Začína sa najväčší letný festival klasickej hudby a jazzu v Bratislave Viva Musica! festival.

Už túto sobotu sa v uliciach mesta Bratislava začína 9. ročník Viva Musica! festivalu 22. – 29. júna budete mať možnosť si vypočuť a zhliadnuť umelcov svetového kalibru.

Viva bude tento rok hostiť japonskú jazzovú klaviristku Hiromi, niekoľkonásobných svetových šampiónov v breakdance – Flying Steps z Berlína v unikátnej show Red Bull Flying Bach, venezuelskú klaviristku Gabrielu Montero, ktorá bude nepochybne jedným z najzaujímavejších zjavov tohtoročného festivalu, umelecký súbor Lúčnica v premiérovom projekte Folklor Symphony (koncert bude zároveň otváracím koncertom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2013), Janu Kirschner, Luciu Bílú, Katarínu Koščovú, Szidi Tobias, Michala Kocába, Michala Horáčka, Petru Hapkovú a ďalších v koncerte venovanom Petrovi Hapkovi – Viva Petr Hapka!, Adrianu Kučerovú, Ivana Danka, Michala Matejčíka a mnohých skvelých umelcov, ktorí opäť prispejú k neopakovateľnej atmosfére festivalu.

Na pódiu sa tento rok v úlohe interpreta objaví aj riaditeľ festivalu Matej Drlička. V rámci koncertu Hudobná záhrada Bratislavy zahrá na klarinet v skladbe Pastier na skale od Franza Schuberta.

Otváracím koncertom festivalu, ktorý sa bude konať už túto sobotu 22. júna na Hlavnom námestí,  sa kvarteto prvotriednych „klasicky“ vyštudovaných hudobníkov MozART group chystá zaútočiť na bránice slovenského publika. Fanúšikov po koncerte čaká verejná autogramiáda. Vstup na ich koncert bude bezplatný.

V prípade nepriaznivého počasia majú organizátori zabezpečené aj mokré varianty priestorov konania.

Koncert z Hlavného námestia a Záhrady domu Albrechtovcov by bol v tomto prípade presunutý do Starej Tržnice a koncerty z Bratislavského hradu do Hant Arény (Pasienky).

Za podporu na 9. ročníku  Viva Musica! festivalu 2013 patrí veľká vďaka našim partnerom: Slovenská sporiteľňa, a.s. / Diamond partner/, Kooperativa poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group, Slovak Telekom, Západoslovenská energetika, a.s. a DATALAN, a.s. /Platinum partners/.

Informácie o ďalších koncertoch a novinkách festivalu môžete sledovať na www.vivamusica.sk a na fanpage Viva Musica! na Facebooku.

22.6., 20:00, Hlavné námestie (vstup voľný)
MozART Group

Zoskupenie MozART Group tvorí kvarteto prvotriednych „klasicky“ vyštudovaných hudobníkov, ktorí sa rozhodli hrať klasickú hudbu, povedzme, tak trochu inak… V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami. Hudobné kreácie a’la MozART Group sú nepretržitým útokom na bránice publika, ktoré na ich vystúpeniach zakaždým plače od smiechu! Členmi kvarteta sú Filip Jaślar (1. husle), Michał Sikorski (2. husle), Paweł Kowaluk (viola) a Bolek Błaszczyk (violončelo).

23.6., 20:00, Stará tržnica
Gabriela Montero

Pôvodom venezuelská klaviristka Gabriela Montero patrí nepochybne k najzaujímavejším zjavom na medzinárodnej klasickej hudobnej scéne a kritici jej majstrovskú techniku, zmysel pre sviežu interpretáciu klasických diel a výnimočný improvizačný talent vychvaľujú do nebies! Spolupracovala s najväčšími svetovými orchestrami (New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony, Pittsburgh Symphony, Cleveland Symphony Orchestra a i.) a pod taktovkou takých dirigentských osobností, akými sú napr. Claudio Abbado, Gustavo Dudamel, Lorin Maazel alebo Leonard Slatkin. V roku 2008 dokonca účinkovala na pozvanie Bieleho domu na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu a okrem mnohých prestížnych ocenení je aj čerstvou držiteľkou Rockefeller Award za výnimočný prínos v umení za rok 2012. Na Slovensku sa predstaví po prvýkrát so sólovým recitálom v rámci Viva Musica! festivalu.

