Z Cannes do slovenských kín prichádza film Jane očami Charlotte, debut herečky Charlotte Gainsbourg

Svetoznáma francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg, známa z filmov Larsa von Triera či Gaspara Noého, režijne debutuje intímnym portrétom s názvom Jane očami Charlotte, kde odkrýva autentickú tvár jej slávnej matky – britskej herečky a speváčky Jane Birkin. Nezameniteľné puto matky a dcéry je pred kamerou podrobené dôkladnej analýze, pričom sa Gainsbourg nebojí otvárať aj vysoko citlivé či bolestivé témy.

Spoločne pocitovo skladajú príbeh rodinnej histórie svetoznámych umeleckých hviezd. Prostredníctvom úprimných rozhovorov rozoberajú komplikované rodinné vzťahy, pocity z pominuteľnej krásy i celoživotné výčitky, ktoré Jane denno-denne prenasledujú. Čo v skutočnosti znamená byť zodpovednou matkou a je to vôbec v ľudských silách? Gainsbourg do rúk berie kameru i fotoaparát a zachytáva unikátny vzťah matky a dcéry v prítomnom i minulom čase. Autentický portrét Jane Birkin bol s nomináciou uvedený na prestížnom áčkovom festivale v Cannes a do slovenských kín vstupuje po slovenskej predpremiére na Ozvenách Ji.hlavy a festivalovej premiére na Cinematiku v Piešťanoch. Distribučná spoločnosť Film Expanded prináša dokument Jane očami Charlotte do slovenskej kinodistribúcie od štvrtka 22. septembra.

„Natáčať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať.“ (Charlotte Gainsbourg)

Po úspešnom uvedení na významnom filmovom festivale v Cannes, ktorý tvorí jeden z triády najprestížnejších svetových festivalov, nadviazal dokument Jane očami Charlotte mimoriadnym diváckym i kritickým prijatím po celom svete. Citlivé spracovanie dôverného vzťahu matky a dcéry je totiž intímnym diváckym zážitkom, ktorý sa dotkne nejedného z nás: „Ľudí sa tento film dokáže osobne dotknúť, pretože je adresovaný každej matke s dcérou a ich vzťahu, ktorý môže byť niekedy až zvláštny. Pre Charlotte Gainsbourg predstavuje osobné vyznanie lásky,“ napísala Marta Balaga pre kánon Variety.

Film je jedinečnou príležitosťou ako spoznať súkromné životy svetových umeleckých hviezd a ich rodinných vzťahov: „Film ponúka nežný a súčasne poučný portrét vzťahu matky a dcéry, ktoré poznáme z verejnej sfére celebrít, no vo filme ich uvidíme ďaleko od nej,“ píše Jonathan Romney pre britský filmový magazín Screen Daily. „Názvom sa film odkazuje k portrétu Jane Birkin, ktorý v roku 1988 nakrútila francúzska režisérka Agnès Varda. Jane očami Charlotte je akýmsi investigatívnym domácim filmom, v ktorom sa Gainsbourg svojej matky pýta na jej názory o rodinných vzťahoch, pričom Birkin súčasne premýšľa aj o vlastnom obraze, procese starnutia a svojej legendárnej minulosti,“ dopĺňa redaktor Romney. Francúzska herečka Charlotte Gainsbourg tak preberá štafetu po Agnès Varde, avšak do zachytenia (nielen) hviezdneho obrazu Jane Birkin prináša vlastnú a omnoho intímnejšiu perspektívu: „Gainsbourg tvrdí, že sa vo filme na svoju matku pozerá tak, ako sa nikdy predtým neodvážila,“ výstižne poznamenala Beatrice Loayza pre populárne The New York Times.

Po medzinárodných úspechoch a celosvetovom divácko-kritickom prijatí prichádza film Jane očami Charlotte aj do slovenských kín: Naša distribučná spoločnosť do slovenských kín už tretí rok prináša dokumentárne filmy zo svetových festivalových áčiek, akými sú Berlinale, Karlovy Vary IFF, IFF Locarno či IFF Rotterdam. Jane očami Charlotte je naším prvým titulom z najvýznamnejšieho festivalu v Cannes. Vo Film Expanded sme nesmierne radi, že môžeme slovenskému publiku predstaviť tento mimoriadne intímny a mnohovrstevne spracovaný debut Charlotte Gainsbourg s názvom Jane očami Charlotte. Film ponúka vhľad do vzťahu s jej matkou, globálnou ikonou a umeleckou múzou Jane Birkin a odkrýva mnohé aj s rodinnej histórie s manželom a otcom Serge Gainsbourgom. Špeciálne uvedenia pred distribučnou premiérou v rámci Ozvien Ji.hlavy v bratislavskej Novej Cvernovke a na piešťanskom Cinematiku priniesli full house a my veríme, že titul si nájde svojich divákov a svoje diváčky aj v kinách po celom Slovensku, kde si bude cestu raziť od najbližšieho štvrtka 22. septembra,“ vysvetľuje kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník.

Synopsa:

Režijný debut Charlotte Gainsbourg predstavuje dokumentárny portrét jej slávnej matky, britskej herečky, modelky a speváčky Jane Birkin. Kamera sprevádza dcéru s matkou po koncertných sieňach, po emočne silných miestach i pri každodenných povinnostiach, a pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky aj zákulisie umeleckej tvorby zosnulého otca a manžela Serga Gainsbourga. Témy materstva, kultu krásy, alkoholizmu či vystúpenia z tieňa svojich rodičov sú podrobené dôkladnej analýze v citlivých a otvorených rozhovoroch oboch protagonistiek.

Trailer na film Jane očami Charlotte: https://www.youtube.com/watch?v=oC4vkAdV9ck
Sekcia filmu na webe distribútora: https://www.filmexpanded.com/filmy/jane-ocami-charlotte/  
Facebook stránka distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram stránka distribútora: https://www.instagram.com/film.expanded/

Zdroj: TS