Záhrada v Bátovciach sa mení na Park umenia

Divadlo Pôtoň od septembra revitalizuje exteriérové plochy v okolí budovy na Park umenia – zelené epicentrum kultúry a umenia na slovenskom vidieku. Celkové investície presiahnu 56.000 eur, prevažne zo zdrojov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Oficiálne otvorenie nového parku sa uskutoční v marci 2022.

V polovici septembra začala záhrada kultúrneho a umeleckého centra v Bátovciach prechádzať radikálnou zmenou. Architektonický zámer rozdelil viac než 3000 metrov štvorcových plochy na viacero samostatných zón, ktoré sú však kompaktným krajinným celkom odkazujúcim na skutočnosť, že priestor prevádzkuje kultúrna inštitúcia.

„Zámerom projektu je komplexná revitalizácia exteriérových priestorov divadla a kultúrneho centra v Bátovciach, za účelom vytvorenia nového priestoru, ktorý výraznou mierou prispeje k rozvoju kultúrneho, umeleckého a komunitného života obyvateľov regiónu a zároveň prispeje k rozvoju turistického potenciálu a návštevnosti obce Bátovce a regiónu. Výsledkom projektu je vytvorenie a sprístupnenie nového priestoru divadla a kultúrneho centra, využiteľného pre široké portfólio budúcich aktivít.“, priblížil zámery projektu riaditeľ občianskeho združenia Pôtoň Michal Ditte.

Počas septembra a októbra sa uskutočnila úprava terénu, vysadilo sa viac než 30 nových listnatých a ihličnatých stromov, množstvo kríkov, okrasných rastlín a kvetín. V centrálnej zóne sa vybudoval závlahový systém, ktorý čerpá vodu z rezervoáru zozbieranej dažďovej vody. Na jar budúceho roka pribudne na pozemku pódium, ktoré bude zároveň slúžiť ako terasa pre návštevníkov kultúrneho centra. Park bude slúžiť svojmu účelu aj vo večerných hodinách, keďže bude osvetlený prostredníctvom úsporných LED svietidiel. Za asistencie slovenských výtvarníkov pribudnú na pozemku rôznorodé landartové prvky, v ktorých sa budú pravidelne meniť multimediálne inštalácie slovenských, ale aj zahraničných umelcov.

„V súčasnosti máme v areáli osadené dve trvalé inštalácie. Prvá je od slovenskej výtvarníčky Ilony Németh, ktorá je umiestnená na priečelí budovy kultúrneho centra. Druhou inštaláciou je objekt Juraja Poliaka, ktorý odkazuje na náš projekt Miracles z roku 2017 a reprezentoval Slovensko na medzinárodnej výstave Pražské quadriennale v Prahe. Park umenia bude exteriérovou galériou, v ktorej sa návštevníci budú môcť zoznámiť s dielami slovenských a zahraničných umelcov pôsobiacich najmä v oblasti vizuálnych umení a nových médií.“, doplnil víziu Michal Ditte.    

Počas letných mesiacov bude v exteriéroch kultúrneho centra priestor aj pre hudobné koncerty, divadelné predstavenia, site cpecific performancie a filmové projekcie pod holým nebom.

Divadlo Pôtoň má budovu bývalého kultúrneho domu v dlhodobom tridsaťročnom prenájme od obce Bátovce. Zmluva z roku 2008 o bezplatnom prenájme zaväzuje nájomcu spravovať a zveľaďovať obecný majetok, vytvárať priestor pre miestne komunity a preinvestovať do nehnuteľnosti finančné prostriedky v objeme 165.970,- eur. V nitrianskom kraji ide o unikátne spojenie miestnej samosprávy s nezriaďovanou kultúrnou organizáciou.

Divadlo a kultúrne centrum Pôtoň pôsobí ako profesionálna umelecká a kultúrna organizácia na slovenskom vidieku, v čom spočíva jeho unikátnosť. Disponuje širokým portfóliom aktivít a má za sebou desiatky úspešne zrealizovaných projektov lokálneho, národného aj medzinárodného rozmeru. Jedným z jeho dlhodobých cieľov je zbližovať súčasné nekomerčné umenie a miestnu komunitu, ktorá by za iných okolností nemala k takémuto umeniu prístup. Cieľom kultúrneho centra a divadla je ponúkať svojmu publiku dôležité impulzy a reflexie o problémoch súčasnej spoločnosti. Divadlo má, ako silný komunikačný kanál, možnosť inšpiratívne pôsobiť na svojho diváka, preto sa Divadlo Pôtoň v svojej tvorbe zameriava na rozvíjanie pozitívnych hodnôt a prosociálneho správania, vytvára priestor pre diskusiu a prehodnocovanie postojov, upozorňuje na pálčivé témy. Tvorba Divadla Pôtoň získala viaceré ocenenia a je o ňu záujem na medzinárodných slovenských aj zahraničných festivaloch. Pôtoň sa v rámci aktivít kultúrneho centra na vidieku angažuje aj v projektoch zameraných na spoluprácu komunít, sieťovanie umeleckých zoskupení, neformálne vzdelávanie mládeže a dospelých a rozvoj kultúrneho, sociálneho a intelektuálneho života v regióne.

Počas kalendárneho roka poskytuje Pôtoň priestory 20 rezidenčným skupinám – pre viac než 80 umelcov. Pri výbere rezidentov sa tím divadla zameriava najmä na vizuálne umenie, site specific projekty, nové médiá a divadelné umenie, vrátane súčasného tanca a fyzického divadla, ale aj na hudobné projekty a literatúru. Od roku 2015 poskytuje priestory aj teoretikom umenia. V Bátovciach na nových dielach pracovalo dodnes už viac než 1400 umelcov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Anglicka, Rumunska, Argentíny, Palestíny, Izraela, Ukrajiny, Francúzska, Ruska, Poľska, Nemecka, Iránu, Bosny – Hercegoviny, Islandu a Mexika.  

Projekt Park umenia – zelené epicentrum umenia a kultúry na slovenskom vidieku z verejných zdrojov finančne podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Celková suma dotácie je 49.241 eur. Do výzvy na podporu vidieka sa zapojilo celkovo 540 žiadateľov, komisia vybrala 35 projektov z celého Slovenska.

Podujatie je súčasťou projektu Centrum umenia a kreativity, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Zdroj: TS