Začína sa Multiplace Network 2012, festival kultúry nových médií Bratislava, Brno, Cluj, Pécs, Zlín!

Od 10. apríla spúšťa svoj jedenásty ročník medzinárodný festival Multiplace, zameraný na umenie, kreativitu a technológie. Tento raz potrvá až do mája a bude mať podobu série dramaturgicky prepojených akcií, ktoré sa postupne uskutočnia v štyroch európskych krajinách a v piatich mestách vrátane Bratislavy. Diváci na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rumunsku budú mať možnosť zažiť výstavy, performance, dielne a koncerty, ktoré spája spoločná téma REMAKE.

Multiplace sa aj tento rok ponesie v duchu myšlienky re-interpretácie inšpiratívnych diel z bohatej histórie umenia elektronického umenia. Už tradične poskytnú sieťovo prepojení organizátori priestor pre experiment, interakciu, ale i vzdelávanie.

V utorok 10. apríla odštartuje program prednáškou chorvátskeho umeleca Darka Fritza v Galérii Medium v Bratislave. Vo štvrtok 12.4. pokračuje bratislavský program v Poľskom inštitúte prednáškou Bartosza Lukasiewicza: Nebezpečné spojitosti. V Bratislave je tiež lákadlom dielňa nazvaná Standuino. V sobotu 14.4. v A4 budú jej účastníci zasvätení do trendov v DIY kultúre a odnesú si domov svoj vlastnoručne vyrobený syntetizátor.

Interaktivita je ústredným prvkom výstavy REMAKE, ktorá je do 15. apríla prístupná v Dome umenia mesta Brna a časť z nej poputuje od 20.4. do Bratislavy. Zastúpené diela prezentujú výsledok dvojročného tvorivého medzinárodného projektu s rovnakým názvom. Leitmotívom výstavy je nové spracovanie priekopníckych diel mediálneho umenia 60. a 70. rokov, ktorého hisoria sa písala aj Strednej a Východnej Európe. Nové umelecké pohľady na dobové práce budú prezentované v kultúrnom centre A4, Poľskom inštitúte a v Galérii HIT. Diváci budú môcť napríklad porovnať reinterpetáciu prvej autonómnej kybernetickej sochy CYSP1 francúzskeho tímu J. Bellangera, G. Bruneta, C. Doutriaux a C. Lenoble s originálom Nicolasa Schoffera alebo vyskúšať si búchanie do stola – interaktívnej inštalácie Hit Bonačiæ od Márie Riškovej a Jána Šicka.

V stredu 11.4. sa do „siete“ Multiplace zapojí Brno sériou koncertov experimentálnej hudby a medzinárodnou konferenciou venovanou histórii a pionierom technologického umenia v Dome umenia mesta Brna a v 4AM / Galérii architektúry. V Brne sa predstavia aj známe mená súčasnej elektronikej hudby: slovenské duo Jamka, poľský projekt Piernikowski / Etamski, či kinematický post-dubstep v podaní bratislavského Stroona. Po prvý krát sólovo v Brne zahrá fínsky hudobník Mika Vainio (ex-Pan sonic).

Cieľom platformy Multiplace je vytvoriť živnú pôdu pre mediálne umenie, podporiť kreativitu v otvorenom a kolaboratívnom prostredí. Multiplace je medzinárodná sieť ľudí a organizácií, venujúcich sa interakcii médií a technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou. Vyvrcholením aktivít siete je každoročný festival. Viac informácií a podrobný program nájdete na: https://multiplace.org/blog/

Zoznam miest:
BRATISLAVA A4 – centrum súčasnej kultúry, Nedbalova 3, II. posch.
Poľský inštitút Bratislava, Nám. SNP 27
Galéria Medium, Hviezdoslavovo nám.27
BRNO Dùm umìní mìsta Brna, Malinovského nám. 2
4AM Fórum pro architekturu a média, Starobrnìnská 18
Kabinet Mùz
PÉCS
ZLÍN
CLUJ Alt Art Foundation

Organizátori: Multiplace, o.z. (SK), Atrakt Art (SK), 4AM Fórum pro architekturu a média (CZ), REMAKE, Dùm umìní mìsta Brna (CZ), Alt Art (RO), Ping (FR), Bumbum Satori (CZ),

MTP

Zdroj: Multiplace, o.z. (SK)
Publikoval: Redakcia GREGI.NET