Viva Musica! festival oživí Kapitulskú ulicu.

V rámci 9. ročníka Viva Musica! festivalu sa organizátori  rozhodli oživiť svoju tradíciu komorných koncertov. Koncertom Hudobná záhrada Bratislavy si festival pripomína svoje začiatky, keď sa po prvýkrát v roku 2005 konal práve pod týmto názvom.

Od svojho vzniku hosťoval viac ako 200 účinkujúcich počas 65 večerov.

26. júna sa na jednom pódiu tento krát stretnú výnimoční slovenskí umelci ako Adriana Kučerová (soprán), Milan Paľa (husle), Ladislav Fančovič (klavír), Ivan Danko (hoboj), Robert Lakatos (viola) a Michal Matejčík (harfa), ktorí uvedú komorné diela z tvorby slovenských i zahraničných autorov. Koncert sa bude konať v historickej záhrade domu dnes už legendárnej hudobníckej rodiny Albrechtovcov na Kapitulskej ulici.

Albrechtovský dom bol odjakživa miestom, kde sa mohli uchýliť a aj bývať počas štúdií mimobratislavskí hudobníci. Rodinu Alexandra Albrechta navštevoval pravidelne viedenský dirigent Rudolf Nilius, barytonista Elemér John, dirigent Ladislav Holoubek, skladatelia Mikulás Schneider-Trnavský, Emanuel Maršík, Iša Krejčí, kritici Ivan Ballo, Gustáv Koričánsky, dirigent a violončelista Ľudovít Rajter, mladý Eugen Suchoň, Štefan Németh-Šamorínsky a mnoho ďalších. Domáca komorná hra bola bežnou súčasťou návštevy.

Príďte v tento večer vdýchnuť „albrechtovskú“ atmosféru“ Kapitulskej ulice v starej Bratislave, ktorá bola celé generácie geniom loci bratislavského hudobného života.

Cena vstupenky do 31. mája 2013: 25,- EUR
Cena vstupenky od 1. júna 2013: 30,- EUR
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=18199

Viva Musica! festival bude prebiehať počas posledného júnového týždňa 22. – 29. júna 2013 na štyroch pódiách v Bratislave.

Otváracím koncertom bude kvarteto prvotriednych „klasicky“ vyštudovaných hudobníkov MozART group. Vystúpia 22. júna na Hlavnom námestí a vstup na ich koncert bude bezplatný. Tento rok sa na Vive predstavia dve šarmantné klaviristky. Pôvodom venezuelská klaviristka Gabriela Montero, ktorá patrí nepochybne k najzaujímavejším zjavom na medzinárodnej klasickej hudobnej scéne (23. júna) a japonská jazzová klaviristka a skladateľka s neprehliadnuteľnou charizmou a výnimočnou klavírnou technikou – Hiromi s jej novým projekt Move (24. júna).

V slovenskej premiére prináša Viva Musica! festival do Starej tržnice dych vyrážajúcu show Red Bull Flying Bach (25. júna) a festival tento rok zavŕši veľkolepý koncert venovaný hercovi, spevákovi, dirigentovi, hudobnému skladateľovi a autorovi filmovej hudby Petrovi Hapkovi – Viva Petr Hapka!. V rámci koncertu vystúpia Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Katka Koščová, Jana Golisová, Michael Kocáb, František Segrado a ďalšie výrazné osobnosti, ktoré si v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu uctia tvorbu tohto hudobného génia, ktorý už roky robí z pesničiek klenoty (29.6., Západná terasa Bratislavského hradu).

Informácie o ďalších koncertoch a novinkách festivalu môžete sledovať na www.vivamusica.sk a na fanpage Viva Musica! na Facebooku.

Zdroj: Viva Musica! festival