Vo Fashion Point Café sa rozprávalo o Máraiovcoch. Spisovateľka Anna Ötvös predstavila svoju knihu!

Po sérii výstav významných slovenských výtvarníkov vystriedala obrazy v košickom Fashion Point Café tentoraz kniha a čítanie z nej. Košická spisovateľka Anna Ötvös tu predstavila svoju prvotinu nazvanú Lolina kniha s podtitulom Lola Matzner, Sándor Márai a Košice na prelome 19. a 20. storočia. Hneď prvé dielo tejto autorky vyvolalo senzáciu, nielen svojou veľmi atraktívnou témou, ale aj odhalením faktov zo života Loly, manželky veľkého spisovateľa Sándora Máraia.

Jej život nebol vôbec nezaujímavý aj napriek tomu, že ho celý prežila v tieni slávneho manžela. Bola jeho múzou, láskou, jeho všetkým… Vraví sa, že za každým úspešným mužom je žena a takto to bolo aj v tomto prípade.

Bola Lola prvá, ktorej dával čítať rukopisy? Naozaj za ním ušla oknom Maléterovho domu po posteľnej plachte, aby sa mohli vziať? Prečo si slávny spisovateľ a jeho brat museli zmeniť meno? Zakázal vydávať svoje knihy v Maďarsku, až kým odtiaľ neodíde posledný sovietsky vojak a nebudú tam slobodné voľby? Aká bola tá, o ktorej Márai napísal, že je to „moja matka, dcéra, priateľka, milenka, moje dieťa“? O tom všetkom v piatok návštevníkom Fashion Point Café porozprávali hlavné protagonistky večera – autorka Anna Ötvös a Hedda Forbátová, ktorá sa s rodinou Loly Márai poznala a vyrastala v jej susedstve na Krmanovej ulici.

Máraia jej priniesla náhoda

„K tejto téme som sa dostala celkom náhodou. Dovtedy som meno Sándor Márai vôbec nepoznala. Stretla som sa s ním až počas štúdia na univerzite, keď som písala diplomovú prácu o Košiciach. Nie som Košičanka, ale do histórie tohto mesta a do Košíc som sa zaľúbila,“ hovorí Anna o tom, ako sa dostala k svetoznámemu spisovateľovi. Zaujali ju nielen jeho knihy, ale aj životopis. „Z neho som sa dozvedela, že jeho manželka Lola je tiež Košičanka, ale nevieme o nej skoro nič. Začala som pátrať po jej koreňoch. Najprv len tak zo zvedavosti, ako jedna čitateľka z mnohých. Pri mojom hľadaní som natrafila aj na ich rodinný album so 400 fotkami, ktorý som si okamžite kúpila.“ K napísaniu knihy ju inšpiroval Tibor Mészáros, knihovník a muzeológ, ktorý je správcom Máraiovho dedičstva v Petöfiho literárnom múzeu v Budapešti. „Keď som tých materiálov mala už dosť, ukázala som mu ich. Povedal mi, že už mám toho toľko, že by som mala napísať knihu, aby sa aj ostatní dozvedeli, kto bola Lola. Kniha vyšla najprv v Maďarsku v roku 2017. Ihneď po jej vydaní som začala hľadať slovenského vydavateľa, čo sa mi podarilo a v novembri vyšla aj na Slovensku vo vydavateľstve Artforum. Veľmi som vďačná ľuďom, ktorí mi pomohli pri jej vydaní – majiteľovi Artfora Vladimírovi Michalovi, prekladateľke Galine Šándorovej a editorke Marte Součkovej.“

Prečítame si aj Loline denníky

Anna Ötvös vedela o tom, že si Lola písala denníky. „Nedovolili mi ich čítať, lebo sú tajné. Ale keďže som napísala túto knihu, vybavil mi vydavateľ z maďarského vydavateľstva Helikon povolenie nahliadnuť do nich. Teraz ich s Tiborom Mészárosom prepisujeme. Ide o roky 1948 až 1979. Potom musela s písaním skončiť, pretože bola ťažko chorá a neskôr aj stratila zrak. Tých posledných 15 rokov píšem ja a je to naozaj zaujímavé. Keď to pôjde dobre, obe vydania – maďarské i slovenské vyjde v roku 2020,“ teší sa spisovateľka.

Vyrastala v prostredí presiaknutom Máraiovcami

Piatkový literárny večer by sa vôbec neuskutočnil, keby sa na novembrovú prezentáciu tejto knihy neprišla do Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach pozrieť aj Hedda Forbátová. Keďže má k rodine a dielu Sándora Máraia špeciálny, blízky vzťah, Anne navrhla, aby sa spravilo čítanie a beseda o tomto velikánovi vo Fashion Point Café u jej priateľky Mary Gildein. Tú kniha okamžite nadchla a dohodli si termín.

„Vyrastala som na Krmanovej 18. Vedľa na čísle 16 žila dlhé roky s rodinou Dr. Zsazsa Kertész, mladšia sestra Loly Máraiovej. Priatelili sa s mojimi rodičmi, navštevovali, hrali spolu tenis… Vyrastala som takto v v prostredí, v ktorom sa v jednom kuse rozprávalo o Máraiovi, Lole, o Košiciach, ich histórii, jednotlivých budovách, uliciach… Témou Márai, som nasiakla od detstva. V škole sme sa o ňom samozrejme neučili, ale doma sme mali všetky jeho diela v maďarčine, takže jeho tvorbu poznám dobre“ spomína Hedda Forbátová.

O Lole sa dozvieme aj na výstave

V súvislosti s knižnou novinkou Lolina kniha, Lola Matzner, Sándor Márai a Košice na prelome 19. a 20. storočia je zaujímavé to, že v budove na Mäsiarskej 35 v Košiciach bola pred niekoľkými dňami otvorená nová a už stála Pamätná výstava Sándora Máraia. Jej súčasťou je tiež prezentácia spisovateľovej manželky Loly, takže čitateľ si môže doplniť aj ďalšie informácie o tejto zaujímavej Košičanke a stretnúť tam i autorku knihy, ktorá v Pamätnej výstave Sándora Máraia pracuje so svojou kolegynkou Barborou Juhászovou.

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Adam Sabadoš