Záverečný koncert festivalu Viva Musica! bude patriť excelentnému Radkovi Baborákovi a jeho Orquestrine. Nový program na festivale predstaví aj fenomenálna Iva Bittová

Iva Bittová je umelkyňa, ktorej talent, aura a charizma presahuje akýkoľvek konvenčný opis. Svojou muzikálnosťou a pokorou s ľahkosťou prekračuje hranice hudobných žánrov. Jej koncerty sa všade vo svete stávajú pastvou pre všetky ľudské zmysly. Tak tomu bude i na festivale Viva Musica!, na ktorom predstaví svoj nový hudobný projekt s názvom Čo mi otec spieval. Sekundovať jej bude violončelista, skladateľ a improvizátor Anil Eraslan. Záver 19. ročníka bude mať v rukách rovnako svetoznámy český hudobník a excelentný hráč na lesnom rohu, Radek Baborák. Do Bratislavy privezie melódie kultových amerických skladateľov 20. storočia.

Podmanivé čaro americkej hudby vyrastajúcej z tradície jazzu a jeho spojenia s klasickou hudbou s uvoľnenou americkou dramaturgiou prinesie záverečný koncert 19. ročníka festivalu Viva Musica! Uskutoční sa 17. augusta 2023 o 20:00 v Slovenskom rozhlase a vystúpi na ňom dlhoročný sólo hornista Berlínskej filharmónie a dirigent Radek Baborák so svojím súborom Orquestrina, ktorý je zložený z vynikajúcich sólistov a hráčov popredných orchestrálnych a komorných telies ako huslisti Adam Novák, Milan AlAshhab a Martina Bačová, violista Karel Untermüller, kontrabasista David Pavelka, basklarinetista Petr Valášek, hornista Mikuláš Koska, klavirista Václav Krahulík, harfistka Roxana Hädler či perkusionisti Jiří Stivín Jr. a Ladislav Bilan. V ich podaní a v novej inštrumentácii zaznie neopakovateľná hudba Leonarda Bernsteina z muzikálu West Side Story, virtuózna predohra k operete Candide či jazzom ovplyvnená tvorba Georga Gershwina v podobe legendárnych diel ako Rapsódia v modrom, Američan v Paríži či Kubánska predohra. „S veľkou radosťou som opäť prijal pozvanie na festival Viva Musica! v Bratislave. Tentoraz prídem so svojím súborom Orquestrina, s ktorým zahráme najznámejšie posolstvo kultových amerických skladateľov 20. storočia Leonarda Bernsteina a Georgea Gershwina – v originálnych aranžmánoch, ktoré mali premiéru v Berlínskej filharmónii, a ktoré sa tešia obľube publika na celom svete,“ uviedol ku koncertu Radek Baborák.

Každý okamih je novou vibráciou

Ďalší koncert s prívlastkom neopakovateľný sa udeje 29. júla 2023 o 19:00 v Letnej čitárni u Červeného raka. Jeho návštevníkov si podmaní diva, ktorá koncertovala aj s Kronos Quartet a ktorej autentickosť sa nezmestí do žiadnej zo zaužívaných umeleckých škatuliek. Volá sa Iva Bittová a už desiatky rokov vo svojej tvorbe – zakaždým úplne netradične a neopakovateľne, ale vždy umelecky presvedčivo – ukazuje, s akou ľahkosťou sa dotýka hraníc mnohých hudobných žánrov ako jazz, folklór či klasická hudba. A hoci je jej spôsob tvorby a interpretácie takmer neuchopiteľný, to, čo do neho Iva Bittová vnáša, je vždy bytostne ľudské, zrozumiteľné a pravdivé.

Na festivale Viva Musica! účinkovala Iva Bittová už dvakrát – prvýkrát v kantáte Vladimíra Godára Mater so súborom pre starú hudbu Solamente naturali (2012, Stará tržnica) a o päť rokov neskôr so sláčikovým kvartetom Mucha Quartet, s ktorým uviedla Slovenské spevy (2017, Veľký evanjelický kostol). Tentokrát sa predstaví s violončelistom, skladateľom a improvizátorom Anilom Eraslanom, s ktorým odohrá svoj nový hudobný projekt Čo mi otec spieval (What my father sang to me) nesúci jej jedinečný umelecký rukopis a zároveň pripomínajúci minulosť, zabudnuté svety našich rodičov a starých rodičov či vplyvy národnostne bohatého kultúrneho prostredia Strednej Európy. Cestou k pochopeniu týchto svetov môže byť jeden z najjednoduchších hudobno-vyjadrovacích prostriedkov – ľudová pieseň a jej takmer nekonečná možnosť interpretácie. Ako Iva Bittová o ľudových melódiách sama hovorí: „Melódie nám pripomínajú, aby sme zostali v spojení s naším detstvom, rodičmi, tradíciami, vášňami a emóciami; naučili sa, ako povzbudiť a utíšiť temné chvíle v našich životoch a ako premieňať každý malý záchvev inšpirácie na umenie.“