PROGRAM:
Johannes Brahms (1833–1897):
Intermezzo č. 1, op. 117
Fryderyk Chopin (1810–1849):
Scherzo č. 3 cis mol
Ernesto Lecuona (1895–1963): Malaguena
Ernesto Lecuona: La Comparsita
Ernesto Lecuona: Cordoba
Ernesto Lecuona: Gitanerias
Alberto Ginastera (1916–1983):
Sonáta pre klavír č. 1
* * *
Gabriela Montero: improvizáci

24.6., 20:00, Stará tržnica
Hiromi: The Trio Project feat. Anthony Jackson & Steve Smith

Japonská jazzová klaviristka a skladateľka s neprehliadnuteľnou charizmou a výnimočnou klavírnou technikou odmieta akékoľvek škatuľkovanie svojej hudby. Sama tvrdí, že jej hudba obsahuje prvky klasiky, jazzu i rocku. Pôvodne mala byť klasickou klaviristkou a ešte predtým, než sa začala úplne venovať jazzu, koncertovala ako sólistka napríklad aj v Prahe s Českou filharmóniou. V tom istom období hrala tiež so svojím veľkým vzorom – Chickom Coreom a neskôr odišla študovať na prestížne Berklee College of Music. Hudba a spôsob hrania Hiromi sú také elektrizujúce a hypnotické, že každé vystúpenie sa stáva pre publikum nezabudnuteľným. V rámci Viva Musica! festivalu sa Hiromi predstaví s po prvýkrát s jej novým projektom Move.

25.6., 21:00, Stará tržnica
Red Bull Flying Bach

Hlavným mottom projektu Red Bull Flying Bach je, že pohyby breakdancerov sú rovnako „cool“ ako Bachove fúgy z Temperovaného klavíra. Flying Steps, niekoľkonásobní svetoví šampióni v breakdance z Berlína, vytvorili 70-minútovú unikátnu show, v ktorej spojili urbánnu street kultúru so súčasným tancom a nadčasovou hudbou nemeckého barokového génia Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750). Pritom sa tu nejedná len o tancovanie „na klasickú hudbu“ – choreografia Vartana Bassila v hudobnej réžii Christopha Hagela vykresľuje Bachov Temperovaný klavír prostredníctvom pohybov tanečníkov do poslednej noty v živom sprievode klavíra a barokového cembala. V slovenskej premiére na Viva Musica! festivale!

Účinkujúci:
Flying Steps
Anna Holmström
Gengis Ademoski
Khaled Chaabi
Mario Alan Da Silva
Michael Bernd Rosemann
Nordine-Dany Grimah
Pierre Bleriot
Yamine Manaa
Christoph Hagel – klavír
Margit Kovács – čembalo

26.6., 20:00, Záhrada domu Albrechtovcov, Kapitulská ulica
Hudobná záhrada Bratislavy

Koncertom Hudobná záhrada Bratislavy si Viva Musica! festival pripomína svoje začiatky, keď sa po prvýkrát v roku 2004 konal práve pod týmto názvom. Odvtedy ubehlo desať rokov a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli oživiť tradíciu komorných koncertov v rámci festivalu. Na jednom pódiu sa tento krát stretnú výnimoční slovenskí umelci ako Adriana Kučerová (soprán), Milan Paľa (husle), Ladislav Fančovič (klavír), Ivan Danko (hoboj), Robert Lakatoš (viola) a Michal Matejčík (harfa), ktorí uvedú komorné diela z tvorby slovenských i zahraničných autorov. Koncert sa bude konať v historickej záhrade domu dnes už legendárnej hudobníckej rodiny Albrechtovcov na Kapitulskej ulici, ktorý bol celé generácie geniom loci bratislavského hudobného života.

PROGRAM:
Alexander Albrecht (1885–1958):
Die Nacht / pre sólo klavír
Eugen Suchoň (1908–1993):
Sonatína op. 11 pre husle a klavír ESD 60
Ladislav Kupkovič (1936): Trio C dur
pre hoboj, violu a klavír (1. časť)
Max Bruch (1838–1920):
Kol Nidrei op. 47 / pre violu a klavír
Igor Dibák (1947): Prelúdiá pre sólo
harfu, op. 57
Béla Bartók (1881–1945): Dedinské scény,
cyklus piesní pre soprán a klavír
* * *
Francis Poulenc (1899–1963):
Sonáta pre hoboj a klavír
Camille Saint-Saens (1835–1921):
Fantázia pre husle a harfu, op. 124
Robert Schumann (1810–1856): Šesť kusov
v kánonickej forme, op. 56 (výber)
/ pre hoboj, violu a klavír
Franz Schubert (1797–1828):
Pastier na skale D. 965 / pre soprán,
klarinet a klavír

