Zabudnite na DYNAMIX. S novým názvom kapely prichádza na scénu i skladba, ktorá vás zaručene zdvihne zo stoličky!

Ich kariéra sa vyvíjala rovnako dynamicky, ako znie i pôvodný názov kapely. DYNAMIX vznikla ako štvorčlenná formácia, s jasnými víziami a žánrovým smerovaním. V ostatnom období je ale všetko inak a dá sa povedať, že zostava prešla osobitou premenou.

Písal sa rok 2009 a na umeleckú scénu vstúpila štvorica hudobníkov, ktorých spojila láska k hudbe a chuť zabávať ľudí svojou pestrou tvorbou. Ich zámerom bolo vystupovať na svadbách, plesoch, oslavách i ďalších podujatiach, kde nikdy nebýva núdza o dobrú náladu a pohodovú atmosféru. „V priebehu niekoľkých rokov sme sa dostali na úroveň, keď bol náš kalendár vybookovaný na dva roky dopredu,“ spomína na začiatky fungovania zakladajúci člen zoskupenia Tomáš Smrek. Avšak zároveň dodáva, že s čoraz stabilnejšou pozíciou na hudobnom trhu paradoxne rástla aj chuť všetkých členov vykročiť z dobre zabehnutých chodníčkov a vyskúšať niečo nové. „Nepotrebovali sme na sebe pracovať, zleniveli sme, záujem o nás bol veľký, takže sme neboli motivovaní na napredovať, posúvať vlastné limity,“ ihneď sa zhodujú.  Celkom prirodzene tak prišla na pretras otázka – Čo ďalej?

Zo svadieb na veľké pódiá

DYNAMIX, už v tom čase v zložení: Tomáš Smrek – zakladateľ a frontman kapely, dodnes pracujúci na aranžmánoch skladieb, Ján Papcun – hráč na bicie, pri oboch ostatných albumoch aj textár niekoľkých skladieb, Martin Čerkala – basgitarista, skvelý spevák s rusínskymi koreňmi, Michal Balucha – gitarista, ako najmladší člen kapely, a najstarší člen kapely Ján Bak – hráč na dychové nástroje, ktorý pracuje takisto ako učiteľ na ZUŠ a konzervatóriu, riešili dilemu, či definitívne skončia, alebo od základov zmenia doterajšie nastavenie a zamerajú sa prioritne na koncertnú/festivalovú scénu. Zrejme tušíte, akú alternatívu si zvolili. A presne to bol ten moment, ktorý pre obľúbenú zostavu znamenal ďalší dôležitý míľnik.

Zariskovali a dobre urobili

V roku 2020 skupina vydala debutový album „Tri šibeničky“, ktorý sa stretol s veľkým úspechom a pre DYNAMIX priniesol nové príležitosti koncertovať a osloviť tým inú škálu fanúšikov. Ich videoklipy a skladby v slovenskom, ale aj rusínskom jazyku, majú dodnes státisícové až miliónové počty pozretí, čo bolo a stále je, pre jednotlivých členov dostatočne silným impulzom pokračovať ďalej. No ak by ste si mysleli, že kapela mala od toho momentu vyhrané, ste na omyle. Prišiel totiž „boj“ o jej pomenovanie. Viac už ozrejmuje Ján Papcun: „Do playlistov na našom Youtube kanáli sa primiešali aj skladby iných interpretov, vystupujúcich pod rovnakým názvom ako my, čiže DYNAMIX. Po časovo náročných komunikáciách so zákazníckou podporou spoločnosti YouTube, ako aj ďalších streamovacích platforiem, sa nám síce podarilo časť problémov vyriešiť, no vonkoncom nie všetky. Google o nás písal ako o dvojici DJ-ov, ktorí hrajú elektronickú hudbu.“ A preto prišla na pretras ďalšia dôležitá otázka – Čo s tým?

Dali na odporúčania profíkov

Po obdržaní správy od istého vydavateľstva, ktoré ich v zastúpení umelcov – vystupujúcich pod identickým názvom, žiadalo o premenovanie, sa rozhodli kontaktovať firmu GoBigName. V jej vedení totiž stojí popredný slovenský marketér Michal Pastier, ktorého hudobníci oslovili najmä kvôli pomoci pri registrovaní ochrannej známky na slovo DYNAMIX, respektíve ako implementáciu ďalšej alternatívy – zmenu názvu kapely ako takej.

Do konzultácií zapojili i právnikov, ale napokon sa rozhodli pre úplné premenovanie skupiny a odlíšenie sa od pôvodného názvu. Výsledkom je formácia TERABORSUK – ako spojenie slovíčka borsuk – čiže jazvec, s predponou tera, ktorá nemá v skutočnosti žiadny bližší význam, no ako vskutku netradičné spojenie sa členom kapely okamžite zapáčilo.

Nový brand, veľké plány

A presne na deň bláznov, čiže prvého apríla, kapela predstavila posledné správy aj verejnosti. „Ako TERABORSUK fungujeme iba niekoľko týždňov, no už teraz máme veľa noviniek. Pred pár dňami sme zverejnili nový singel Tancuj a tretieho mája vyšiel náš nový album Dobre sa mám,“ prezrádza manažér Marián Sirka.          

Členovia ostali verní predovšetkým rusínskemu folklóru, no venujú sa tiež pop-rockovej tvorbe. Aj plány kapely na nasledujúce týždne sú jasné. „Po vydaní albumu nás čakajú letné koncerty, začíname už 16. mája vystúpením na študentskom majálese v Košiciach. No a v októbri príde na rad krst albumu, kde náš folk-rockový počin dodatočne, no o to s väčšou vervou, oslávime,“ uzatvára manažment kapely.

Zdroj: TS