Zamatoví teroristi: Jeden z režisérov filmu Pavol Pekarčík nám priblížil čo všetko obnáša natáčanie.

Rozpočet filmu Zamatoví teroristi sa vyšplhal približne na sumu 100.000eur. Na tomto projekte sa okrem Slovenska podieľali aj Česká republika a Chorvátsko, realizáciu zastrešovalo viacero spoločností.

Prvý podnet k námetu na natočenie tohto filmu padol už osem rokov predtým než sa dočkal v roku 2013 konečnej realizácie. Štáb pri natáčaní filmu bol prevažne zostavený z ôsmich ľudí, všetci traja režiséri boli na pľaci pri každom z troch príbehov, takže prebiehala vzájomná spolupráca.

Zamatovi teroristi (2)

Výber podnetov pre príbehy z ústavy pamäti národa, tiež neprebiehal úplne hladko niektoré čo sa dostali do rúk boli buď nezaujímavé(ako tí čo sa chceli dostať za hranice štátu so zbraňou v ruke) alebo dosť komplikované pre vykreslenie vtedajšej doby a nezapadali do predstáv tvorcov(ako napríklad prípad keď zanietenec ohrozoval zo samopalom autobus plný detí), v tejto snímke išlo o to aby sa vybrali ľudia ktorý bojovali proti režimu a nie ohrozovatelia nevinných ľudí.

Dokument Zamatoví teroristi(2013) ponúka tri príbehy takzvaných teroristov vtedajšieho socialistického systému. Traja hrdinovia, ktorý boli za svoje činy odsúdený paragrafom 93 za akt teror. Príbehy pomenované ich menami Stanislav, František a Vladimír, približujú ich neúspešnú vzburu proti vtedajšiemu režimu.

IMG_8370

V príbehoch spoznávame ich ľudskú stránku, ich zanietenie pre vtedajšiu vec, prípade odovzdávanie nadobudnutých skúseností dnešnej generácii. Príbehy sú podané s citom, majú svoju ľahkosť, aktéri zaujmú svojou ľudskou stránkou a tieto tri príbehy dokážu vďaka pôsobivému vykresleniu zaujať aj širšie publikum a nielen artových nadšencov.

Foto: Martin Magál – Maggi
Napísal: Matúš Gajdošech