Z rockera Kulyho je Doktor Skvelý! Známa pediatrička k tomu pripojila aj rady. Dúhalka v novom videoklipe s Kulym edukujú detí, aby sa nebáli doktorov!

Z rockovej speváčky je aktuálne hviezda pre najmenších! Kedysi sa venovala popu a rocku, no neskôr objavila čaro v pesničkách pre deti. Tvrdí, že ju najviac napĺňa práve jej vďačné publikum. Barbora „Dúhalka“ Bandlerová nedávno vydala nový hit “Doktor Skvelý” / Dúhalka – Doktor Skvelý, viac Dúhalky na TV Jojko – YouTube /, kde si lekára zahral jej kamarát Mário Kuly Kollár zo skupiny Desmod. Na textoch si dáva záležať, nechce nimi deti len zabávať, ale aj edukovať a pomáha im prekonať strachy. 

Predtým, než sa začala naplno venovať spevu, pôsobila Dúhalka ako učiteľka v materskej škole. Už tam získala skúsenosti s deťmi a vie, ako s nimi pracovať. Svojimi skladbami sa snaží napríklad pomôcť deťom prekonať strach v tých prvotných základnych veciach, ktoré detičky musia aboslvovať. Tvrdí, že i keď má k deťom blízko, nie všetko na ne funguje. Najviac sa jej však osvedčil láskavý prístup. Speváčka si všimla, že medzi deťmi najviac rezonuje téma technológií a internetu. „Je doba sociálnych sietí, ktoré nebudem radšej menovať. Treba apelovať nato, aby sa deti viac hýbali a hlavne, aby sa deti nepozerali na príbehy niekoho iného či fiktívny svet niektorých ľudí, ale aby si tvorili tie vlastné príbehy a skutočný svet”, hovorí Barbora “Dúhalka” Bandlerová. O tom, že do pripravovaného klipu vniesol vážnosť svojou osobnosťou Kuly a úplne z neho mali decká rešpekt ako zo skutočného doktora netreba pribižovať, vidieť to vo videoklipe, no skutočnosť je ale iná.

“Kuly je za každú srandu, hneď ako som ho oslovila, ani nezaváhal. Bol ozaj skvelý ako podčiarkuje aj samotný názov skladby.  Na natáčaní sa s detičkami zabával a oni boli z neho hotové, takže verím, že minimálne tie sa už doktora neboja a spoja si ho práve s Kulym. A práve o to ide v mojich skladbách, nechcem len zabávať, ale priučiť a dopomôcť aj rodičom, aby im to pomohlo pri vysvetľovaní. Blíži sa k nám aktuálne chrípková sezóna, takže ako matka viem, že to nebude zasa jednoduché obdobie a hlavne nielen deti, ale počúvajú to aj rodičia, tak myslím aj na ne, aby im to neliezlo na nervy. Aj nám píšu tie mamičky, že ďakujú veľmi pekne, že si môžu požehliť, keď to decká pozerajú a že si trocha pri tých skladbých oddýchnu lebo nie sú také prvoplánové, takže nebolí ich hlava z toho, že si to púšťajú niekedy deti dookola. Veď to poznáme”, dodáva humorne Dúhalka.

Dúhalka okrem nového videoklipu prináša aj info o Vianočnom turné a dokonca sa chystá aj nový album, ktorý ma vyjsť na konci októbra. O tom, že chrípková sezóna je doslova za dverami sme sa už poniektorí presvedčili aj sami, preto Dúhalka v spolupráci s MUDr.Monikou Michnovou pripravila aj krátky edukačný rozhovor na tému “Doktor Skvelý”.

MUDr. Monika Michnová, pediatrička / IG profil uviesť: https://www.instagram.com/detska_doktorka/ 

Prečo sa s nástupom do kolektívu a súčasne ochladením zvyšuje chorobnosť u detí?
S nástupom jesene dochádza postupne k znižovaniu teploty a k väčším výkyvom, kedy rána sú už chladné a cez deň sa teploty ešte vedia vyšplhať vyššie. Počas jesene sa chorobnosť zvyšuje a najčastejšie sú príčinou respiračné ochorenia dýchacích ciest, ktoré sú takmer výlučne vírusového pôvodu. Práve tieto výkyvy počasia a častejší pobyt v uzavretých priestoroch, či už v škôlkach alebo školách a taktiež stretnutia vo väčších kolektívoch spôsobuje zvýšenú chorobnosť u detí.

Aké preventívne opatrenia môžu robiť rodičia, aby ochránili svoje deti pred chorobami?
Dôležité je postupne budovať imunitu preventívne, pred nástupom ochorenia. Medzi základné piliére, ktoré pomáhajú podporovať imunitu patrísprávna životospráva- pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály, obmedzenie cukrov, dôležitý je pitný režim .

Pohyb na čerstvom vzduchu za každého počasia a teploty- postupné otužovanie.
Spánková hygiena- neprerušovaný kvalitný spánok, Treba myslieť aj na dostatočnú hygienu- umývanie rúk. Pri prevencií je dôležitá aj denná toaleta nosa, preventívne inhalovanie a nácvik fúkania nosa už u tých najmenších. Zabúdať netreba ani na otužovanie a saunu aj u detí a správne obliekanie u detí. Po chorobe je dôležitá dostatočná rekonvalescencia a psychická pohoda detí. Samozrejme toto všetko sa dá doplniť správne zvolenými výživovými doplnkami, kde je vhodné vsadiť na vitamíny C,D a stopový prvok zinok a taktiež kvalitné probiotikás kmenmi vhodnými na podporu imunity a betaglukány a omega 3 MK.

Ako môže rodič pomôcť svojmu dieťaťu prekonať strach z lekárskeho vyšetrenia
Z môjho pohľadu je veľmi dôležité sa s deťmi otvorene rozprávať, všetko im vysvetľovať a nezavádzať ich alebo nedajbože klamať. Deti nie sú hlúpe, aj keď sú malé. Treba ich na vyšetrenie chystať, slúžia nám k tomu knihy, hry, plyšové hračky a formou dialógu alebo divadielka, ich vieme pripraviť na situáciu, ktorá ich čaká.

Dúhalka (@duhalka_music) • Fotky a videá na Instagrame
https://www.instagram.com/detska_doktorka/
Mário Kuly Kollár (@kuly.kollar.mario) • Fotky a videá na Instagrame
Barbora Bandlerová (@barbora_brora) • Fotky a videá na Instagrame

Zdroj: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ
Foto: Dúhalka