World Music Festival Bratislava vyhlasuje výzvu pre hudobníkov.

Koncom septembra 2019 sa v hlavnom meste odohrá štvrtý ročník podujatia World Music Festival Bratislava. Pre slovenské kapely je to šanca predstaviť svoje projekty v termíne od 27. do 29. septembra pred širokým publikom aj pozvanými zahraničnými odborníkmi.

Na festivale dostanú priestor kapely, ktoré sa žánrovo priraďujú k world music, ethnojazzu, ľudovej hudbe, aj k ich fúziám. Okrem známych interpretov World Music Festival Bratislava predstaví aj menej známe slovenské skupiny, ktoré vyberie odborná porota z prihlásených projektov.

V minulosti túto možnosť využili, okrem iných, skupiny Ľubomír Gašpar Cimbal Project (neskorší víťaz „Rádiohláv“ za rok 2017 v kategórii World Music/Folk), KarpaTon, ale napríklad aj Rusín Čendeš Orchestra či Ľudové Mladistvá, ktorí neskôr reprezentovali Slovensko na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave.

Ak chcete, aby sa tento rok medzi účinkujúcimi ocitla aj vaša skupina, môžete sa opäť  prihlásiť. Výzva Open Call zaručí štyri miestenky na showcaseovú hudobnú prehliadku v rámci World Music Festivalu Bratislava. Registrácia je otvorená do 15. júna 2019. Viac podrobností nájdete na webovej stránke World Music Festivalu.

Cieľom výzvy je poskytnúť širší priestor na prezentáciu aktívnych tvorcov v oblasti world music a získať podrobnejší prehľad o aktuálnom dianí na tejto scéne so špecifickým dôrazom na mladých a začínajúcich umelcov. Festival okrem šance verejne sa prezentovať pred promotérmi zo zahraničia, ponúka hudobníkom aj účasť na konferencii s možnosťou získať odbornú odozvu na svoju tvorbu, osobné kontakty a v neposlednom rade, vypočuť si príspevky od profesionálov z hudobnej branže.

Predchádzajúce ročníky World Music Festivalu Bratislava si získali dobré meno medzi festivalmi tohto typu v zahraničí. V celosvetovom hodnotení odborníkov rebríčka Transglobal World Music Chart získal titul „Najlepší Nový festival“, a „Najlepší Malý/Stredný Festival“. Zvýšený záujem o slovenskú hudbu v zahraničí posilnili aj výborné výsledky slovenských albumov v roku 2019, kedy sa v aprílovom rebríčku World Music Charts Europe umiestnili  tri slovenské albumy v TOP 20.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnermi festivalu sú Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board, Hudobný fond, Mesto Bratislava a ďalší partneri.

Foto: Jaroslav Novák
PR World Music Festival Bratislava