Zlo plodí len zlo alebo najväčšie zaujímavosti o 2. svetovej vojne

Vojna ľudstvu nikdy nič dobré nepriniesla, a predsa sa aj v 21. storočí bojuje o nezmyselnú nadvládu jedného nad druhým. Vojny a bitky tu síce boli už od nepamäti, ale nič iné okrem utrpenia a veľkých materiálnych škôd doposiaľ nepriniesli. Aj napriek tomu nás informácie priamo z bojiska fascinujú a priťahujú našu pozornosť. Preto sa od 6. júna môžete tešiť na 13 častí seriálu Druhá svetová vojna: Cena ríše na televíznej stanici Spektrum.

Druhá svetová vojna z prvej línie

Televízna stanica Spektrum vám prináša možnosť ocitnúť sa aspoň pomyselne v prvej línii bojov druhej svetovej vojny a zažiť hrôzy vojny prostredníctvom autentických archívnych záberov. Čakajú vás stovky hodín spravodajských záberov priamo z bojiska či z politických kruhov, ktoré vojnu na diaľku ovplyvňovali. Nebudú chýbať výpovede viac ako 50-tich očitých svedkov a vojnových veteránov z Poľska, Indie Vietnamu a Ruska. Vojny východu a západu, ktoré sa spojili do druhej svetovej vojny, pretvorili politickú mapu sveta.  Toto je príbeh o tom, ako sa svet, ktorý sa tvoril celé stáročia, za pár desaťročí úplne zmenil na nepoznanie.

Zaujímavé fakty o 2. svetovej vojne, ktoré ste možno netušili

  • Synovec Adolfa Hitlera, William Hitler, slúžil počas 2. svetovej vojny v americkom námorníctve.
  • Počas 2. svetovej vojny dostávali britskí vojaci prídel troch listov toaletného papiera denne. Američania ich dostávali 22.
  • Úmrtnosť zajatcov v ruských táboroch bola 85 %.
  • Poľská katolícka pôrodná asistentka Stanisława Leszczyńska porodila 3 000 detí v koncentračnom tábore Auschwitz počas holokaustu v okupovanom Poľsku.
  • V druhej svetovej vojne bol najmladším vojakom v armáde Spojených štátov Calvin Graham – mal 12 rokov. Graham klamal o svojom veku, keď sa hlásil do amerického námorníctva.  Jeho skutočný vek sa zistil až po tom, čo bol zranený.
  • Obliehanie Stalingradu malo za následok viac ruských obetí (vojenských aj civilných), ako mali Spojené štáty a Veľká Británia spolu počas celej 2. svetovej vojny.
  • Aby sa Američania počas 2. svetovej vojny vyhli používaniu nemecky znejúceho názvu „hamburger“, používali názov „Liberty Steak“.
  • Prvá bomba, ktorú Spojenci zhodili na Berlín, zabila jediného slona v berlínskej zoo.
  • Spravodajský dôstojník cisárskej japonskej armády, ktorý bojoval v 2. svetovej vojne, Hiroo Onoda sa v roku 1945 nevzdal. Až do roku 1974, takmer 30 rokov, zastával svoju funkciu na Filipínach. Jeho bývalý veliteľ pricestoval z Japonska, aby mu v roku 1974 osobne vydal rozkaz o uvoľnení zo služby.
  • Celkový počet obetí 2. svetovej vojny sa pohyboval medzi 50 – 70 miliónmi ľudí, z ktorých 80 % tvorili len štyri krajiny – Rusko, Čína, Nemecko a Poľsko.  Viac ako 50 percent obetí tvorili civilisti, pričom väčšinu z nich tvorili ženy a deti.

Ak sa chcete dozvedieť ešte niečo viac o druhej svetovej vojne, sledujte od 6. júna seriál Druhá svetová vojna: Cena ríše každý pracovný deň o 22:00 na televíznej stanici Spektrum.

Zdroj: TS