Xindl X a Kuba Ryba z Rybičiek 48 predstavujú spoločný singel Pravda. Umelci sa opierajú o aktuality a šíriteľov fake news

Spevák, textár a skladateľ Ondřej Ládek, známy ako Xindl X, minulý rok v októbri vydal úspešný album Terapie. Ten potom pokrstil na veľkom aprílovom koncerte v O2 univerze. Ani v letných mesiacoch pesničkár nelení a prichádza s ďalšou trefnou piesňou s názvom „Pravda“. V singli, v ktorom sa Xindl opiera predovšetkým o dezinformátorov, hosťuje frontman kapely Rybičky 48 – Kuba Ryba. „Táto pieseň je o všetkých možných ľuďoch, čo po sieťach širia fake news a často ani nevedia, komu tým slúžia,“ približuje význam textu Ondřej Ládek.

Ako sme už zvyknutí, o vtipný, úprimný a trefný text sa postaral samotný Ondřej. „Text mi napadol pri čítaní facebookových komentárov. Dnes na internete hocikto tvrdí úplne nezmysly a háji sa tým, že pravda nie je len jedna – ale to často nie je tak. Môžeme mať svoj názor, ale nie svoju pravdu. Je rozdiel medzi názorom a faktom,“posťažoval si Ondřej. Zároveň dodáva: „nemôžeme len-tak predkladať svoje názory ako fakty, alebo niečie názory ako fakty prijímať. Obzvlášť nie v dnešnej dobe, kedy sú sociálne siete veľmi využívané ako nástroj mnohých politických a záujmových skupín.“

Prevažne rapová pieseň má modernejší zvuk, než by sme možno u oboch umelcoch očakávali. „Spolupracoval som s Robinom Moodom a Kennym Roughom. Chalani už pre mňa aranžovali piesne Volnoběh alebo Gorila z Ugandy, a pretože nás spolupráca bavila, povedali sme si, že niečo spoločné ešte skúsime,“ vraví o libereckej dvojici producentov Xindl X. „Robin mi poslal nápad na pesničku a ja som už do hotovej hudby vymýšľal spevové linky a text. A Kenny singel potom finálne dotvoril,“ dodáva.

V piesni sa nečakane objaví aj spevák Rybičiek 48, Kuba Ryba. Výber interpreta ale rozhodne nebol náhodný. „S Kubom sa poznáme už dlhé roky, ale až pod vplyvom jeho príspevkov na sieťach, kde sa otvorene a priamo vyjadruje k dianiu okolo nás, som pocítil nutkanie, aby si so mnou v tejto piesni zaspieval,“ hovorí Ondřej Ládek. 

„To, že ma Ondra oslovil na spoluprácu k jeho songu ma potešilo. Ako textára si ho nesmierne vážim,“ pochvaľuje si Kuba Ryba. „Bol to pre mňa trošku iný oriešok, pretože v slohe, ktorú som mal spievať je toľko slov, že by to vystačilo na tri naše albumy. Ale snáď som sa s tým nejak popasoval a výsledok ma baví,“ dodáva s úsmevom spevák, ktorého si Xindl X vybral kvôli tomu, že majú podobný humor. Falošné nádeje si však Xindl X nerobí. „Nečakám, že tou piesňou dokážeme niečo zmeniť, ale keď už niečo nemôžeme zmeniť, aspoň si z toho môžeme spraviť srandu,“uzatvára Ondřej Ládek.

STREAMINGOVÉ SLUŽBY
Xindl X – Pravda ft. Kuba Ryba
Autoři: Ondrej Ladek, Kenny Rough, Robin Mood
ISRC: CZUM72200624
(P) 2022 Universal Music
www.facebook.com/xindlxofficial
www.instagram.com/xindlxofficial/
www.instagram.com/kubaryba/
www.facebook.com/kuba.ryba.92

Zdroj: TS