Zrekonštruované Kino Lumière otvára, denne premietne sedem a viac filmov

Zrekonštruované Kino Lumière – kino Slovenského filmového ústavu (SFÚ) po viac ako ročnej prestávke konečne privíta prvých návštevníkov. Premietať začne v utorok 6. februára, divákom na úvod ponúkne najlepšie filmy minulého roka aj horúce novinky. Kino zverejnilo program, figurujú v ňom tradičné aj špeciálne cykly, počas prvého dňa si diváci budú môcť vybrať z ôsmich titulov.

Dramaturgia prvého premietacieho dňa pozostáva z oceňovaných filmov uplynulého roka a z noviniek. V predpremiére Kino Lumière ponúkne poetickú filmovú drámu Dokonalé dni, ktorou sa rešpektovaný režisér Wim Wenders triumfálne vracia na scénu s témou hľadania krásy v zdanlivých maličkostiach. Premietne sa tiež európsky film roka Anatómia pádu režisérky Justine Triet, jej napínavá rodinná dráma sa hrdí ocenením Zlatá palma z MFF Cannes. Diváci uvidia aj európsky dokument roka Sestry z dymovej sauny, jeho režisérka Anny Hints upriamuje pozornosť na estónsky fenomén spätý so starodávnymi rituálmi. Cyklus Best of 2023, zameraný na to najlepšie z minuloročnej distribučnej filmovej ponuky, otvorí v prvý deň premietania snímka Karaoke Blues fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, ktorá získala Cenu poroty na MFF Cannes, len o deň neskôr sa na mimoriadnej projekcii z 35 mm kópie v tomto cykle premietne oceňovaný film Oppenheimer Christophera Nolana s trinástimi nomináciami na Oscara. Slovenskú kinematografiu bude v deň otvorenia zastupovať Svetloplachosť Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka z cyklu Film.sk: Top 5 roku 2023. Počas prvého dňa sa premietnu aj dva minuloročné talianske filmy, už divácky overený titul Prvý deň môjho života od Paola Genoveseho a novinka Pápežov zákon režiséra Marca Bellocchia. Filmový skvost Hoří, má panenko (1967) Miloša Formana z programového cyklu Reštaurovaná klasika s nadhľadom odkazuje k požiaru, v dôsledku ktorého zostalo kino v septembri roku 2022 zatvorené.

Februárový program bude bohatý na viaceré nové snímky. Kino uvedie komediálnu drámu Chudiatko gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa s jedenástimi nomináciami na Oscara, bulharskú drámu Blažine lekcie režiséra Stefana Komandareva, víťazný film z festivalu v Karlových Varoch, ale aj slovenský akčný politický triler Vojna policajtov, samostatný celovečerný debut producenta Rudolfa Biermanna. Z domácej kinematografie diváci budú môcť vidieť aj minuloročné filmy, ktoré získali najlepšie hodnotenie v bodovaní mesačníka Film.sk. Podľa slovenských filmových vedcov, kritikov a publicistov sa popri snímke Svetloplachosť najlepšie umiestnili dokumenty Poznámky z Eremocénu Viery Čákanyovej, Pozor, padá SNG! režisérskej dvojice Lena Kušnieriková a Jana Durajová, Turnus Jara Vojteka a Všetci ľudia budú bratia Roberta Kirchhoffa. Kino Lumière ich uvedie v každoročnom cykle Film.sk: Top 5 roku 2023.

