Vo vydavateľstve OPUS vychádza exkluzívny 7LP Box Mira Žbirku – OPUS Collection (1980 – 1990)

Legendárny slovenský spevák a skladateľ Miroslav Žbirka by 21. októbra 2022 oslávil životné jubileum 70 rokov a 10. novembra 2022 uplynie presne rok od jeho úmrtia.

Vydavateľstvo Opus pri tejto príležitosti vydáva jedinečný vinylový komplet s názvom Miro Žbirka – OPUS Collection 1980 – 1990, siedmich Mekyho albumov z rokov 1980 až 1990 vo vkusnej kazetovej sade. Je obohatená 16-stranovou brožúrou s výpoveďami Mira Žbirku pochádzajúcimi z knihy Zblízka autora Jana Vedrala a s hodnotnými dobovými fotografiami Juraja Bartoša. V exkluzívnom boxe si zberateľ nájde 7 albumov na 180 gramových vinylových platniach, nový mastering z originálnych analógových pásov a repliky pôvodných obalov s textami piesní.

“Meky na vinylových platniach začínal ako poslucháč a aj ako spevák a skladateľ. A bol ich vášnivým zberateľom. Keď sa vrátili, opäť ich začal počúvať a zbierať. Som veľmi rada, že teraz ako darček k nedožitej sedemdesiatke dostáva pekný LP box so siedmimi platňami, ktoré nahral pre Opus. Určite by ho to veľmi potešilo,” hovorí Mekyho manželka Katka Žbirková k vyjdeniu LP boxu.

V pondelok 17. októbra 2022 sa v Bratislave uskutoční dlho očakávané podujatie Tribute to Miro Žbirka 70, spomienkový koncert na počesť nedožitých 70. narodenín slovenskej hudobnej legendy, kde si  budú môcť Mekyho fanúšikovia tento jedinečný box zakúpiť. A nielen tam. Exkluzívny LP komplet vychádza oficiálne už 14.10.2022 a obsahuje albumy Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni, Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K.O.

Hudobný publicista a Mekyho dlhoročný spolupracovník Rado Mešša povedal: “S Mekym sme sa o vinyloch často rozprávali. Mal rád ich zvuk a obaly, ktoré sú takým malým grafickým a umeleckým dielom. Jeho platňu Doktor Sen som si kúpil ako svoju prvú vlastnú LP už v roku 1980. Stále ju mám aj s ďalšími, ktoré vtedy vyšli. Teší ma, že si všetky Mekyho pre slovenskú hudbu osemdesiatych rokov zásadné albumy môžeme doplniť o kvalitné vinyly s vynoveným zvukom. Ten si budú môcť ako bonus z gramofónov priamo v NTC vypočuť aj návštevníci bratislavského koncertu Tribute to Miro Žbirka 70.”

 

„Doteraz najrozsiahlejší box (7LP)  v dejinách slovenského rock-popu mapuje úvodnú dekádu sólovej kariéry legendy, ktorá je priamo previazaná aj s najúspešnejším obdobím hudobného vydavateľstva Opus. Po takmer troch desiatkach rokov opäť na znovuzrodenom formáte vinylovej LP platne tak dostanú možnosť si všetci fanúšikovia opäť vypočuť jeho slávne albumy v podobe, v akej boli pôvodne koncipované. Pri príprave textovej časti som napokon prišiel na to, že najlepšie o albumoch a pesničkách dokázal rozprávať ich samotný autor a interpret prostredníctvom svojich vlastných autentických slov,“ dodal hudobný redaktor, moderátor a publicista Juraj Čurný, ktorý box zostavil.

Obal, zadná strana boxu a dve fotografie z brožúry sú priložené – autor fotiek Juraj Bartoš – fotky možno použiť len v spojení s LP boxom!

