XINDL X príde po prvýkrát s celou kapelou na Slovensko..

XINDL X na Slovensku hrá veľmi rád. A slovenskí fanúšikovia si to uvedomujú. Posledné roky sú jeho koncerty dopredu vypredané a aj to je dôvod, prečo sa Xindl X rozhodol začať koncertné turné k novému albumu Kvadratura záchranného kruhu práve na Slovensku.

Už 14.10. v Banskej Bystrici štartuje turné českého hudobníka a majstra slova Xindla X. Predstaví na ňom aj svoj aktuálny album Kvadratura záchranného kruhu. Hosťom turné je Peter Lűftner.

 „Máme připravené hned dvě turné. Startujeme na Slovensku, kde novou desku představíme v osmi městech.  A dost se na to těším, protože dosud jsem na Slovensku v klubech vystupoval vždy jen sám nebo s druhým kytaristou, ale tentokrát konečně pojedeme celé turné s celou kapelou a navíc ještě hostem písničkářem Petrem Lűftnerem. Tomu jsem nedávno produkoval jeho první autorskou desku Až se příště narodím. Jeho písničky mě hrozně baví a věřím, že to na koncertech bude hezké spojení. Já a moje kapela zahrajeme všechny písně z nové desky a druhou polovinu koncertu bude tvořit takové naše best of,“ prezradil k jesennému turné XINDL X.

Z nového albumu Xindl X predstavil najskôr skladbu Na vodě, ktorá sa viac ako pol roku držala na čele českých hitparád a začiatkom septembra zverejnil druhý singel, baladu Popelka. Videoklip k aktuálnemu singlu vytvoril Xindlov dvorný výtvarník Ondřej Pfeiffer.

„Písně spojuje to, že všechny vypráví příběhy lidí, topících se ve svých problémech. Ale jinak jsem se snažil, aby deska byla tématy a náladami co nejpestřejší. Najdete tu vážnější písně, jako třeba Na palubě Titanicu, která popisuje rozpad společnosti během krize, nebo Žáby v hrnci, líčící atmosféru doby, kde „ve strachu z netolerantních ztratili jsme toleranci,  ale i satirickou skladbu Mušle o poměřování si pindíků na záchodech či žertovnou píseň o milostných katastrofách Mýval. Portréty ztracených existencí ve víru velkoměsta Popelka a Vítr v kešeni, ale i písně o neztrácení naděje jako Na vodě, Od mozku k srdci či Světlo na konci tunelu. A navrch píseň o andělech mezi námi Gréta,“ charakterizuje nový album Xindl X. 

Piaty štúdiový album Xindla X, podobne ako predchádzajúce tri Xindlové albumy, produkoval Dalibor Cidlický jr. Na albume nájdete pestrú zmes folku, rocku, popu a väčšie než malé množstvo slovných hračiek.

_w9a5650_by_dalibor_konopac

Album KVADRATURA ZÁCHRANNÉHO KRUHU vzniklo v štúdiu DC Sound v zložení: XINDL X (spev, akustická gitara) Dalibor Cidlinský r. (produkcia, piano, banjo, mandolína, akustická gitara), Jan Cidlinský (husle, basgitara, kontrabas), Lukáš Bundil (elektrická gitara), Milan Matoušek (akustická a elektrická gitara) a Emil Valach (bicie).

Zoznam skladieb:

Na vodě, Popelka, Žáby v hrnci, Světlo na konci tunelu, Gréta, Vítr v kešeni, Mýval, Od mozku k srdci, Mušle, Na palubě Titanicu.

Slovenské turné 2016
14. 10. Banská Bystrica, Klub 77
15. 10. Martin, Mestská scéna
18. 10. Žilina, Dom odborov
19. 10. Nitra, Najomna jednotka 210
20. 10. Bratislava, Atelier Babylon
21. 10. Trnava, Music a Cafe
27. 10. Nové Město nad Váhom, Blue Note
28. 10. Piešťany, Piešťanský pivovar

obal-kvadratura

Zdroj: Johana Turnerová