Zoberte spájkovačky, ide sa hrať! A4 pozýva deti na workshop experimentálnych hudobných nástrojov, ktorý sa bude konať 14 s 15 decembra.

Majú vaše deti radi hudbu, radi majstrujú, fantazírujú a stále s niečím búchajú? Na workshope výroby experimentálnych hudobných nástrojov je to dovolené. Bude sa spájkovať, vŕtať, skrutkovať, strihať, prepájať, počúvať, nahrávať a hrať! Ste zvedaví, ako to bude znieť? Príďte sa zapojiť počas soboty a nedele 14.  a 15. decembra v A4 – priestore súčasnej kultúry v Bratislave.

Workshop je zameraný na tvorbu experimentálnych hudobných nástrojov vyrobených z nájdených vecí, jednoduchých motorčekov a kontaktných piezo „mikrofónov“, ktoré ponúkajú širokú škálu využitia v sound arte, field recordingu, zvukových inštaláciách či ozvučovaní objektov. Deti budú rozvíjať svoju kreativitu, hravosť a fantáziu. Pomocou kladivka, píly či skrutkovača vytvoria z bežných vecí netradičné nástroje, ktoré potom ozvučia a budú s nimi spoločne vytvárať netradičnú hudbu. Každý účastník si vyrobí svoj vlastný piezo snímač a zapojí motorček s reguláciou otáčok.

Čo sa deti na workshope naučia? Základy práce so spájkovačkou, ako si vyrobiť a používať vlastný piezo mikrofón, či zapojiť si malý DC motorček a regulovať rýchlosť jeho otáčok. Následne budú improvizovať s rôznymi materiálmi ako drevo, klince, struny, pružiny… Čo je však najdôležitejšie, vďaka hľadaniu zvukov vo svojim okolí sa naučia väčšej bdelosti, všímavosti a improvizácii. Fantázii sa tu medze nekladú. Nové nástroje sa dajú vytvoriť viac menej z čohokoľvek. „Ako materiál sa dá  použiť všeličo, od klinca a plechovky až po pohár, radiátor alebo zábradlie. Kuriozitou je nopová fólia,“prezrádza lektor Jiří Suchánek. Najzaujímavejšou časťou na výrobe je práve prekvapenie, ako môžu jednotlivé veci znieť. Túto zvedavosť si môžu deti vyskúšať 14. a 15. decembra v A4 – priestore súčasnej kultúry.

Požiadavky na účastníka sú vek minimálne 10 rokov, chuť učiť sa a experimentovať, otvorené uši, nebáť sa spájkovačky a náradia. Je potrebné sa vopred zaregistrovať na workshop@a4.sk.

Lektorom workshopu je Jiří Suchánek (1979) – umelec, hudobník a pedagóg na brnenskej FaVU VUT, multimediálny experimentátor a vývojár. Jiří sa dlhodobo venuje tvorbe trvalých audiovizuálnych inštalácií, ktoré často umiestňuje do netradičných (prírodných) priestorov. Skúma trvanlivosť elektronických médií v ťažkých klimatických podmienkach a súbežne aj nové formy komunikácie multimediálnych diel. Realizoval radu dlhodobých multimediálnych inštalácií vo verejnom priestore, vystavoval a koncertoval aj na rade prestížnych medzinárodných festivaloch. Bol na stážach v medzinárodných centrách STEIM, TIMET či Institute of Sonology. Hľadá spôsoby synchronizácie zvuku a svetla. Pre svoje inštalácie komponuje hudbu a vyvíja vlastný software. Zaoberá sa tiež tvorbou netradičných dotykových i bezdotykových hudobných nástrojov a experimentovaním so senzormi a programovaním v hudobnej tvorbe. Od roku 2008 je asistentom Kabinetu audiovizuálnych technológií na FaVU a v súčasnosti študuje doktorský stupeň odbore Multimediálna kompozícia na JAMU. Jeho dizertačná práca je zameraná na sonifikáciu využitú v hudobnej kompozícii a zvukovom umení. Jeho snom je vytvoriť na horách elektronickú inštaláciu, ktorá bude samostatne fungovať aspoň 500 rokov a celá zarastie machom a lišajníkmi.

Podujatie sa koná v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného z programu EU Kreatívna Európa, Fondom na podporu umenia a Bratislavským samosprávnym krajom.

Facebook event:  https://a4.sk/events/2019/12/14/experimentalne-hudobne-nastroje/
Podujatie: https://www.facebook.com/events/465400710738197/
Lektor: http://www.jiri-suchanek.net
Registrácia: workshop@a4.sk

Zdroj: TS