Vychutnajte si O.B.D. v akustickom šate v Prešove a ďalších mestách!

Kultová skupina O.B.D. na seba veľmi rýchlo upútala básnickými textami, kvalitnou hudbou, čo malo za následok záujem troch vydavateľských firiem o debut. Málokto dnes vie, že v kapelu spoluzakladal Martin Valihora.

Texty píše spevák a básnik Roman Galvánek a výbornou správou je, že kapela napriek dlhej pauze už dlhší čas koncertuje. Informácií je o kapele pomenej a tak som sa Romana Galvánka pýtal na základné veci. Dnes sa skupina predstaví v prešovskom klube Bizarre Music Café a zajtra v popradskom podniku Groteska. Skupina priebežne dopĺňa termíny svojich koncertov na FB stránke.

Roman, o OBDčku sa objavujú informácie veľmi sporadicky. Aký ste mali uplynulý rok, čomu sa venujete v poslednej dobe?
Informácie sú iba k veci. Teda, keď niečo urobíme, alebo hráme významnejší koncert. Nie sme kapela, ktorá potrebuje oboznamovať ľudí s tým, že sme si kúpili nový svetrík alebo pili na vianočných trhoch punč :-) Naposledy obišla  v rádiách, médiách informácia a rozhovory, ohľadom vydania mojej prvej básnickej zbierky ,,Moje vydané a nevídané veci,, ( Martinus, Golila.sk…..), ktorá bola spojená s  vypredaným koncertom v BA. Zbierku mi krstili pán Ľubomír Feldek a Erik Ondrejička. Za bicie si sadol Martin Valihora, s ktorým som O.B.D.  založil a hral v nej kým neodišiel študovať do Ameriky. Basu mal v rukách Oskar Rózsa, ktorý je producentom našej prvej platne. Cítili sme sa veľmi komfortne a príjemne, zvyšok kapely sa nezmenil. S Broňom som nacvičil akustickú verziu u mňa doma aj so Silvestrom S. a Oliverom (perkusie) iba pre myslím jeden dva koncerty a ako vidíte doteraz sme sa nezastavili :-)

Nový rok ste začali pekne koncertne a na február ste ohlásili ďalšie 4 koncerty, ako to vyzerá s ďalším hraním? Čo máte v pláne tento rok?
Začali sme na Silvestra v Music Gallery u Dežmára, čo je Valihorov music club v strede mesta, kde bolo veselo. Tam sme hrali v plnej zostave no a už od 4.1. sme akusticky skoro každý  víkend na cestách po Slovensku. Výlety máme radi a tešíme sa, keď sú ľudia nadšení, že nás po niekoľkých rokoch opäť vidia. Vážime si to. K plánom na tento rok jedine toľko, že tento rok oslavujeme 20 rokov úspešne na slovenskej scéne. Štúdio nás už čaká. Musíme si už len nájsť čas a nahrať výberovku našich najznámejších vecí. Celá nahrávka bude v akustickej verzii, tak ako sme si to teraz prearanžovali + 3 nové piesne, ktoré hráme môžete počuť aj na aktuálnych koncertoch. Na september sa pri tejto príležitosti chystá veľký koncert s hosťami. Jeden v BA a druhý by sme radi v nejakom východnom meste, bude záležať od ponuky, a vlastne čo promotér povie, tak bude :-)

V 90tkách ste mali raketový nástup, hrávali ste aj 200 koncertov ročne. Po niekoľko ročnej pauze ste sa dali opäť dokopy ako OBD. Ako ste na tom čo sa týka počtu koncertov v posledných rokoch?
Počet koncertov? Neviem, či je to  zaujímavé pre čitateľov myslím sme ich mali niečo cez 50 tento rok.

V akej zostave sa predstavíte v Prešove?
V Prešove sa predstavíme v zložení : Roman,, Galo,, Galvánek – spev, Broňo Dobrota – gitara, Matúš Klúčik ( Love for Money) gitara, Oliver – perkusie, cajon ,spev.

Tým, že odohráte akustický koncert, ovplyvnilo vás to aj pri výbere skladieb, menili ste aranžmány niektorých pesničiek?
Výber to zásadne neovplyvňovalo. Všetky veci sme však prearanžovali. Najväčšou zmenou prešli hádam Komáre. Hráme to v reggae štýle.

Ako je to s vašimi nahrávkami? Dajú sa ešte niekde zakúpiť alebo sú beznádejne vypredané? Chystá sa opätovné vydanie?
Bohužial, sú vypredané.

O vydanie debutu ste nemali núdzu. Odvtedy sa doba v nahrávacom priemysle výrazne zmenila. Ste momentálne pod nejakým vydavateľstvom?
Túto platňu nám platí Hill records

Zatiaľ posledným albumom OBD ostáva 7 a pol. Ako ste na tom s čerstvým materiálom? Tvorivá energia ti podľa mňa nikdy nechýbala.  Ak aj chýbala, muselo to byť len chvíľkové rozptýlenie J
Mám toľko materiálu, že z toho čo mám, sa dá vyberať.

viac na https://www.facebook.com/pages/OBD/112390665449299

Zdroj: Edo Kopček
Foto: archív