27.6., 20:00, Bratislavský hrad
Folklor Symphony

Koncert realizovaný v spolupráci s umeleckým súborom Lúčnica pri príležitosti 65. výročia jeho založenia sa bude konať 27. júna na Západnej terase Bratislavského hradu. Koncert je poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby – hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi (1917–2001) a Svetozárovi Stračinovi (1940–1996). Obaja sa do hudobných dejín zapísali ako autori orchestrálnych diel, filmovej a scénickej hudby – spomeňme napr. Andrašovanovu hudbu k filmom Jánošík I. (1962) a Jánošík II. (1963) či Stračinovu partitúru k legendárnemu Pachovi, hybskému zbojníkovi (1975); no najmä symfonickými úpravami slovenského folklóru. Prierez ich tvorbou zaznie v podaní Symfonického orchestra Viva Musica!speváckeho zboru Lúčnica pod taktovkou dirigenta Slovenského národného divadla, Martina Leginusa. Súčasťou tejto hudobnej pocty budú aj tanečné čísla v podaní Lúčnice, ktorá svojím umením, majstrovstvom, krásou a temperamentom už 65 rokov aktívne reprezentuje slovenskú kultúru nielen doma, ale aj v zahraničí.

Účinkujúci:
Umelecký súbor Lúčnica
Spevácky zbor Lúčnica
Symfonický orchester Viva Musica!
Martin Leginus – dirigent

PROGRAM:
Svetozár Stračina (1940–1996): Vitaj jar
Svetozár Stračina: Pri ľane
Tibor Andrašovan (1917–2001):
Tance zo Slovenska (výber)
Svetozár Stračina: Nevesta hôľ, hudba z filmu
Tibor Andrašovan: Jánošík – 2. epocha,
hudba z filmu
* * *
Svetozár Stračina: Suita z filmov Plavčík a Vratko,
Zuzka Turanová a Alžbetin dvor
Svetozár Stračina: Pacho, hybský zbojník,
hudba z filmu
Svetozár Stračina / Štefan Nosáľ (1927):
Šarišská polka
Peter Parničan: Ozveny z hôr a dolín
Tibor Andrašovan / Štefan Nosáľ:
Na detvianskych lazoch
Tibor Andrašovan: Prší, košieľka mi zmokne
Svetozár Stračina / Štefan Nosáľ: Horehronci

29.6., 20:00, Bratislavský hrad
Viva Petr Hapka!

Hudobný portrét českého bohéma, muža s „drsnou“ vizážou a hrivou bielych vlasov, preháňajúceho sa na motorke v koženom saku… V spojitosti s menom Petr Hapka sa popri tejto charakteristike málokedy uvádza aj fakt, že spolu so Zdeňkom Liškom a Lubošom Fišerom patrí k najplodnejším a najvýraznejším českým autorom filmovej hudby (Tisícročná včela, Perinbaba a mnohé ďalšie). Narodil sa v roku 1944 v Prahe a už ako päťročný napísal svoju prvú pesničku. Do širšieho poslucháčskeho povedomia sa zapísal v roku 1963 skladbou Malá pieseň, ktorú naspieval už vtedy veľmi populárny Karel Gott. Preslávil sa tiež ako autor hudby k textom Michala Horáčka. Hitmi ako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita, Rozeznávám či Bude mi lehká zem prispel do repertoáru Hany Hegerovej, Lucie Bílej, Michaela Kocába, Jany Kirschner či Richarda Müllera a sám sa takisto presadil ako výrazný spevák.

PROGRAM:
Perinbaba, hudba z filmu
V penziónu svět
Na hotelu v Olomouci
Denim blue
Strážce plamene
Vidoucí, ale neviděná
Filmová suita – výber z filmov Páni kluci,
Krakonoš a lyžníci, Mrkáček Čiko,
Tajemství ďáblovy kapsy, Nevera po slovensky a Deváté srdce
Táta měl rád Máju Westovou
Stáří
Unesený
* * *
Rozeznávám
Kdo by se díval nazpátek
S cizí ženou v cizím pokoji
Filmová suita – výber z filmov Panna a netvor, Gagman a Tisícročná včela
Okna dokořán
Sněžná sova
Levandulová
Kocour se schoulil na tvůj klín
Štěstí je krásná věc

Učinkujúci:
Jana Kirschner
Lucie Bílá
Szidi Tobias
Katarína Koščová
Jana Golisová
Petra Hapková
Michael Kocáb
František Segrado

Kapela:
Michal Bugala – gitara
Matej Benko – klavír
Milan Osadský – akordeón
Juraj Griglák – basgitara
Štefan Bugala – bicie
Petr Malásek – klavír
František Kop – saxofón
Martin Lehký – basgitara
Pavel Bady Zbořil – bicie

Orchester Viva Musica!
Oskar Rózsa – dirigent
Lucie

Zdroj: Viva Musica! festival