‘Zastavte sa, počúvajte a spolupracujte’: Nastavte mrazničky na vyššiu teplotu, vyzýva v prerobenom populárnom hite raper Vanilla Ice. Znížite tak globálnu uhlíkovú stopu.

Americká rapová superstar 90. rokov, Vanilla Ice, sa spojila so spoločnosťou Samsung Electronics a vtipne využila svoje umelecké meno, aby nadviazala na svoj hit „Ice, Ice Baby“ a vydala ho znovu pod názvom „Reduce Your Ice, Ice Baby“, v ktorom prináša silné posolstvo na tému udržateľnosti.

V novom videoklipe raper povzbudzuje fanúšikov, aby urobili malú zmenu vo svojom živote, ktorá je ale veľmi významná. Vyzýva svet, aby zvýšil nastavenú teplotu svojich mrazničiek, čo následne zníži uhlíkovú stopu každého jednotlivca a prispeje ku globálnemu obmedzeniu emisií CO2.

Najnovšie údaje zverejnené spoločnosťou Samsung ukazujú, že ak by každá domácnosť v Európe zvýšila teplotu vo svojej mrazničke o obyčajný 1 stupeň Celzia, mohlo by to podľa odhadov zredukovať emisie CO2 o viac ako 1 milión ton ročne.

To zodpovedá napríklad emisiám CO2 vypúšťaným z viac ako 217 000 osobných vozidiel, ktoré jazdia po celý rok, viac ako 2,5 miliardám kilometrov najazdených priemerným osobným vozidlom alebo ročnej spotrebe energie vo viac ako 120 000 domácnostiach.

Vo videoklipe sa objavuje aj nová chladnička s mrazničkou radu Bespoke, čím Samsung pripomína jej uvedenie na trh. Zákazníci v Európe majú na výber 14 výmenných farebných panelov, vrátane varianty Glam Glass, ktorá dokáže rozjasniť priestor, a Satin Glass, ktorá svojím hebkým a elegantným skleneným povrchom navodzuje dojem komfortu.

Vanilla Ice k videoklipu a samotnej kampani povedal: „Snažím sa žiť udržateľným spôsobom, a tak sa zaujímam aj o energetickú účinnosť zariadenia, ktoré používam. Stále hľadám najlepšie metódy, ako dosiahnuť úsporu energie vo svojom dome, a preto sa mi veľmi zapáčila všestrannosť a prispôsobiteľnosť radu Bespoke. Som nadšený, že môžem na tomto projekte spolupracovať so spoločnosťou Samsung, pretože hudba je skvelým prostriedkom, ako spojiť ľudí a šíriť toto ekologické posolstvo. Dúfam, že prispejem k pochopeniu, že každý môže urobiť aspoň niečo málo pre ochranu našej planéty.“

Tim Beere, vedúci oddelenia chladiacich zariadení Samsung, uviedol: „Sme radi, že sme mohli spolupracovať s Vanilla Ice a pomôcť šíriť posolstvo o udržateľnosti, ktoré je pre nás veľmi dôležité. Náš rad modulárnych chladničiek Bespoke je navrhnutý s ohľadom na výkon, udržateľnosť a spoľahlivosť. Má nadčasový dizajn a dokáže slúžiť svojim majiteľom dlhé roky, aj keď sa budú meniť ich potreby, množstvo uskladnených potravín alebo obľúbené jedlá a každodenné rozvrhy členov rodiny.“ 

„Títo veľmi výkonní a flexibilní pomocníci sa vedia dokonale prispôsobiť potrebám domácností a tiež veľa vydržia. Pozorne sledujeme, aké kombinácie chladiacich zariadení a usporiadanie ich vnútorného priestoru naši zákazníci používajú, aby sme im pomohli čo najlepšie ukladať potraviny, zachovávať ich kvalitu a minimalizovať plytvanie jedlom. Môžu sa zároveň kreatívne hrať a experimentovať s našou ponukou farieb a materiálov z radu Bespoke, aby si vytvorili chladiace riešenie, ktoré udrží krok po dlhé roky s ich meniacim sa životným štýlom,“ dodáva Tim Beere.

Zástanca udržateľného rozvoja Vanilla Ice rapuje verše, v ktorých podporuje šetrný prístup ku klíme vďaka vyššej energetickej účinnosti výrobkov a prichádza s novým nápadom, ako prispieť k nižšej spotrebe energie – stačí zvýšiť nastavenú teplotu mrazničky o obyčajný jeden stupeň a problém je (so zveličením) vyriešený.

V sprievodnom videoklipe sú vidieť charakteristické tanečné pohyby rapera, ktoré pred viac ako tridsiatimi rokmi plnili televízne obrazovky v izbách teenagerov. Teraz nabáda fanúšikov, aby urobili malý krok, upravili chlad svojich mrazničiek a pomohli pri ochrane klímy. Ďalšou hviezdou videoklipu je chladnička s mrazničkou Samsung Bespoke, ktorá kĺže okolo rappera, keď prednáša svoje verše o vplyve na životné prostredie.

