebe znali a čekali. tehdy se ale něco pohlo a změnilo, nevim, jestli tim tlakem termínu, nebo to v nás prostě dozrálo, ale přišlo to zničehonic, naráz! Takovej vír a šrumec. Dostali jsme se do varu, poslední měsíc jsme zkoušeli hodně intenzivně, všichni udělali velkej kus práce a nakonec se nám povedlo udělat 16 písniček, který maj svuj osobitej svět,” a dodává: “Pro mě je tohle album vlastně dost o psaní písniček. o hledání kreativní energie. hledání společný hlubiny odkud to vyvěrá. je to deska o vytváření různejch světů a průchodech mezi nima, mezi realitou a jinym stavem vědomí. Ale co je vlastně realita? neni to taky jenom fantazie? A kde je ta hranice? kojot je tvůrce vesmíru, průvodce tam a i ven. a celý je to vtip.” 

d13345bf-1eba-4e0b-a730-fb9935325a79

A patří se dodat, že vedle nového materiálu na koncertě samozřejmě zazní i další zásadní písně z repertoáru skupiny.

Koncert kladenské kapely Zrní, na kterém v brněnské Flédě pokřtí album Následuj kojota!, začíná v úterý 9. prosince od 20 hodin. Vstupenky v předprodeji jsou v ceně 210 Kč, na místě pak budou za 250 Kč.

Kapela se představuje vlastními slovy zcela vyčerpávajícím způsobem: Jsme Zrní. Něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen. Na hudbě nás baví objevovat nový možnosti a kombinace. Hrát si, bejt spolu v hudební krajině, kterou společně vytváříme. Baví nás zkoumat, vyjadřovat a sdílet svý pocity. Většina našich písniček vzniká společnou improvizací. Hodně nás inspiruje příroda, její trvalý principy, krajina, lidová hudba, ale stejně tak elektronická doba, do který jsme se narodili. Zpíváme česky. Je nás pět. Hrajeme spolu od roku 2001 pořád ve stejnym složení. Hudbou chceme šířit chuť pozorovat, fascinovat se, brát život jako hru a velkej zážitek. Na outfit sere pes. Zrní je hra, kladenskej uhelnej zen. Baví nás si hrát, komunikovat spolu v tý společnejma fantaziema se rodící hudební krajině, interagovat, jak to vidíme všude okolo. Shodli jsme se už na začátku, že nechceme používat žádný přetřesený postupy a fráze, stejně jako žádný módní trendy, který za pár let budou znít staře! Začínali jsme v angličtině, ale už od půlky první desky zpíváme česky, protože jenom tak se můžeme dostat až do morku svejch hlav. Vycházíme z lidový hudby, která jde z naší krajiny a ze zkušeností našich předků a stejně tak nás ovlivňuje současná elektronická doba, do který jsme se narodili, zvuky strojů, aut, měst, nový lidský pocity a situace, nový technický možnosti. Ovlivňuje nás naše domovský postindustriální Kladno, kde se něha snoubí z brutálem. Máme rádi les, kapradí, chamradí. Hrajem spolu od 23.června 2001 pořád ve stejnym složení. V základě zpěvy, housle, kytary, basa, bicí, akordeon, flétna, samply, a často spoustu dalšího, na co se dá hrát. Rádi bychom hudbou šířili chuť pozorovat, fascinovat se, brát život jako hru, intenzivní zážitek, jako takový povídání dílků jednoho celku. Povídání vůněma, očima, tvarem, zvukem. Kdyby něco takovýho lidi z naší muziky cejtili, tak budeme rádi.

https://www.zrni.cz/
https://www.facebook.com/kapelazrni
https://www.facebook.com/events/1488453324726301

10626520_10205104893891960_6711874759523245660_n

Zdroj: Fléda