Výstava fotografií Richarda Horáka – Tajomná Praha!

Nikon Photo Gallery uvádza od 25. januára 2018 pre verejnosť výstavu fotografií Richarda Horáka – Tajomná Praha.

Výstava je prierezom autorovou tvorbou  a predstavuje súbor približne 60 fotografií. Ide o diela z obdobia digitalizácie, ako ich sám autor nazýva, keďže všetky fotografie nafotil len digitálnym fotoaparátom. Tajomná Praha je jeho druhou veľkou výstavou, prvá sa uskutočnila na pôde Senátu Českej republiky v roku 2014. Autor sa od roku 2012 zúčastňuje súťaže Praha fotografická, kde každoročne získava za svoje fotografie Prahy ocenenia.

V tom istom roku začína fotografovať pre Arcibiskupstvo pražské a od roku 2015 fotografuje pražské pamiatky pre Pražskú informačnú službu. V roku 2016 sa jeho fotografia do hmly zahaleného Karlovho mosta pri východe slnka stala súčasťou prestížneho Nikon kalendára. V októbri 2017 sa mu podarilo zvíťaziť s fotografiou Tajomná Praha vo svetovej súťaži Trierenberg Super Circuit v rakúskom Linci, kde získal zlatú medailu v kategórii Sunrise and Sunset.

Richard Horák vyštudoval stavbárinu, fotografovať sa učil iba ako amatér od svojho otca a kolegov fotografov. Jeho veľkým vzorom bol fotograf Prahy doc. Ing. Jiří Všetečka.

„Milujem svoje rodné mesto, Prahu, a preto ju tak rád fotím. Nie som vyslovene ranné vtáča, ale pokiaľ chcete vyfotiť Prahu v plnej kráse, musíte jej zložiť poklonu tým, že k nej prídete v dobe, kedy sa rozodnieva, kedy je z rána mladá, nádherná a ochotná vám svoje kúzlo ukázať aspoň na krátky okamih… Všade je pokoj, len občas sa pár opilcov vracia odkiaľsi, ťukajú si na čelo, keď vás vidia so statívom, zaspievajú a potácajú sa ďalej… Fotím Prahu ráno aj večer, zdola aj zhora. Snažím sa hľadať a občas aj nachádzam miesta, odkiaľ ešte nie je toľko okukaná…“, vyznáva sa Richard Horák zo svojej lásky k Prahe.

Od roku 2016 je Richard Horák členom Asociácie profesionálnych fotografov Českej republiky. Od roku 1985 až do dnešných dní fotografuje iba fotoaparátmi Nikon.

Výstava potrvá do 4. marca 2018.

Zdroj: TS