Zabelov Group se v novém singlu Dive noří do neprobádaných hudebních vod

Zabelov Group vydávají nový singl Dive, který pokřtí 19. května v Kasárnách Karlín. Po třech letech od vydání EP Madhouse Session představuje česko – běloruský projekt Zabelov Group nový materiál. Dive vychází stejně jako předchozí nahrávky u českého labelu Minority Records.

„V Dive jsme se snažili najít jakýsi organický metrorytmický tvar, který by měl potenciál znít nekonečně,“ říká akordeonista Roman Zabelov. Skladbu formuje element transu vycházející z repetitivních procesů evokující hudebníkům ponor do neprobádaných hloubek. Od pocitu byl jen krůček k názvu celé kompozice.

„Opět se projevila naše fascinace patterny, jednoduchými opakujícími se vzorci, které se vloží do kontextu jiného vzorce. Vznikne rázem pocit evoluce, příběhu mezi tóny. Řeknete si, že to už pár desítek let  není nic nového, ale pořád je co objevovat,“ dodává bubeník a trumpetista Jan Šikl. Za masterem stojí uznávaný Matouš Godík (Floex, Hidden Orchestra, Bratři Orffové, -123 min a mnoho dalších).

Zabelov Group založili roku 2012 věční hudební hledači Roman Zabelov (akordeon, zpěv, syntezátory) a Jan Šikl (bicí trubka, kytara). Ve své tvorbě propojují jazz s výrazným groovem, akustickou hudbou i elektronikou do výrazně atmosférického, až cinematického celku. Vydali domácí nahrávku 40 000 km následovanou živým albem Secret Session, regulérním debutem bylo album Eg (2018). Roku 2020 vydali živák Madhouse Session. Vystoupili v Polsku, Německu, Holandsku, Itálii, Slovinsku i Velké Británii.

Jan Šikl je autorem hudby pro filmy Rekonstrukce okupace a Jak jsem se stala partyzánkou, coby aranžér spolupracuje s Floex Ensemble či Glorchestra, scénickou hudbu psal pro Laternu Magiku, 420People, Spitfire Company, Losers Company či JEDL. Stojí za hudbou pro mnohé rozhlasové hry a audioknihy.

Roman Zabelov dokončuje doktorandské studium na pražské HAMU, kde se zabývá tématem akustického a amplifikovaného akordeonu, je součástí projektu Spitfire Company a Orchestru Berg s názvem Tak tiše až.

Od roku 2022 je součástí Zabelov Group také VJ Linda Arbanová (Zvíře jménem podzim, Lenka Dusilová, Druhá tráva aj.)

V Kasárnách Karlín zazní 19. května kromě Dive i další skladby z připravovaného alba na které se fanoušci mohou těšit v roce 2024. Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=CdnEokBsJr0
Multilink: https://lnk.to/zgdive
FB událost křtu: https://www.facebook.com/events/1919233305101378

Zdroj: TS