Zoznam 7LP a ich skladieb:

DOKTOR SEN
A1 KLAUN Z DOMU ČÍSLO 6
A2 DOKTOR SEN
A3 V SLEPÝCH ULIČKÁCH
A4 MÁM ČIERNY DEŇ
A5 BEŽEC NA ŠACHOVNICI
A6 STARÝ MUŽ Z OSAMELÉHO DOMU
B1 MODRÁ KNIHA LÁSKY
B2 AKO OBRÁZOK
B3 ZÁZRAČNÝ DÁŽDNIK
B4 ARÉNA
B5 SEDEM DIVOV TVOJICH LÍC
B6 BALADA O POĽNÝCH VTÁKOCH

SEZÓNNE LÁSKY
A1 BIELY KVET
A2 DNES SOM ŤA VIDEL …
A3 LÁSKA NA INZERÁT
A4 VSTUP DO MANŽELSTVA
A5 CESTA ZAKÁZANOU RÝCHLOSŤOU
A6 BAŽANT NA VÍNE
B1 VODNÝ MLYN
B2 KINO ÚSMEV
B3 DRAHÁ
B4 NEZAČÍNAJ
B5 MATURITNÉ TABLO
B6 ATLANTÍDA

ROKY A DNI
A1 ROKY A DNI /I./
A2 MODRÉ VIEČKA
A3 S TEBOU
A4 KRÁČAM NA PÓDIUM
A5 DENISA
A6 MOTÝĽ ADMIRÁL
A7 NECHODÍ
B1 CHLAPČENSKÁ TVÁR
B2 PLES ZABUDNUTÝCH POSTÁV
B3 HLÚPY POCIT
B4 MÚR NAŠICH LÁSOK
B5 ZÁZRAČNÉ HODINY
B6 STRIHANIE KRÍDEL
B7 ROKY A DNI /II./

NEMODERNÝ CHALAN
A1 22 DNÍ
A2 PORAĎ SI SÁM
A3 POZRI
A4 V-KLUB
A5 DO ČLNA
A6 ČO Z TOHO MÁŠ?
A7 MESTO SPÍ
B1 NEMODERNÝ CHALAN
B2 PÁČIŠ SA MI
B3 TVÁR
B4 TICHO
B5 S TEBOU JE KRÍŽ
B6 TO SA DÁ
B7 MESAČNÝ SVIT

CHLAPEC Z ULICE
A1 ULICA
A2 VZPOMÍNKY
A3 ĽUDIA VRAVIA
A4 DR. JEKYLL A MR. HYDE
A5 HUCKLEBERRY FINN
A6 CHLAPEC Z ULICE
B1 KATKA
B2 PEKNÝ CHLAPEC
B3 MLADOSŤ
B4 KÚP MI KNIHU/OBCHODNÝ DOM
B5 SLÁVOU OPITÝ

ZLOMKY POZNANIA
A1 ZLOMKY
A2 VTEDY PRÍDEM, KEĎ TI POVIEM: TU SOM
A3 ADRIANA
A4 LEN S ŇOU
A5 SEDÍM DOMA
A6 PRVÁ
B1 MOŽNO SA TI ZDÁ
B2 VRAJ HO MALA RADA
B3 VÁŽNY MUŽ
B4 IDEM DO PKO
B5 JESENNÁ LÁSKA
B6 ŠAGRÉNOVÁ KOŽA

K.O.
A1 C’EST LA VIE
A2 K.O.
A3 ZABIL SOM ÚPRIMNOSŤ
A4 DOTIERAVÝ DEŇ
A5 LET’S MAKE A SUMMER
A6 ROZLÚČKA S BUDÚCNOSŤOU
B1 ČO S LÁSKOU
B2 STRETNEME SA V NEDEĽU
B3 DIEVČA Z DOBRÝCH SPRÁV
B4 NAJLEPŠIA PIESEŇ
B5 KROK SUN KROK BLUES
B6 MOKRÉ NOČNÉ SNÍVANIE
B7 BOXER

Zdroj: TS