WTCC: Majstrovstvá sveta na SLOVAKIA RINGu už tento víkend!

Slovensko opäť posilňuje svoje postavenie vo svetovom motoristickom športe. Po úvodnom úspechu Martina Kočiho na Rallye Monte Carlo 2015 ukazuje svoj veľký talent aj okruhový pretekár Richard Gonda.

Uplynulý víkend zaznamenal v prestížnej Svetovej sérii Renaultu (World Series by Renault) na Hungaroringu víťazstvo v prototypoch RS01. Tento víkend sa predvedie Maťo Homola, ktorý na okruhu SLOVAKIA RING zažije svoju premiéru na FIA Majstrovstvách sveta cestovných automobilov (WTCC).

Už len niekoľko dní nás delí od jedného z najväčších športových podujatí Slovenska: FIA WTCC prichádza na okruh pri Orechovej Potôni po štvrtýkrát. Okrem svetových mien ako Sébastien Loeb či Yvan Muller uvidia diváci na SLOVAKIA RINGu aj Maťa Homolu vo WTCC a sesterskom ETCC. Zároveň sa tu predvedie aj slovenská okruhová špička v národných okruhových majstrovstvách (MSR PAO a FIA CEZ), pričom chýbať nebude ani náš doteraz najúspešnejší pretekár Štefan Rosina.

Pozrime sa však stručne na doterajší priebeh FIA WTCC a čo nás čaká už tento víkend 20.-21. júna.

Preteky na SLOVAKIA RINGu značia koniec prvej polovice sezóny WTCC. Pred rokom sa tu po prvýkrát v histórii seriálu zrušili jedny z pretekov, a to kvôli hustému lejaku. Tento rok očakávame lepšie podmienky, no predovšetkým vzrušujúce súboje na trati aj vďaka náročnému charakteru cestovných špeciálov.

Z doterajších desiatich pretekov sezóny vystúpili na najvyšší stupienok piati jazdci a ďalší šiesti okúsili chuť šampanského. Všetky továrenské tímy (Citroën, Honda, Lada) vystúpili na pódium, no pridali sa k nim aj pretekári špičkových Chevroletov RML Cruze. Práve na poslednom spomínanom odštartuje tento víkend aj náš Maťo Homola v tíme Campos Racing.

Boj o majstrovský titul sa po nedávnych pretekoch v Moskve opäť zintenzívňuje. Úradujúci šampión Argentínčan José María López v Rusku zaznamenal svoj prvý nebodovaný výsledok sezóny. Jeho náskok pred štvornásobným majstrom sveta WTCC Yvanom Mullerom sa tak skrátil na 35 bodov. Francúzsky veterán skóroval svoje tretie víťazstvo a rovnako na SLOVAKIA RINGu chce Lópezovi ukázať, že nie je materiálom do starého železa: „Bodový rozdiel je stále značný, no sezóna je dlhá a možné je preto všetko!“ – povedal Muller.

Pätoro Citroënov doplní samozrejme minuloročný víťaz na SLOVAKIA RINGu Sébastien Loeb, Číňan Ma Qing Hua (čítaj: „mačingua“) a Maročan Mehdi Bennani. Francúz Loeb má za sebou sériu menej úspešných pretekov a u nás si chce napraviť chuť pred svojím domácim podujatím v Le Castellet: „Dúfam, že Slovensko mi vyjde – pred rokom som tu vyhral a tento výsledok si chcem zopakovať!“ – nechal sa počuť tento 9-násobný majster sveta v rely a dvojnásobný víťaz na našom okruhu.

Rusko prinieslo skvelé výsledky aj továrenskému tímu Hondy: Portugalčan Tiago Monteiro vyhral svoje prvé preteky sezóny a Talian Gabriele Tarquini zaznamenal svoje prvé tohtoročné pódium. Zdá sa, že aj Lada pokročila ďalej: z Ruska si odniesla jedno druhé miesto Angličana Roba Huffa a skvelé štvrté miesto nováčika z Holandska Nickyho Catsburga.

Svoju svetovú premiéru vo WTCC zažijú na našej trati teda dvojnásobný vicemajster ETCC Maťo Homola a aktuálny argentínsky šampión cestovných automobilov Néstor Girolami. 20-ročný Homola zaznamenal na SLOVAKIA RINGu už niekoľko víťazstiev a s podporou domáceho publika veríme, že zamieša karty aj na poli Majstrovstiev sveta.

Televízia Markíza spolu so stanicou Dajto patria k 97 televíznym staniciam 188 krajín, ktoré odvysielajú preteky na SLOVAKIA RINGu. Utorňajšie Teleráno predstaví Maťa Homolu a pre tých, ktorí nemôžu cez víkend navštíviť náš okruh a zažiť svetový motoršport naživo, je v nedeľu pripravený prenos na Dajto medzi 12:30 a 13:46.

FIA WTCC na okruhu SLOVAKIA RING už tento víkend 20. a 21. júna.
Vstupenky v predpredaji: https://www.slovakiaring.sk/online-predaj/vstupenky/
Viac info o podujatí: https://www.slovakiaring.sk/novinky/detail/fia-wtcc-majstrovstva-sveta-cestovnych-automobilov-1/

WTCC_198,8x140,3

Zdroj: Slovakia Ring