Zažil som totálny kolaps a premenil ho na inšpiráciu. Výsledkom je najlepší album projektu IAMX!

Šesť albumov v priebehu jedenástich rokov. Neustále nahrávanie a koncertovanie. Megaúspech britského fenoménu IAMX priniesol svoju daň pred troma rokmi, kedy jeho frontman Chris Corner ohlásil umeleckú prestávku.V týchto dňoch sa vracia s projektom Metanoia. Sám Chris Corner ho označuje za svoje ľudské i umelecké znovuzrodenie. Hudobní odborníci a kritici zase hovoria o bezpochyby najprelomovejšej štúdiovej nahrávke v histórii projektu IAMX.

Keď zažijete úplny kolaps a prestanete spávať, zistíte, že máte problém, o ktorom treba hovoriť.  Rozhodol som sa, začať písať album o insomnii. Nielen preto, aby som sa z toho sám dostal. Ale preto, že som cítil, že o tom treba hovoriť nahlas. Je to problém mnohých ľudí,“ prezrádza britský umelec Chris Corner o svojom doposiaľ najosobnejšom albume Metanoia, ktorý vydal koncom minulého roka. Ako priznáva, od začiatku vedel, že celý nový album bude inšpirovaný práve jeho najťažším životným bojom – obdobím viac ako dvojročnej chronickej nespavosti. Dnes s odstupom času označuje projekt Metanoia ako bodku za svojou  dlhou a náročnou liečbou.   „Uvedomil som si, že o tom musím písať, aby som to mohol hodiť za hlavu a aby sa to obdobie stalo minulosťou. Vďaka tomu som teraz silnejší. Keď tie nové skladby spätne počúvam, som šťastný, že už nie som na tom tak ako pred tým.“

small_IAMX_by_Saryn_Christina_02

Hudobná kritika sa zhoduje, že Metanoia ašpiruje na najprelomovejší a najsignifikantnejší album v diskografii britského projektu IAMX. Dôkazom ich tvrdení sú úspešné single – „Oh Cruel Darkness Embrace Me“  https://goo.gl/fbmOG7  či najnovší „North Star“ https://goo.gl/pxZJQT. „Metanoia nie je len môj najosobnejší album. Je to prvý môj album, ktorý dokážem počúvať,” tvrdí Chris. Pri starších nahrávkach to tak nebolo. Tento album je skrátka iný. Má pre mna hlbší zmysel, som naň hrdý. Veľa pre mňa znamená. Viac než všetky predošlé.”   Zároveň jedným dychom dodáva, že vďaka albumu sa vrátil sám k sebe a k podstate projektu IAMX – k tandemu Chris Corner v štúdiu sám so svojím počítačom”. Ako prezrádza, umeleckou inšpiráciou mu boli nahrávky jeho obľúbenca Davida Sylviana.

small_IAMX_LP_Metanoia_J_01

Project IAMX je späť a je silnejší, než kedykoľvek predtým. Album Metanoia odštartoval novú éru v mojom živote, no koncerty IAMX sú stále koncertmi IAMX!” smeje sa Chris na margo svojich preslávených živých šou, ktoré vďaka kontroverzným maskám a kostýmom a excentrickej energii už roky vypredáva po celom svete. „Koncerty IAMX sa veľmi nezmenili. Stále sú energické a sexy. Akurát ja som pozitívnejší a takú energiu aj odovzdávam ľuďom a na pódiu sa opäť cítim ako doma.”

IAMX pokračuje vo svetovom turné so svojím najnovším albumom Metanoia. Novú koncertnú šou predstaví 8. marca 2016 v Bratislave! Vstupenky na podujatie sú v predaji TU:

https://www.musicglue.com/iamx/events/8-mar-16-iamx-majestic-music-club/  a na webe Predpredaj.sk: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/5635/iamx
Hudbu IAMX, viac informácií o koncerte a súťaže o vstupenky fanúšikovia nájdu vo vysielaní Rádia_FM.
Program večera / 8. 3., MMC, Bratislava:
Doors open: 19.00
IAMX show time: 20.30 – 22.30
small_IAMX_by_Saryn_Christina_04

 

 IAM{X}

Štyridsaťjedenročný  anglický hudobník Chris Corner v minulosti pôsobil v trip-hopovej formácii Sneaker Pimps. Aktuálne boduje s elektro – rockovým projektom IAM{X}, ktorý má na konte albumy  Kiss + Swallow (2004), The Alternative (2006), Kingdom of Welcome Addiction (2009), Dogmatic Infidel Comedown OK (2010),  Volatile Times (2011) – prvý album IAM{X}, ktorý vyšiel aj na vinyle, The Unified Field (2012) a Metanoia (2015).

Koncerty IAM{X} sú živé koncertné vystúpenia, ktoré sám Chris označuje za ozdobu svojho projektu. Neuveriteľné, excentrické kostýmy, šokujúce efektné vizuálne projekcie, vytvorené samotným Chrisom Cornerom a výbušnosť priamo na pódiu – to všetko sú dôvody, prečo sú turné IAM{X} po celej Európe často dlhodobo vopred beznádejne vypredané.

 Viac info:   www.IAMXmusic.com  |    www.facebook.com/IAMXOFFICIAL  |    https://twitter.com/IAMX   |   www.youtube.com/user/IAMX   |    https://instagram.com/IAMX   |  www.facebook.com/events/1489656038010144/

IAMX PLAGAT A1.indd

Zdroj: Soul For Show