Všetky oči uprené na Sziget …

… Aspoň jedno oko určite, bude ním 42 metrov vysoké Sziget Eye, obrie ruské koleso s kapacitou 180 ľudí, ktoré sa bude nachádzať priamo v prednej časti Sziget Main Stage.

… Aspoň jedno oko určite, bude ním 42 metrov vysoké Sziget Eye, obrie ruské koleso s kapacitou 180 ľudí, ktoré sa bude nachádzať priamo v prednej časti Sziget Main Stage. Pokiaľ ste zvedavé typy, tak ste už iste stihli zaznamenať aj nové kapely, ktoré sa objavia v tohtoročnom programe. Ten je k dispozícii na internetových stránkach festivalu szigetfestival.com.

Obrie ruské koleso bude hlavným symbolom tohto ročníka, ktorý bude oslavovať svoje 20. výročie. Kapacita kolesa bude 1000 osôb za hodinu a v noci sa na ňom budú konať filmové projekcie na ploche niekoľkých stoviek metrov štvorcových. Obrie ruské koleso bude tiež dobrým dôkazom toho, že nie len Londýn je miestom, kde sa môžete s podobnou atrakciou stretnúť.

Na Szigete sa tiež môžete stretnúť s nemeckou indie kapelou Sportfreunde Stiller, ktorá bude hrať na Sziget Main Stage v piatok popoludní. Toto trio, pomenované po bývalom futbalovom manažérovi, vzniklo v roku 1996 a získalo už niekoľko nominácií na MTV Music Awards v kategórii najlepší nemecký interpret. Sportfreunde Stiller oznámili, že tento rok na festivale predstavia aj svoje nové skladby, čo naznačuje, že pracujú na novom štúdiovom albume.

Ďalším novým prírastkom v programe je hip-hopové duo Rizzle Kicks, pochádzajúce z anglického Brightonu, ktorí nedávno vydali svoj debutový album Stereo Typical. Táto kapela už stačila vo Veľkej Británii predať okolo 1 milióna singlov a cez 300 000 albumov. Nenechajte si ich v piatok ujsť na pódiu A38.

Pod podobným názvom však budete môcť zhliadnuť aj francúzske metalové zoskupenie Stereotypical Working Class, ktoré vystúpi v rámci programu medzinárodného festivalu talentov YourOpen počas -1. a 0. dňa festivalu. V tieto dni vystúpi celkom 18 víťazných kapiel z 15 krajín sveta a tiež kapely zo strednej a východnej Európy v rámci projektu CEETEP (Central and Eastern European Talent Exchange Program). Kompletný line-up YourOpen nájdete tu.

Dôležitou črtou festivalu Sziget je, že sa snaží návštevníkom priblížiť kultúru a hudbu interpretov rôznych krajín. Tento rok budú mať silné zastúpenie holandskí účinkujúci na Holland meets Hungary pódiu. Zamerajú sa najmä na spoluprácu medzi maďarskými a holandskými umelcami na Jam de la Créme sessions, predvedie sa aj tanečné vystúpenie ILL Skill Squad, poviedky od Jaap Scholtena a každú noc úžasní maďarskí a holandskí DJs.

Sziget by tiež nebol Sziget bez talianskej hudby, a preto si spravte čas a navštívte aj Puglia Sounds Stage, na ktorom bude možné vidieť úžasné kapely z južného Talianska a poloakustické vystúpenia. Skvelá hudba, výborné jedlo, čo viac treba na perfektné popoludnie? Piatok ešte prinesie koncerty skupín Bud Spencer Blues Explosion a Ministry.

Ťažko si vybrať, ale už je najvyšší čas! Ak budete potrebovať pomoc, neváhajte a využite osobného on-line programového sprievodcu alebo si jednoducho zdarma stiahnite aplikáciu Sziget, ktorá bude už čoskoro k dispozícii na App Store a Android Market (Google Play).

Elektronické vstupenky a ubytovanie v Stredoeurópskom CampHoteli si môžete okrem kamenných predpredajov zakúpiť aj na stránke www.tixy.sk.

Zdroj: Sziget
Publikoval: Gregi