Nevšedné hudobné zážitky

Festival Viva Musica! je festivalom nevšedných hudobných zážitkov. Tento rok svojim návštevníkom v priebehu dvoch mesiacov ponúkne spolu až 15 jedinečných koncertov, na skoro polovicu z nich nebude treba vstupenku. Koncerty s voľným vstupom budú mať podtitul Hudobné záhrady a uskutočnia sa v bratislavských mestských záhradách a parkoch. Prvým augustovým koncertom tohto cyklu bude koncert klarinetového kvarteta Aurum Quartet. Diváci sa tak budú mať možnosť bližšie zoznámiť s klarinetom ako nástrojom so špecifickým a zvukovo bohatým svetom. Zoskupenie vzniklo na pôde Konzervatória v Bratislave a jeho členmi sú absolventi a pedagógovia tejto inštitúcie. Kvarteto účinkuje v zložení Albín Blaho (1. klarinet), Šimon Štímel (2. klarinet), Martina Lišková (3. klarinet) a Jozef Eliáš (basklarinet). V roku 2021 vydal Aurum Quartet debutové CD s názvom Ouverture, na ktorom predstavil rôzne skladby klasickej hudby v zvukovo netypickej, ale o to zaujímavejšej úprave. Aurum Quartet vystúpi 5. augusta 2023 o 17:00 v Medickej záhrade.

Týždeň po koncerte Aurum Quartet sa 12. augusta 2023 o 17:00 v Sade Janka Kráľa uskutoční posledný koncert zo série Hudobných záhrad. Vystúpi na ňom slovenská huslistka Lucia Harvanová a bulharský hudobník Kiril Stoyanov, ktorých umelecké cesty sa spojili práve v Bratislave, kde sa zoznámili ako kolegovia v Slovenskej filharmónii. Spoločná vášeň pre komornú hru vyústila do vzniku netradičného dua huslí a bicích nástrojov. Kiril Stoyanov v rámci tohto komorného zoskupenia hrá najmä na melodické bicie nástroje ako je marimba, vibrafón či xylofón. Spojenie huslí a bicích nástrojov je aj napriek atraktívnej zvukovej kombinácii z hľadiska podobných zoskupení vo svete veľmi ojedinelé a pre takéto hudobné zoskupenie takmer neexistuje originálna hudobná tvorba. V rámci koncertu na festivale Viva Musica! predstavia diela Johanna Sebastiana Bacha, Astora Piazzollu, Bélu Bartóka, ale aj menej známu tvorbu Petra Hristokova či Richarda Galliana.

Summa summarum

I tento rok sa návštevníci festivalu Viva Musica! môžu tešiť na kvalitný a pestrý hudobný program, ktorého doménou bude opäť klasika – klasika inak! Otvárací koncert bude nielen kultúrnym zážitkom ale i sviatkom a oslavou. Vystúpia na ňom vynikajúci slovenskí a českí umelci – mezzosopranistka Jana Kurucová, klavirista Marian Lapšanský, huslista Pavel Šporcl a violončelista Jiří Bárta. Duch vzájomného rešpektu a spolupráce bude prítomný aj na spoločnom koncerte Solamente naturali a Barokksolistine One Music a v spoločnom projekte súborov Spectrum Quartett a Nogaband. V rámci 19. ročníka si divákov podmaní aj kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo, svetoznámy huslista Gidon Kremer s orchestrom Kremerata Baltica či sopranistka Simona Šaturová so svojím Nocturnom. Veľkolepý narodeninový koncert odohrá na festivale Peter Lipa, s ktorým na jednom pódiu vystúpia aj ďalší hudobní hostia vrátane Orchestra Viva Musica! na čele s dirigentkou Michaelou Rózsa Růžičkovou.

19. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 29. júna do 17. augusta 2023 na rôznych miestach v Bratislave. Vstupenky sú k dispozícii na www.vivamusica.sk a v sieti Ticketportal.

Koncerty 19. ročníka festivalu Viva Musica! sa uskutočnia pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Kompletný program 19. ročníka festivalu Viva Musica!:
29. 6., 20:00, Veľký evanjelický kostol – Kurucová, Šporcl, Bárta, Lapšanský
1. 7., 17:00, Lisztova záhrada – Sinfonietta Bratislava (vstup voľný)
6. 7., 20:00, Nádvorie Starej radnice – Solamente naturali & Barokksolistene: One Music
8. 7., 17:00, Záhrada Domu Albrechtovcov – Cello Appossionato (vstup voľný)
15. 7., 17:00, Baroková záhrada na Bratislavskom hrade – EnsembleSpectrum (vstup voľný)
16. 7., 20:00, Slovenský rozhlas – Gidon Kremer & Kremerata Baltica
20. 7., 20:00, Námestie pri Eurovea – Spectrum Quartett & Nogaband (vstup voľný)
23. 7., 17:00, Prüger-Wallnerova záhrada – S.V.A. Trio: Urban Fusions (vstup voľný)
28. 7., 20:00, Slovenský rozhlas – Peter Lipa Symphony
29. 7. 19:00, Letná čitáreň u Červeného raka – Iva Bittová: Čo mi otec spieval
3. 8., 20:00, Slovenská národná galéria – Emily D’Angelo
5. 8., 17:00, Medická záhrada – Aurum Quartet (vstup voľný)
10. 8., 20:00, Ponton – Simona Šaturová: Nocturno
12. 8., 17:00, Sad Janka Kráľa – Harvanová & Stoyanov (vstup voľný)
17. 8., 20:00, Slovenský rozhlas – Radek Baborák & Orquestrina

Zdroj: TS