Vychádza 2LP a 2CD výberovka slovenskej legendárnej skupiny Made 2 Mate s názvom THE COLLECTION

Made 2 Mate je pozoruhodná slovenská skupina, ktorá existovala v druhej polovici 90. rokov minulého storočia len 5 rokov, avšak za ten čas stihla nahrať štyri albumy, ovládnuť rozhlasový éter i klubovú scénu a najmä svojou fúziou rocku, popu a funku spôsobila veľký rozruch na slovenskej hudobnej scéne.

„Ich repertoár a zvuk sa vymykal všetkému, čo dovtedy na Slovensku vzniklo. Došlo k skvelej fúzii rocku, popu a funku v podobe pesničiek, v ktorých sa prirodzene a funkčne striedali mužský a ženský vokál, ktoré boli naspievané v angličtine a ktoré ani náznakom nepripomínali teritórium Slovenska či – v širšom pohľade – strednej Európy,“ píše okrem iného Juraj Čurný v booklete výberovky a vyjadril sa ďalej aj k existencii kapely a novej kompilácii: „Finančné, logistické, prevádzkové a s tým súvisiace aj vnútorné personálne komplikácie spojené s fungovaním niečoho, s čím nikto nemal žiadne skúsenosti napokon Made 2 Mate úplne vyčerpali a po piatich rokoch ukončili ich regulárnu existenciu. Neskoršie krátkodobé reuniony spojené s jednorazovými koncertnými a televíznymi vystúpeniami k obnoveniu existencie neviedli. Z Made 2 Mate sa tak stala legenda, ktorá sa vytratila aj zo všetkých predajných katalógov. Až v Opuse v roku 2008 vyšla kompilácia Best Of a po jej vypredaní na ňu nadväzuje tento výber 20 skladieb, koncipovaný pre v súčasnosti čoraz populárnejší vinylový formát. Na ňom, a samozrejme aj na digitálnych platformách budú mať niektoré zo skladieb Vrabca, Katky, Roba, dvoch Martinov a ďalších svoju premiéru. Môžete si tak novým spôsobom vychutnať nahrávky, ktoré ani po štvrťstoročí nestratili nič na svojej kvalite a aj napriek dlhému časovému odstupu znejú nadčasovo a aktuálne.“

Z nahrávok skupiny je zostavená dvojvinylová a dvojCD kolekcia, ktorá teraz vychádza pod logickým názvom The Collection. Album je doplnený sprievodným textom s unikátnymi informáciami o vzniku a existencii skupiny.

„Veľmi si ceníme postoj a odhodlanie Juraja Čurného. Počas najtemnejšieho obdobia pandémie,  keď sme všetci museli byť zavretí doma a nemohli sme robiť to, prečo žijeme – hrať hudbu pre ľudí (čiernych, bielych, žltých, hnedých, ružových aj dúhových) skrátka pre všetkých, ozval sa telefón s otázkou: „Robko,  čo keby sme vydali veľkú, reprezentačnú výberovku vašej skvelej skupiny MADE 2 MATE ako 2CD a dokonca aj 2LP album? Mám nápad, ako to urobiť a dokonca mám už aj zostavený návrh skladieb.“ V tej chvíli som mal pocit, že pandémia prestala existovať a vyšlo tisíc sĺnk.  A ako sa hovorí, takáto ponuka sa proste neodmieta, navyše nabití návalom pozitívnej energie, sme sa ihneď pustili do práce. Prebrať spiaceho obra – v podstate 20 rokov nečinnú legendu M2M bola dosť fuška, no našťastie sa to podarilo až do tých rozmerov, že vydavateľstvo Opus sprístupnilo takmer celú diskografiu skupiny na digitálnych streamovacích platformách a navyše v rámci krstu zažijú jeho účastníci jedinečný koncert zakladajúcich a zároveň súčasných členov tejto kultovej kapely. Sme nesmierne poctení nadchádzajúcou udalosťou a zároveň sa veľmi tešíme  na stretnutie s našimi fanúšikmi,“ vyjadril sa Robo Rist aj s celou kapelou.

Spieva a hrá na albume: Radovan Orth (spev, gitara), Katarina Korcek (spev), Martin Gašpar (basgitara), Martin Wittgruber (klávesy), Robo Rist (bubny, perkusie), Ivan Vereš (spev, saxofón, flauta, klávesy), Marcel Benko (perkusie), Ľubo Priehradník (klávesy, programovanie); a hostia: Henry Tóth, Andrej Šeban (gitara), Ivan Minárik (klávesy), Dušan Húščava, Marián Jaslovský (saxofón), Juraj Bartoš (trúbka), Berco Balogh (perkusie), Mirek Paťha (akordeón), David Koller, Lenka Dusilová, Sava Popovič, Marcel Nemec (spev), DJ Artex (rap), Miša Marienová, Marcel Palonder, Helena Krajčiová (vokál), Jozef Gregor (programovanie)

Zoznam skladieb na 2LP a 2CD The Collection:

Strana A
DO YOU LOVE ME?
DREAM ON
FÖNKY NÁLADA
SEXY LADY (LJ FAZE MIX)
I JUST CALLED TO SAY I LOVE YOU

Strana B
INTERNACIONÁLA (SLOVÁ, SLOVA, WORDS)
IN THE FIRE
IN THE SEA
STREET DANCE
LET ME FOLLOW U

Strana C
MAGIC ENERGY
HALE BOPP
LEAVING THE CITY
MOON
LITTLE GIRL

Strana D
GAME IS OVER
SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN
BY THE WAY
TECHNO BOB
WHEN I’M…

Link na digitál albumu, ktorý som získala až teraz: https://made2mate.lnk.to/TheCollection
Link na akciu –  krst a koncert pre verejnosť – lístky sa dajú zakúpiť tu: https://www.ticketportal.sk/event/MADE-2-MATE-THE-COLLECTION-krst-albumu-FUNKIEZ-after-funk-party?idp=189613#modalVyberPocetMiest20

Zdroj: TS