Rad Bespoke okrem iného ponúka charakteristické vlastnosti chladničiek značky Samsung – veľkú kapacitu, pohodlné používanie, vysoký chladiaci výkon a možnosť prispôsobenia vnútorného priestoru i vonkajšieho vzhľadu. 14 farebných meniteľných panelov a modulárna konštrukcia umožňujú užívateľom upraviť si chladničku podľa svojich potrieb a preferencií namiesto toho, aby si museli kupovať kompletne novú.

Vstavaná funkcia No Frost zlepšuje cirkuláciu vzduchu pre udržanie konštantnej teploty v každom kúte chladničky, čo zabraňuje tvorbe námrazy a ľadu. Umožňuje tiež dosiahnuť oveľa rýchlejšie požadovanú teplotu, zvyšuje životnosť chladiaceho systému a zabraňuje plytvaniu energie na odmrazovanie.

Spoločnosť Samsung sa snaží začleniť ekologickú udržateľnosť do všetkého, čo robí, vrátane komplexného pohľadu na nový rad Bespoke, ktorý bol premyslene navrhnutý tak, aby sa minimalizoval vplyv na životné prostredie počas celého životného cyklu – od plánovania, výroby až po používanie a recykláciu.

Ďalšie informácie nájdete na samsung.com/vanilla-ice

Ice je späť! Rapová superstar znova predvádza charakteristické tanečné pohyby a spieva upravený text z dnes už klasického videoklipu „Ice, Ice Baby“. Nový videoklip „Reduce Your Ice, Ice Baby“ apeluje na zachovanie udržateľnosti.

Nové údaje zverejnené spoločnosťou Samsung ukazujú, že ak by každá domácnosť v Európe zvýšila teplotu vo svojej mrazničke o obyčajný 1 stupeň Celzia, mohlo by to podľa odhadov zredukovať emisie CO2 o viac ako 1 milión ton ročne[1].

To zodpovedá napríklad emisiám CO2 vypusteným z viac ako 217 000 osobných vozidiel, ktoré jazdia po celý rok, viac ako 2,5 miliardám kilometrov najazdených priemerným osobným vozidlom alebo ročnej spotrebe energie vo viac ako 120 000 domácnostiach[2].

Tu si môžete porovnať text novej piesne s predchádzajúcou verziou:

Ay yo, this is a joint with a sustainable edge…

 

Bespoke VIP, let’s get litty /
Ice, ice baby /
[Vanilla] Ice, ice baby /

Alright stop, long-term solution /
Ice is back with a brand new invention /
Something grabs a hold of me tightly /
Energy efficiency, daily and nightly /
„Will it ever stop?“ Yo, I now know /
Turn down the freeze, and I’ll glow /

Jus’ one degree, I raise the temp like a vandal /
Climate friendly, wax a chump like a candle /
Dance, ‘A’ rated, it booms /
I’m warming your brain like an organic mushroom /

No chilly, impact positively /
Anything less than the best is eco felony /
Love it or leave it, you better sustain /
Turn up the temp, the kid don’t play /
If there was a problem, yo, I’ve solved it /
Check out the hook while my fridge resolves it /

Nice ice, baby /
Reduce yo’ ice, ice baby /
Nice ice, baby /
Vanilla Ice, ice baby…

 

Yo man, let’s get out of here, word to your refrigerator…

 

 

Yo VIP, let’s kick it /
Ice, ice, baby /
Ice, ice, baby /

Alright stop, collaborate and listen /
Ice is back with a brand new invention /
Something grabs a hold of me tightly /
Flow like a harpoon daily and nightly /
„Will it ever stop?“ Yo, I don’t know /
Turn off the lights, huh, and I’ll glow /

To the extreme, I rock a mic like a vandal /
Light up a stage and wax a chump like a candle /
Dance, rush the speaker that booms /
I’m killing your brain like a poisonous mushroom /

Deadly when I play a dope melody /
Anything less than the best is a felony /
Love it or leave it, you better gangway /
You better hit the bullseye, the kid don’t play /
And if there was a problem, yo, I’ll solve it /
Check out the hook while my DJ revolves it /

Ice, ice, baby /
Vanilla Ice, ice, baby /
Vanilla Ice, ice, baby /
Vanilla Ice, ice, baby…

[1] V dátovej štúdii uskutočnenej spoločnosťou Samsung boli celkové emisie CO2 z chladiacich zariadení v Európe vyčíslené na 23 377 200 000 kg CO2/rok. Nové celkové emisie CO2 po zvýšení nastavenej teploty mrazničky o 1 °C sa predpokladajú vo výške 21 937 164 480 kg CO2/rok – na základe percentuálnej úspory energie u chladničky Samsung RL36R8799SR a extrapoláciou na celkové emisie v kategórii chladiacich zariadení. Vypočítaný rozdiel je teda 1 440 035 520 kg CO2/rok čiže 1 440 036 úspor CO2 v tonách/rok v dôsledku zmeny teploty o 1 °C.

[2] Výpočty sú prevzaté z kalkulačky ekvivalentov skleníkových plynov, ako ich uvádza Agentúra pre ochranu životného prostredia USA tu, pričom ako základ pre stanovenie ekvivalentov je použitý 1 milión ton emisií CO2. Osobné vozidlá sú definované ako vozidlá s dvoma nápravami a štyrmi pneumatikami, vrátane osobných automobilov, dodávok, pickupov a športových/úžitkových vozidiel.

Zdroj: TS