Vstupenky na Divadelnú Nitru sú oddnes v predaji, festival otvorí originálna Encyklopédia reči.

Nitra 27. august 2013. – Divadelní fanúšikovia, ktorí si nechcú nechať ujsť špičkové európske aj domáce inscenácie 22. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, si už 26. augusta môžu kúpiť vstupenky. Festival sa uskutoční od 27. septembra do 2. októbra 2013 a počas šesťdňového divadelného maratónu ponúkne v hlavnom programe 13 inscenácií počas 19 predstavení pochádzajúcich z deviatich európskych krajín.

Vstupenky si možno po prvýkrát kúpiť online priamo cez internetovú stránku festivalu www.nitrafest.sk alebo v pokladnici Divadla Andreja Bagara v Nitre (hlavný vchod, vstup z námestia) každý pracovný deň od 13.00 do 17.00.

Mottom 22. ročníka Divadelnej Nitry je otázka Očistení?. Diváci si budú môcť pozrieť jedinečné diela divadelných umelcov z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska aj Slovenska.

TS_7_DN_francuzi_2

Festival slávnostne otvorí 27. septembra vo veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre originálna francúzska inscenácia Jorisa Lacosta Suita č. 1 „ABC“ pre 11 umelcov a 11 hostí. Lacoste je členom kolektívu Encyklopédia reči, ktorý sa pod vznik diela podpísal a dlhodobo sa venuje výskumu ľudskej reči Členovia tohto kolektívu sa pokúšajú zachytiť rôznorodosť ústneho prejavu jeho kadenciu, prízvuky, pauzy, melódiu a z nahrávok vytvárajú skladby, predstavenia a konferencie. Uznávaný skladateľ a režisér Joris Lacoste zbiera po celom svete nahrávky zvukov či rečí národov aj kmeňov a povyšuje ich na hudbu. V diele, ktoré uvedie na Divadelnej Nitre 2013, spojil 40 rôznorodých záznamov, napr. hlasy protestov na Occupy Wall Street, rozhovory priateľov na večeri, monológ Roberta De Nira, prednášku opernej divy Marie Callas, vystúpenie amerického televízneho pastora aj džavotanie malých detí a následne ich premenil do hudobnej partitúry.

Vytvoril akúsi Babylonskú vežu, ktorá pripomína každodennú situáciu na letiskách, v nadnárodných firmách či medzinárodných kultúrnych prípadne športových podujatiach.

Divák môže vnímať aj význam slov, ale predovšetkým ide o rytmus, melodiku, farbu rôznych rečí, o radosť z rozprávania, o hru s jazykom. Najdôležitejšie je nechať sa uniesť „hudbou“, ktorú Lacoste z hovoreného slova stvoril.

Keďže Lacoste vždy upravuje inscenáciu podľa krajiny, v ktorej ju uvádza, k angličtine, francúzštine, španielčine alebo čínštine pribudne aj slovenčina. Tvorcovia vyberú zaujímavú ukážku v slovenskom jazyku a k 11 členom francúzskeho hereckého zboru sa pripojí rovnaký počet účinkujúcich zo Slovenska. Nicolas Rollet, Lacostov spolupracovník a zbormajster inscenácie si ich vyberie počas kastingu, ktorý sa uskutoční 9. septembra v Nitre. Vítaní sú amatéri aj profesionáli, ľudia rôznych vekových skupín aj profesijného zamerania, ktorí sa chcú zapojiť do jedinečnej svetovej inscenácie a stať sa súčasťou 22 hlasov v zbore (Viac informácií o kastingu, workshope a podmienkach prihlásenia sa nájdete na www.nitrafest.sk.). Francúzsky umelec bude päť dní pred uvedením inscenácie nacvičovať a tvoriť so slovenskými účinkujúcimi, ďalšie skúšky s Lacostom a celým jeho tímom sa uskutočnia tesne pred začiatkom festivalu.

TS_7_DN_francuzi

„Výborný nápad, vtipná javisková realizácia. Lacoste pôsobí ako sebavedomý experimentátor, ktorý vie, čo robí a jeho diela vďaka svojej premyslenosti a diváckej ústretovosti vedia zaujať bežného diváka ako aj divadelného kritika. Jeho práca je veľmi inovatívna,“ povedal Ján Šimko, člen Umeleckej rady Divadelnej Nitry.

Divadelná Nitra sa počas svojej existencie stala expertom v prezentácii špičkového divadelného umenia z celej Európy, vrátane Slovenska. Aj teraz prinesie výber z toho najlepšieho. Hlavnému programu budú dominovať medzinárodné premiéry unikátnych inscenácií projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície, vytvorené špeciálne pre Divadelnú Nitru.

Všetky festivalové predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

Kompletný program nájdete tu: https://www.nitrafest.sk/domov/program-2013/hlavny-program/

Zdoj: Divedelná Nitra