Vlčák – Now (Yannick South Records, 2024)

Začalo to hraním na ulicích Amsterdamu, roky na scéně v kapelách, o patnáct let později vychází českému hudebníkovi a songwriterovi Jakubovi Novákovi aka Vlčákovi první sólové dlouhohrající album s názvem Now.

Now zahrnuje sedm melodických skladeb s emotivním zpěvem a nadžánrovým přístupem kombinujícím folk, indie rock a současnou elektroniku. Texty reflektují osobní zkušenost a vnitřní touhy, životní cesty i společenská témata – vztahy, osamělost, vyloučenost.

„Konečně přišel čas začít se věnovat sólo projektu. Důvodů je hodně. Uvědomil jsem si, že můžu denně zkoušet a nemusím kvůli tomu jezdit daleko, dělat si písně po svém mohu přece i v obýváku. Sampler a práce v domácím studiu mi pomohly rozšířit obzory o promyšlenější hudební produkci,“ říká Vlčák.

Jako hosta přizval Novák na Now producenta a hudebníka Jana Brambůrka (syntezátory, klávesy, perkuse), v jehož ústeckém Tajným studiu album vznikalo. Za masteringem stojí Ecson Waldes. Naživo Vlčáka někdy doprovází jeho manželka, violoncellistka a zpěvačka Jana.

Vlčák vyrůstal v Novém Strašecí, prostředí malého města se značnou koncentrací kreativních lidí, ale i podzimní sychravost a nemizící mlhy Nováka výrazně inspirovalo a motivovalo k uměleckému rozvoji. Debutové EP Justice (2010) výrazně rozšířilo posluchačskou základnu, po přestěhování do Prahy se stal součástí indie-folkové scény i díky sérii Večerů Jiného Folku. Vystoupil na festivalech Žižkovská Noc, United Islands, pódium sdílel se spřátelenými projekty Kuby Alexy, písničkáři Sunbeamem, Emozpěv, Ernestem Volterem, písničkářkou Žofií Kabelkovou nebo kapelou Lake Malawi. Dlouhých čtrnáct let od vydání Vlčákova debutu vyplnil Jakub Novák dalšími hudebními projekty jako Vivien’s Shadow, Out Of Silence nebo NOVAKRAUS.

Deska Now vychází digitálně 22. května 2024 u vydavatelství Yannick South Records. Křest proběhne na konci září na Střeleckém ostrově v Praze, kromě Vlčáka vystoupí také Kuba Alexa, Reeko (Selfish), David Melichar (Dirty Airlines), Jan Reesha Richter (High Five) a další. Součástí bude také uvedení Alexovy kompilace spřátelených projektů D.I.O. (Do It Ourselves), na kterou Vlčák přispěje singlem „Home Again”. 

Multilink: https://songwhip.com/vlcak/now
YouTube: https://youtu.be/GMUQef4i1Dc

https://vlcakuk.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/vlcakuk
https://www.instagram.com/vlcakuk
https://www.bandzone.cz/vlcakuk
https://www.youtube.com/@vlcakuk

TS