Vychádza druhé tohtoročné dvojčíslo časopisu Romboid. Vedenie redakcie po novom preberá Matej Rumanovský

Druhé dvojčíslo 58. ročníka časopisu Romboid (číslo 3-4/2023) prináša podnetnú anketu o literárnych cenách, rozhovor s tohtoročnou finalistkou Anasoft litera Janou Bodnárovou, autorský stĺpček Laca Keratu či preklady ukážok z kníh dvoch nórskych autoriek, ktoré sa v lete zúčastnia podujatia Mesiac autorského čítania. Novinkou je zmena vedenia časopisu a nová redakcia. 

„Od apríla tohto roku preberám od Igora Hochela žezlo, pričom nadviazanie na jeho prácu je pre mňa, nielen z historického hľadiska, veľkým záväzkom, ale tiež výzvou. Spolu so mnou bude na ďalších číslach pracovať spisovateľka Vanda Rozenbergová, z čoho sa úprimne teším a verím, že sa nám časopis podarí nielen ‚udržať‘, ale tiež oživiť a posunúť ho bližšie k čitateľskej verejnosti,“ píše v editoriáli nového dvojčísla prozaik Matej Rumanovský, ktorý ho pripravoval ešte v spolupráci s bývalým šéfredaktorom.

Stále rubriky v časopise dopĺňajú aktualizované rozhovory so spisovateľkou Janou Bodnárovou či iniciátorkou projektu plan.art Simonou Fochlerovou, veľká anketa o literárnych cenách s aktérmi slovenskej literárnej obce, autorský stĺpček spisovateľa Laca Keratu, príspevok z Ukrajiny od Zuzany Cascino a v neposlednom rade je časť čísla venovaná profesorovi Milanovi Hamadovi.

Medzi recenzovanými knihami sú tentokrát Patchwork v bielej od Jany Bodnárovej, reedícia knihy V hniezde od Petra Karvaša a ďalšie. Z prekladovej literatúry časopis predstavuje diela nórskych autoriek Gunnhild Øyehaug a Kjersti Anfinnsen, ktoré sa v lete zúčastnia medzinárodného podujatia Mesiac autorského čítania, knihu Chyť Zajaca od bosniansko-hercegovinskej autorky Lany Bastašić, ako i poéziu Kapverdských ostrovov, ktorej výber a preklad pripravil Peter Zsoldos. Z domácich autorov sa so svojou tvorbou predstavujú Miroslava Košťálová, Anton Baláž a Zuzana Kuglerová.

Nové dvojčíslo je dostupné ako v tlačenej podobe, tak i online, na webstránke casopisromboid.sk. Vybrané články sú sprístupnené bezplatne, ostatné sú v kompletnom znení k dispozícii pre predplatiteľov. Noví predplatitelia tlačenej verzie časopisu získavajú webovú verziu grátis, pričom je možné si ju predplatiť aj samostatne. Tlačenú podobu časopisu nájdete na vybraných predajných miestach po celom Slovensku. Zoznam je zverejnený na webstránke.

Viac informácií o novom vedení a plánovaných zmenách v časopise nájdete v prebiehajúcej kampani na portáli Donio.sk.

Zdroj: TS