Výstava Dramatické stopy Ferka Urbánka.

Divadelný ústav, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Trnavský samosprávny kraj a Haulikov inštitút pozývajú na otvorenie výstavy Dramatické stopy Ferka Urbánka, ktoré sa uskutoční v stredu 10. decembra 2014 o 18.00 hod. v Divadle Jána Palárika v Trnave. Výstava je súčasťou Spomienkového večera venovaného Ferkovi Urbánkovi pri príležitosti uplynutia 80 rokov od jeho smrti.

Výstava Dramatické stopy Ferka Urbánka je súčasťou podujatia Trnavského samosprávneho kraja, ktoré sa bude konať 10. decembra v Divadle Jána Palárika v Trnave. Ide o Spomienkový večer venovaný pamiatke Ferka Urbánka, ktorý dlhé roky pôsobil v Trnave. Pri tejto príležitosti bude v Divadle Jána Palárika odhalená jeho busta a do trnavského života uvedená kniha Ladislava Čavojského Ferko Urbánek alebo Náš divadelný šlabikár. Súčasťou podujatia je aj posvätenie busty Jána Palárika vo foyeri na prízemí divadla. Vyvrcholením programu bude divadelné predstavenie hry Ferka Urbánka Kamenný chodníček v réžii hosťujúceho režiséra Emila Spišáka.

Dramatické stopy Ferka Urbánka

Ferko Urbánek (1858 – 1934), pôvodom Čech, vyrástol v Púchovskej doline a zžil sa so slovenským prostredím natoľko, že sa stalo predobrazom jeho dramatických „obrazov zo života“. Vďaka jeho hrám sa ľud naučil divadlo hrávať i do divadla chodiť. Jeho potreba všetko zlé v živote uhládzať, túžba po šťastných koncoch prekonávajúcich neprávosti a necnosti v duchu kresťanského idealizmu dala jeho hrám pečať rozprávkového príbehu. Ferko Urbánek patrí dodnes k obľúbeným autorom slovenských divadiel a medzi ochotníkmi je jedným z najhrávanejších slovenských dramatikov. Jeho hry sa v pravidelných intervaloch objavujú aj na javiskách profesionálnych divadiel a ich televízne a rozhlasové úpravy dotvárajú nezameniteľný kolorit sviatočného vysielania vo vianočnom a veľkonočnom období.

Výstavu pripravil Divadelný ústav.
Kurátorka výstavy Mgr. Zuzana Nemcová Gulíková
Grafické riešenie a produkcia Viera Burešová
Odborná spolupráca Viera Helbichová
Jazyková redaktorka Mária Adamčíková

pozvanka_spomienkovy_vecer

Zdroj: Divadelný ústav