Svoje miesto v programe Kina Lumière majú tradične i klasický film, archívne kino a vzdelávanie. Vo februári sa v študijnej sále SFÚ v cykle Filmotéka špeciál k divákom dostanú tri staršie diela Wima Wendersa Nebo nad Berlínom (1987) Paríž, Texas (1984) a Stav vecí (1982), kino ich uvádza popri jeho novinke Dokonalé dni. Vo februári sa začne aj ďalší semester vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet špeciál, tentoraz zameraný na tvorbu Alfreda Hitchcocka. Pozostávať bude z piatich stretnutí a lektorsky ich uvedie filmová teoretička Katarína Mišíková. Aktuálny semester otvorí triler Ani tieň podozrenia (1943), ktorý bude uvedený v reštaurovanej podobe v rozlíšení 4K. Exkluzívne tento mesiac kino uvedie aj digitálne reštaurovaný film Pianista (2002) Romana Polanského v cykle Reštaurovaná klasika a na špeciálnej projekcii sa v spolupráci s podujatím Konvergencie premietne aj digitálne reštaurovaný film Amadeus (1984) Miloša Formana v režisérskom zostrihu.

Vo februári dostane priestor animovaný film v samostatnom cykle Ghibli: tajomné svety. Ponúkne výber animovaných filmov z produkcie svetoznámeho štúdia Ghibli, ktoré už od roku 1985 rozpráva očarujúcim jazykom filmovej animácie tajomné a nesmrteľné príbehy, tie si svojím majstrovstvom získavajú divákov po celom svete naprieč generáciami. Päticu starších titulov Hajaa Mijazakiho Laputa: Zámok v oblakoch (1986), Porco Rosso (1992), Cesta do fantázie (2001), Howlov kráčajúci hrad (2004), Príbehy zo Zememorí (2006) i jeho aktuálny film Chlapec a volavka (2023), ktoré figurujú vo februárovom programe, spája motív tajomných svetov a dobrodružných príbehov mladých hrdinov. V spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom Kino Lumière uvedie miniprehliadku Druhá šanca, ktorá ponúkne výber talianskych filmov z podujatí Mittel Cinema Fest a Filmový festival inakosti. Cyklus Ozveny prinesie filmy z prehliadky severských filmov SCANDI, pripravené sú aj tradičné cykly SENior kino, Baby kino, Príbehy umenia a program pre deti.

Vo vynovených priestoroch predstaví Kino Lumière ako prvú výstavu Portréty fotografa Mira Nôtu, ktorá bola súčasťou Mesiaca fotografie v novembri minulého roka. Výstava ponúkne výber osobností zo sveta slovenského filmu, ktoré Nôta zachytával v období posledných tridsať rokov. V jeho hľadáčiku sa ocitli nielen známe osobnosti, ale fotografoval aj ľudí za kamerou. Jeho fotografie osobností rôznych filmových profesií a generácií sú súčasťou zbierok Slovenského filmového ústavu.

Kino Lumière po rekonštrukcii ponúka plnohodnotný hrací profil, denne sa uskutoční sedem až dvanásť projekcií. Vstupné na bežné predstavenia je 7 eur, zľavy platia pre držiteľov preukazov filmových klubov, pre držiteľov karty Lumierka a pre seniorov, ZŤP a mládež do 15 rokov. Zľavnené vstupné platí aj na projekcie Filmotéky – študijnej sály SFÚ a na SENior kino.

Otvorením zrekonštruovaných priestorov Kino Lumière ukončí premietanie v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá sa stala domovom kina počas jeho zatvorenia. Pod značkou Kino Lumière x SNG sa zrealizovalo vlani 342 verejných predstavení, ktoré navštívilo takmer 13 000 divákov. V januári sa konalo ďalších 38 predstavení s návštevnosťou 2 141 divákov. „Slovenskej národnej galérii sme nesmierne vďační, že nám počas rekonštrukcie Kina Lumière poskytla svoju kinosálu,“ hovorí Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière. „Išlo o výnimočnú spoluprácu po pracovnej i ľudskej stránke, veľmi si ju vážime a veríme, že čoskoro na ňu nadviažeme novými spoločnými projektmi.“ Posledné projekcie pod značkou Kino Lumière x SNG sa na Riečnej 1 uskutočnia cez víkend 3. a 4. februára.

Zdroj: Lumière