Zomrel hrdina druhej svetovej vojny generál Ivan Otto Schwarz.

4.1.2018 zomrel vo veku 94 rokov jeden z posledných československých veteránov RAF, generál Ivan Schwarz. Ivan Otto Schwarz sa narodil 11. 12. 1923 vo vtedajšom Československu. Svoje detstvo prežil v rodine židovského advokáta v Bytči, kde navštevoval meštiansku školu a sa venoval sa plávaniu.

Neskôr nastúpil na gymnázium v Spišskej Novej Vsi a prestúpil do reálneho gymnázia v Žiline. Vo februári 1939 sa mu vďaka otcovi a jeho stykom s Lordom Newborough podarilo odísť do Anglicka, kde mal študovať a pracovať na farme produkujúcej ovčí syr.

V čase vypuknutia vojny mal Ivan len šestnásť rokov, no napriek tomu sa rozhodol, že vstúpi do armády. Jeho snom bolo stať sa letcom. Pri odvode klamal o svojom veku, čo mu vďaka jeho športovej postave lekár uveril. Dňa 13. 7. 1940 bol prevelený do československých vojenských jednotiek. V tom istom roku vstúpil do 311. letky RAF, kde slúžil ako radiotelegrafista a strelec.

Medzi najvýznamnejšie akcie posádky Ivana Schwarza patrí potopenie nemeckej transportnej lode Alsterufer a letecká účasť pri operácii Overlord. Neskôr pôsobil v 168. a v 147. letke, kde okrem iného sprevádzal transportné lode do prístavu Murmansk.

Jeho rodičia boli počas vojny umiestnení do pracovného tábora a potom sa skrývali v horách. Po vojne sa Ivan Schwarz vrátil do Československa. Nesúhlasil však s politickou situáciou a v roku 1946 odišiel do Anglicka, kde sa oženil a venoval sa podnikaniu v oblasti železničnej dopravy.

Ivan Schwarz bol nositeľom troch vyznamenaní Československý vojnový kríž 1939. Roku 2005 mu prezident Gašparovič udelil Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy v boji proti fašizmu počas II. svetovej vojny. V roku 2010 ho predsedníčka vlády Radičová ocenila Pamätnou medailou Milana Rastislava Štefánika a medailu Za hrdinstvo si prevzal aj od prezidenta Zemana.

Príbeh Ivana Schwarza je súčasťou databázy príbehovMemory of Nations, ktorá je jednou z hlavných aktivít organizácie Post Bellum.

Čo je Memory of Nations?Najväčšia prístupná on-line zbierka s viac než 4000 autentických svedectiev pamätníkov 20. storočia. Svoje príbehy v nej rozprávajú ľudia, ktorých sa dotkla vojna a komunistický režim. Memoryofnations.eu buduje na Slovensku najmä organizácia Post Bellum SK, ale nájdete v nej aj príbehy, ktoré spracoval Ústav Pamäti národa, Nadácia Milana Šimečku a ďalšie organizácie, ktorým nie je pamäť národa ľahostajná. www.memoryofnations.eu

Zdroj: TS