VLČIE MAKY tradično-netradičné spojenie folklóru a jazzu.

Na slovenskú hudobnú scénu prichádza nový štúdiový album zoskupenia Vlčie maky. Myšlienku autorka projektu nosila v hlave už 5 rokov a konečne sa podarilo toto CD dokončiť. Na novinke pracovali protagonisti jeden a pol roka, pričom samotné zozbieranie ľudových piesní trvalo najdlhšie. 

Na albume s podpolianskymi folklórnymi skladbami skupina Vlčie maky pracovala s prestávkami zhruba jeden a pol roka. „V tomto prípade išlo o zozbieranie menej známych, známych a zabudnutých ľudových piesní z Podpoľania. Snažili sme sa zachovať to najkrajšie z danej piesne a  správne to precítiť. Po vybratí vhodných skladieb sme si urobili takú jemnú kostru aranžmánov vo forme – klavír a spev. Následne sa samotné skladby začali aranžovať s čím výrazne pomohol známy inštrumentalista Klaudius Kováč. Páčilo sa mi, že keď nevládal, ešte pridal a nevzdal sa tej myšlienky, na ktorej sme boli dohodnutí. Niektoré aranžmány sa prispôsobovali pri samotnom nahrávaní. V štúdiu však musí byť niekto, kto povie dosť, už sa točíme dokola, treba to nahrať! Tým rozhodcom bol bubeník Peter Solárik, ktorý má v hlave obrovskú databázu rytmov a bez toho, aby ste mu vôbec niečo naznačili, posunie Vám ten groov ako taký šťavnatý čokoládový koláč a máte pocit, že vie čítať myšlienky, proste viedol to tak, aby sme sa neodkotúľali od danej témy a nestrávili v štúdiu celý rok. Tretím členom kapely je Róbert Ragan Jr., výber bol v tomto prípade jednoduchý pretože Róbert má v prstoch pevný tón, vie bezprostredne improvizovať a hrá neskutočne moderne napriek tomu, že je ešte dosť mladý. Má však skúsenosti a je vyhratý ako víno. Som z toho nadšená lebo som si vybrala inštrumentalistov, ktorí sú zároveň aj pedagógovia celou svojou dušou a verte mi nútia svojich žiakov poriadne makať! Sú to veľmi pracovití ľudia, ktorí sa nevzdávajú, hrávajú veľmi často aj so zahraničnými hviezdami, čiže sa udržujú v kondícii a ako bonus je s nimi veľká zábava,“ dodáva autorka projektu.

 „Naši cieľom bolo prepojiť Podpolianske ľudové piesne s menšinovým žánrom ako je jazz, zaranžovať a vytvoriť tak nové diela, ktoré rozšíria diapazón slovenskej folklórnej a jazzovej hudby,“ dopĺňa producent projektu. 

V novembri roku 2019 sa budete môcť tešiť na prvé mini turné. 

  • Členovia zoskupenia:
  • Jana Kozáková- spev
  • Klaudius Kováč- piano
  • Peter Solárik – bicie
  • Róbert Ragan Jr. – basová gitara

Viac sa dozviete už čoskoro na oficiálnych stránkach Hudobnej skupiny Vlčie maky na Facebooku

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu  umenia.

PR správa: PJ SOUND STUDIO s.r.o., www.nahravaciestudio.sk
Svoje objednávky na CD posielajte na: info@nahravaciestudio.sk
Obal CD Ilustrácia: Iveta Tatarková