Viva Musica! festival: Starú tržnicu rozozvučia virtuózni Jánoška Ensemble a temperamentné španielske flamenco.

Ďalšími účinkujúcimi v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu sú virtuózne hudobné zoskupenie s osobitým štýlom – Jánoška Ensemble a jeden z najlepších flamenco gitaristov súčasnosti – Carlos Piñana s projektom Flamenco Symphony.

Súbor Jánoška Ensemble založili špičkoví slovenskí hudobníci – bratia František (klavír), Ondrej (husle), Roman (husle) a Arpád (spev) Jánoškovci spoločne s ich švagrom Júliusom Darvašom (kontrabas) v neďalekej Viedni. Po veľkých úspechoch, ktoré zožali ako sólisti doma aj v ďalekom zahraničí, sa rozhodli vytvoriť vlastný ensemble, ktorý mal korene už v ich rannom detstve, keď doma namiesto futbalu cvičili a „hrali“ sa s nástrojmi. Takto vznikol aj ich hudobný žáner, ktorý publikum vo svete nazýva „Jánoška style“. Predstavuje originálnu kombináciu klasickej hudby s prímesou ďalších štýlov ako latino, jazz či pop.

Janoska-BrÅder-Presse-0534 (1)

„Keďže je v našej hudbe veľa improvizácie, tak často nevieme dopredu povedať, čo sa na pódiu stane. Tie najspontánnejšie a najzaujímavejšie veci sa dejú priamo na pódiu, hovorí Ondrej Jánoška. Tým, že sme bratia, tak na pódiu sme jedno telo. To je tá sila rodiny, ktorú tým pádom  dokážeme pretaviť do spontánnej energie, ktorú potom cíti aj publikum“, dodáva Roman.

Jánoškovci študovali u renomovaných profesorov ako napr. Boris Kuschnir, Pavel Vernikov či Alois Posch a postupne si vybudovali kariéru po celom svete. Koncertovali v newyorskej Carnegie Hall, vo viedenskom Musikvereine, v Opere v Sydney, v Tokyo Suntory Hall a spolupracovali s mnohými renomovanými umelcami – a to nielen z oblasti klasickej hudby – ako napríklad Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau, Angelika Kirchslager, Erwin Schrott, Roby Lakatos, Bireli Lagrene a ďalší. V tomto zložení sa v Bratislave predstavia po prvýkrát 14. augusta v priestoroch Starej tržnice.

Temperamentné španielske flamenco v sprievode symfonického orchestra budete môcť zažiť 31. júla s Starej tržnici.

Pozvanie festivalu prijal aj španielsky gitarista a skladateľ Carlos Piñana, ktorý patrí medzi najlepších flamenco gitaristov súčasnosti. Flamenco je kultúrny fenomén, vyhlásený UNESCO za celosvetové nemateriálne dedičstvo ľudstva. Od svojho vzniku sa postupne rozšírilo do celého sveta a dnes sa flamencové prvky s obľubou a často miešajú takmer so všetkými existujúcimi hudobnými štýlmi od popu, jazzu, hip hopu, reggae až po klasiku.

Carlos

Carlos Piñana žil flamencom od svojho detstva. Jeho prvým učiteľom bol jeho otec, Antonio Piñana, ktorý od začiatku vo veľkej miere prispieval k jeho hudobnému rozvoju. V štúdiu neskôr pokračoval na konzervatóriu v španielskej Cartagene, počas ktorého získal niekoľko ocenení. Okrem hry na gitare sa venuje aj komponovaniu a je autorom viacerých medzinárodne úspešných projektov ako napríklad Flamenco Symphony, Missa Flamenca, Body & Souls a ďalšie. V rámci koncertu na Viva Musica! festivale sa predstaví spoločne so španielskym spevákom Augustínom Garnésom, perkusionistom Miguelom Angelom Orengom a tanečnicou Maise Marquez v sprievode orchestra Moravskej filharmónie Olomouc pod taktovkou Jana Kučeru.

Koncerty v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu sa budú konať počas celého leta a medzi potvrdenými účinkujúcimi sú americký hudobný skladateľ a klavirista Philip Glass (3.7., Reduta), slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová s projektom Decade (7.8., Dóm sv. Martina) a projekt Fragile Queen Symphony (17.7., AEGON aréna). Zoznam účinkujúcich sa postupne rozširuje a opäť sľubuje jedinečné hudobné zážitky. 

Festival tento rok ponúkne desať koncertov od konca júna až do konca augusta. Koncerty sa tak ako uplynulé roky budú konať v Starej tržnici, na Hlavnom námestí a na Bratislavskom hrade, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory určené pre komornejšie a zvukovo náročnejšie projekty, ktoré sa uskutočnia v Redute či v Dóme Sv. Martina.

Počas uplynulých desiatich ročníkov na Viva Musica! festivale vystúpilo veľké množstvo domácich a zahraničných umelcov ako napr. ruský barytonista Dmitrij Hvorostovsky, mexický tenorista Ramón Vargas, britský hudobný skladateľ a klavirista Michael Nyman, britský huslista Nigel Kennedy, ruský klavirista Boris Berezovsky, dvojica Igudesman & Joo, japonská jazzová klaviristka Hiromi s The Trio Project či domáce svetové projekty ako Mater, Folklor Symphony, Quasars Ensemble & Dalibor Karvay, Viva Petr Hapka! či Korben Dallas so symfonickým orchestrom. 

Mená jedenásteho ročníka budú organizátori postupne odhaľovať na www.vivamusica.sk a na sociálnej sieti facebook.com/vivamusicafestival.

Vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.sk.

Zdroj: Viva Musica!