Vypočujte si novú skladbu skupiny Para. Vo videoklipe účinkuje Henrieta Mickovičová a Milo Kráľ

Skupina Para sa opäť spojila s Janou Kirschner i svojim zakladajúcim členom Matejom Starkovom a spoločne zložili novú skladbu. Nesie názov Pre tých čo ostali a je venovaná všetkým, ktorí to aj napriek nepriazni osudu, v živote nevzdali.  

Je to v poradí už tretia spolupráca autorského trojlístku Matúš Vallo, Jana Kirschner a Matej Starkov. Po úspešných skladbách To okolo nás a Na ceste prichádzajú s ďalšou silnou pesničkou.

„Skladbu Pre tých čo ostali som zložil opäť na chalupe spolu s Matejom Starkovom. V určitej fáze vstúpila producentsky do procesu vzniku skladby Jana Kirschner, ktorá bude veľmi silným koproducentom aj nášho nového albumu. Všetky skladby, ktoré nahrávame, vrátane už zverejnených singlov To okolo nás a Na ceste, produkujeme spoločne, z čoho sa veľmi teším,“ priblížil vznik nových piesní Matúš Vallo. 

Novinka sa podobne ako jej predchodkyne nahrávala v lone prírody Manínskej tiesňavy v Birdland Studios. O finálny mix a mastering sa postaral zvukový inžinier Tom Lobb, ktorý pieseň aj spoluprodukoval. Text napísal Matúš Vallo spoločne s Janou Kirschner.

Vo všetkých úrovniach života je niekedy zostať omnoho ťažšie, ako odísť. Avšak tí, ktorí sú ochotní byť prítomní aj v ťažkých časoch, tí, ktorí sa rozhodnú bojovať aj boje, ktoré sa z počiatku zdajú beznádejné, ale napokon prinesú výsledok, tak tým všetkým je venovaná naša nová pieseň,“ prezradila skupina Para.

Režisérom videoklipu je Elégia Štrbová, ktorá s Parou spolupracovala už v minulosti na kampaňovom videu k paragrafikám. Vizuál k piesni Pre tých čo ostali je jej hraným videoklipovým debutom.

„Je to môj prvý hraný videoklip. Keďže som z divadelného prostredia, tak som na prácu s hercami zvyknutá, ale teraz to bola väčšia zodpovednosť. Mala som na starosti nielen réžiu, ale aj kompletnú produkciu. Nakrúcali sme dva dni na viacerých lokáciách – v byte, autobuse i vo vlaku na trati Bratislava – Dunajská Streda,“ prezradila režisérka Elégia Štrbová. 

Vo videoklipe účinkuje osem hercov vrátane Henriety Mičkovičovej, Mila Kráľa a frontmana Pary Laskyho, ktorý sa objaví až v jeho závere. Nový album, ktorého súčasťou bude nielen aktuálny singel, ale aj skladba To okolo nás, plánuje kapela vydať na jar budúceho roku.

PARA – PRE TÝCH ČO OSTALI
Hudba: Jana Kirschner/Matúš Vallo/Matej Starkov
Text: Jana Kirschner/Matúš Vallo

Časy sa nemenia,
len mŕtvi priatelia,
je ich viac a ty mi vravíš
vieš, Matúš, to je život.

Sľuby už zazneli,
mier nastal v posteli.
Tam kde ja vidím kúsok
vy máte celý nový

Svet
nekonečnej hĺbky, nedokážem dýchať,
keď vás vidím, mám nádej
nekonečnej diaľky,
neprestávam vnímať,
že tu nie som sám
(že tu nie som…sám)

Na stole nechám chlieb
nedokončím zvyšky viet
pre tých čo ostanú u nás
veď máme celý

Svet
nekonečnej hĺbky, nedokážem dýchať
keď vás vidím mám nádej
nekonečnej diaľky,
neprestávam vnímať,
že tu nie som sám

Časy sa nemenia, len naši priatelia
Na slnku do slnka, po lese do lesa
Viac dychu u nas niet, chytáme konce viet
Pre tých čo  ostanú, my mame celý

Svet
nekonečnej hĺbky, nedokážem dýchať
keď vás vidím mám nádej
nekonečnej diaľky,
neprestávam vnímať,
že tu nie som sám
(že tu nie som…sám)

Zdroj: TS