World Music Festival Bratislava predstaví ďalšiu exotickú hudbu, medzinárodné hviezdy aj tanečné predstavenie.

Tento ročník festivalu sa uskutoční v neobvyklom termíne, v dňoch 10. – 13. júna 2021. Čo sa však nezmenilo, je pestrý program, v ktorom sa objavia známi slovenskí interpreti, zahraničné hviezdy aj pozoruhodné projekty.

Festival sa bude konať v online priestore, čo je dôsledkom pandemickej situácie z predošlých mesiacov a jednotliví interpreti sa predstavia formou video koncertov. Nedostatok živého kontaktu s divákmi však hlavné hviezdy vynahradia nahrávkami svojich vystúpení vo výnimočnom prostredí. Arménsky súbor stredovekej hudby Gurdjieff Ensemble nahral koncert uprostred 7500 rokov starej megalitickej stavby Karahundž, tzv. „arménskeho Stonehenge“. Vynikajúci gruzínsky mužský spevácky zbor Iberi ponúkne polyfonický spev tradičných piesní zo starobylého interiéru vínnej pivnice v regióne Kachetia neďaleko kaukazských hôr.

Tradičné hudobné nástroje juhovýchodnej Ázie festival predstaví v dvoch exotických podobách, na koncertoch juhokórejského dua a indonézskeho perkusívneho tria. Zatiaľ čo perkusívne trio Gegang´Art transformuje rytmy a melódie rôznych indonézskych kmeňov s nadšením pre experiment a moderný groove, hudobníčky z Duo Bud energiou perkusívnych nástrojov a delikátnou melódiou tradičného strunového nástroja gayageum prekračujú hranice tradičnej kórejskej hudby smerom k jazzu a rocku.

Zo slovenských interpretov sa na festivale predstaví Ľudová hudba Stana Baláža so svojím úspešným albumom Jak se mace?, ktorý už druhý mesiac boduje v medzinárodnom hudobnom rebríčku World Music Chart Europe v Top 15. Nové, komornejšie koncertné prevedenie svojho úspešného projektu Puščaňa odpremiéruje speváčka Zuzana Mojžišovás hudobníkmi M. Škutom, S. Palúchom a R. Andrisom. Koncert v štúdiu nahrala aj obľúbená skupina Čendeš. Nováčikom festivalu bude skupina Varkocs, projekt Erika Turteva, mladého virtuózneho hráča na drumbľu. Určite zaujímavým bude aj minikoncert populárnej speváčky Zuzany Mikulcovej, ktorá predstaví niekoľko nadžánrových skladieb a hudobných fúzií, napríklad so sýrskou speváčkou Larou Abou Hamdan a Danom Bártom. V rámci festivalu sa uskutoční premiéra jej dvoch nových videí, pripravených špeciálne pre festival. V retrospektíve si festival pripomenie stále aktuálny projekt Musica Globus skupiny Solamente Naturali s cimbalistom Janom Rokytom. Po prvýkrát sa predstaví aj medzinárodný projekt Angrusori, spolupráca Ivy Bittovej, Romana Harvana, nórskeho Kitchen Orchestra a manželov Dreveňákovcov, rómskych hudobníkov z východného Slovenska.

Dôležitou súčasťou festivalu je medzinárodná konferencia, v rámci ktorej festival každoročne informuje slovenskú aj zahraničnú odbornú verejnosť o zaujímavých projektoch a témach prostredníctvom príspevkov pozvaných hostí. Témou tohtoročného festivalu je Hudba východného Slovenska, o ktorej bude hovoriť hudobník Michal Noga. Etnomuzikologička Jana Belišová predstaví projekt Angrusori a Štefan Štec, umelecký šéf Folklórneho súboru Hornád, porozpráva o vzniku tanečného predstavenia Veci, čo sa dejú. Samotné predstavenie si diváci môžu pozrieť online v rámci festivalu.

Podrobný program, informácie a online link čitatelia nájdu na webe festivalu, www.worldmusicfestival.sk
Z verejných zdrojov podujatie podporil hlavný partner – Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS