Zimný filmový seminár 4 živly: Tí Druhí

V dňoch 24. – 26. februára sa uskutoční prvý ročník Zimného filmového seminára 4 živly, ktorého témou sa stanú TÍ DRUHÍ. Po trinástich úspešných ročníkoch letných 4 živlov sa organizátori rozhodli rozšíriť filmovú ponuku v Banskej Štiavnici o ich zimnú verziu.

“Pri dramaturgii seminára nám je vždy ľúto, keď musíme vyradiť niektoré filmy alebo celé línie témy. Zimné živly nám umožnia venovať sa jednej linke viac do håbky,” vysvetľuje Daniela Chlapíková, organizátorka podujatia. Zimná verzia je tak preddavkom letného seminára, ktorý v tomto roku bude rámcovaný témou Hranice. Vo februári sa 4 živly pozrú za naše južné hranice a na hranice v nás, ktoré robia z iných TÝCH DRUHÝCH. Ponúknu kolekciu slovenských a maďarských filmov, reflektujúcich vzájomné vzťahy, ako aj vzťahy k iným menšinám, ktoré v obidvoch krajinách žijú alebo žili.

Zaujímavými budú najmä filmy, skúmajúce stereotypy myslenia na oboch stranách a lektorské úvody (diskusie), ktoré im dodajú širší historický a sociologický kontext. Z klasických diel v programe patrí miesto napríklad filmom Pomocník (r.: Zoro Záhon), Miluj blížneho svojho (r.: Dušan Hudec) alebo Hedvigin vankúšik (r.: Krisztina Deák), čerstvejšie diela príde uviesť viacero tvorcov osobne. Angéla Galán predstaví banskoštiavnickému publiku svoj intímny pohľad na slovensko-maďarské spolunažívanie v dokumente Szlovákmagyarok a dokumentárnu komédiu Bahrtalo! (Veľa šťastia!) o dvojici svojráznych Rómov uvedie rumunsko-maďarský režisér Róbert Lakatos.

Sprievodným programom chcú organizátori sprostredkovať ešte plastickejší obraz jednotlivých menšín a dovoliť návštevníkom nazrieť za pomyselné hranice. Otvárací večer zimného seminára sa aj preto rozhodli usporiadať v komunitnom centre rómskej osady Šobov a po miestnej premiére filmu Cigán (r.: Martin Šulík) roztancovať domácich i cezpoľných návštevníkov v rytmoch pravej cigánskej muziky. V nasledujúcich dňoch dostanú možnosť ochutnať špeciality rómskej, maďarskej a židovskej kuchyne, aby si napokon s nasýteným žalúdkom a obohatenou mysľou mohli overiť znalosti kinematografie v súťažnom kvíze.

Zimný filmový seminár 4 živly svojim návštevníkom rád ukáže, že označenie TÍ DRUHÍ nemusí niesť pejoratívny nádych. V spoločnosti filmových tvorcov, teoretikov, či odborníkov z oblasti sociologických a historických vied, nazrie v posledný februárový víkend za hranice predsudkov a stereotypov myslenia. Viac informácií a podrobností o jeho programe nájdete na www.4zivly.sk.

Zimne 4zivly

Zdroj: OZ štyri živly
Publikoval: Redakcia GREGI.NET