Výnimočný jubilejný ročník súťaže Cineama spojí generácie

Na 30. ročníku súťaže amatérskej filmovej tvorby sa predstaví 69 súťažných titulov odhraných a dokumentárnych snímok až po animované filmy, experimenty a hudobné videoklipy. Festivalový program ponúkne aj tvorivé dielne, diskusie, sprievodné premietania alebo filmový kvíz. Jeho súčasťou bude aj premiéra Osmičkárov

Trojdňovú prehliadku slávnostne otvorí ikonické dielo poľského kina morálneho nepokoja, Amatér režiséra Krzysztofa Kieślowského, a koncert autentických rómskych piesní v podaní muzikantských legiend z bardejovskej Poštárky Marcely a Jozefa Dreveňákovcov a Jozefa Mika „Kopýtka“.

Okrúhly 30. ročník Cineamy bude v mnohom výnimočný. Výročie vytvorilo prirodzenú príležitosť na návrat do histórie amatérskeho filmového hnutia a dialóg medzi generáciami. Súčasťou sprievodného programu je premiéra Osmičkárov – retrospektívy nanovo digitalizovaných autorských filmov z domácich archívov kinoamatérov, ktorí s nakrúcaním začínali ešte v érekamier na úzky film. Viacerí z nich svoje diela osobne uvedú na podujatí. Retro témy sa držia aj tvorivé dielne, počas ktorých si prácu s 8 mm a 16 mm filmovou surovinou môžu vyskúšať mladí ľudia narodení v dobe digitálnej.

Starými 8 mm filmami je voľne inšpirovaný aj plagát, nové logo a vizuálna identita z dielne oceňovaného dizajnéra Matúša Hnáta,ktorú si súťaž Cineama dopriala k svojmu výročiu. Vizuál na jednej strane vyjadruje rešpekt ku koreňom amatérskeho filmu v jehoanalógovej podobe, zároveň chce komunikovať odvahu k zmenám, ktoré súťaž v dobe rýchlo sa meniacich technológií a nových výziev potrebuje.

Niektoré z týchto výziev odhalilo aj obdobie pandémie. Obmedzenie osobného kontaktu výrazne zasiahlo do vzdelávacieho procesu a do dennodennej práce učiteľov a učiteliek. Okrem iného skomplikovalo aj vznik filmov na pôde umeleckých škôl a krúžkov. Napriektejto situácii deti pokračovali v tvorbe a ich diela ako autentické svedectvo o tomto zvláštnom období si budeme môcť spoločne pozrieť.

Systematická podpora filmových pedagógov a pedagogičiek, metodikov a metodičiek je v kontexte kultúrno-osvetového rozmeru súťaže Cineama nesmierne dôležitá. Preto sú súčasťou sprievodného programu celoštátneho kola aj Raňajky s filmovou výchovou – inšpiračné stretnutie ľudí, ktorí sa venujú filmovému vzdelávaniu.

Pozvanie prijali výnimočné filmárske a pedagogické osobnosti z celej krajiny a zo susedného Česka. V porote I. a II. vekovejskupiny budú pôsobiť Jiří Forejt, dramaturg partnerskej súťaže České vize a expert na filmovú výchovu, dokumentaristka Vladislava Sárkány a dramaturg medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča, scenárista a prozaik Jakub Spevák. Porotu III. vekovej skupiny tvoria oceňovaná filmová režisérka Iveta Grófová, výkonná riaditeľka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet Eva Križková a dokumentarista Marek Kuboš.

Cineama je postupová súťaž a prehliadka amatérskej filmovej tvorby a vrcholné podujatie svojho druhu na Slovensku, ktorú vyhlasujeNárodné osvetové centrum. Organizátorom je Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Viac o podujatí nájdete na https://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/cineama/.

Zdroj: TS