Yellowcard už stredu nadchnú Prahu!

Zdejší rockoví fanoušci si snad ani ve snu nemohli přát lepší zakončení letošních letních prázdnin, než jaké je čeká ve středu 31. srpna v pražském Lucerna Music Baru – vystoupí v nìm americká formace YELLOWCARD, u níž se jedná o premiérovou návštìvu našich končin, a to i přesto, že již před sedmi lety hojnì okupovala éter českých hudebních televizí i rádií.

Yellowcard, vzniknuvší v Jacksonville na Floridì už v roce 1997 coby parta nadšených teenagerù, hráli zpočátku řízný a melodický hardcore punk, ne nepodobný tvorbì skupin jako Descendents, Insted, Lifetime, Saves The Day, Shelter či Fastbreak. S příchodem současného zpìváka Ryana Keye o dva roky pozdìji ale jejich sound začal smìřovat více k pop-punku a melancholickému emo-core, s výrazným vlivem kapel jako Face To Face, Lag Wagon, The Get-Up Kids, Samiam, Jimmy Eat World či Gameface. Po nìkolika letech neúnavného snažení se kapele podařilo prorazit až na samý vrchol – v roce 2002 podepsala smlouvu s vydavatelstvím Capitol Records a o rok pozdìji vypustila do svìta album „Ocean Avenue“, kterého se do dnešního dne prodalo takřka dva miliony kopií, a které v jednu chvíli vystoupalo až na 13. příčku žebříčku nejoblíbenìjších alb v USA. O nìkolik mìsícù pozdìji se mu dostalo značné pozornosti i v Evropì, Českou republiku nevyjímaje.

Po masivním úspìchu Ocean Avenue vydali Yellowcard další dvì alba, „Lights And Sounds“ a „Paper Walls“, která matematicky dosáhla nižších čísel, přesto však sklidila ovace u příznivcù kapely, a to zejména díky singlùm „Rough Landing Holly“ a „Light Up The Sky“.

V roce 2008 se kapela – znavena psychickým tlakem, zpùsobeným neustálým koncertováním a vyplňováním pauz mezi ním dokola se opakujícími procesy jako skládáním hudby, pobyty v nahrávacím studiu, natáčením klipù či únavnou komunikací s médii – rozhodla dopřát si časovì neohraničenou pauzu. Toto rozhodnutí se posléze ukázalo jako nejlepší možné, a Yellowcard se po dvou letech sešli (pouze s jednou personální obmìnou na postu baskytaristy) v optimální pohodì, a plni entuziasmu pro kontinuální fungování kapely. Na konci loňského roku pak nahráli zbrusu nové album „When You’re Through Thinking, Say Yes“ (vyšlo 22. března 2011), jemuž se vzápìtí dostalo nejpozitivnìjšího hodnocení od vydání Ocean Avenue. Yellowcard se paralelnì s vydáním alba vydali na svìtové turné, které by mìlo trvat minimálnì 10 mìsícù. Po nadšených reakcích návštìvníkù koncertù v USA a Velké Británii se na přelomu srpna a září usmálo štìstí i na evropské fanoušky.

Koncerty Yellowcard jsou balzámem na duši příznivcù hlasitého rocku s velkým dùrazem na melodičnost – potìší rovným dílem posluchače jak Sum 41, Fall Out Boy či Paramore, tak i The Strokes, Linkin Park nebo Weezer.

Jako předskokané se uvedou u nás ne neznámí Vídeňáci 3 FEET SMALLER, kteří představí svižný, punk-rockem živený power-pop ve stylu The Ataris, Midtown či Donots.

Vstupenky na koncert seženete v síti Ticketportal.

Yellowcard

Zdroj: Conspiracy,s.r.o
Publikoval: Redakcia GREGI.NET