Víťazom súťaže Jazz START UP 2014 je Andrej Urminský Trio.

Súťaž talentov slovenskej  jazzovej scény Jazz START UP má víťaza druhého ročníka. Stalo sa ním trio mladého gitaristu Andreja Urminského.

Súťaž Jazz START UP prebiehala od apríla v spolupráci portálu jazz.sk s rádiom Devín. Počas pol roka organizátori na stránke jazz.sk i v éteri rozhlasu pravidelne predstavovali talentovaných slovenských hudobníkov.

 

Súťaž prebiehala každý mesiac prezentáciou dvoch súťažiacich, ich skladieb a profilov. Verejnosť svojimi hlasmi vždy vybrala jedného zo súťažiacej dvojice, ktorý získal možnosť odohrať koncert v priestoroch bratislavského V-klubu. Celkovo teda podujatie Jazz START UP prinieslo počas pol roka dvanásť hudobných ansámblov, šesť súťažných kôl a šesť koncertných večerov. Tohoročná edícia súťaže končí vyhlásením celkového víťaza a záverečným koncertom. O víťazovi rozhodla odborná porota v zložení Juraj Griglák, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Róbert Ragan, Lucia Lužinská a Peter Solárik.

3100be94-0dfb-4819-979d-26aa2328edff

Spomedzi všetkých účastníkov porotu najsilnejšie oslovil gitarista Andrej Urminský a jeho trio s bubeníkom Jurajom Rašim a kontrabasistom Róbertom Raganom ml. Kapela sa v Jazz START UP predstavila s autorskou skladbou ´Dialogues´.

„Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť súťaže Jazz START UP a tým prezentovať moju vlastnú tvorbu v rámci jazzu. Poďakovať by som sa chcel v prvom rade mojim spoluhráčom, bubeníkovi Jurajovi Rašimu a kontrabasistovi Róbertovi Raganovi Jr., ktorí so mnou nahrali moju súťažnú skladbu Dialogues. Veľká vďaka patrí samozrejme aj porote, ktorá vybrala moju formáciu spomedzi finálovej dvanástky, organizátorom z portálu Jazz.sk a Rádiu Devín a takisto hlasujúcim, vďaka ktorým som vyhral duelové kolo. Toto prvé miesto je pre mňa veľkým zadosťučinením za čas, energiu a námahu, ktorú venujem hudbe“, odkázal na margo víťazstva talentovaný gitarista.

Andrej Urminský je absolventom prestížnej školy Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Od januára tohto roku sa predstavuje ako bandleader v obsadení jazzového tria, kvarteta či kvinteta. Letný návrat na Slovensko Andrej vyplnil nie len účinkovaním v Jazz START UP ale i vystúpeniami na festivaloch Trnavský jazzyk či Festival Doda Šošoku.

47aae9fd-41c8-4d8d-b131-25adc60f13e0

Andrej Urminský trio získalo za víťazstvo v súťaži hodnotný START UP balíček – dva dni v trnavskom Štúdiu J Milana Tokolyho, nahrávanie hudobného DVD v klube Blue Note, otvorenie Open Jazz Festu, či účasť na Radio_Head Awards.

„Zo súťaže Jazz START UP si v podstate odnáša úžitok  každý, nielen víťaz. Všetci účastníci totiž majú k dispozícii profesionálnu súťažnú nahrávku, ktorú môžu použiť k vlastnej prezentácii. Víťazi kôl majú nenahraditeľnú skúsenosť z  live vysielaného vystúpenia. Každá z kapiel k tomu dostala počas súťaže slušný priestor vo vysielaní Rádia Devín v relácii Jazz START UP. Je už na samotných interpretoch, ako budú vedieť využiť ponúknuté“, popisuje význam účasti v súťaži jej organizátor, hudobník Boris Čellár.

Jazz START UP 2014 definitívne uzavrie záverečný koncert víťaza, ktorý sa uskutoční 22. októbra vo V-klube v Bratislave.

e1aedd4f-a852-4b41-8575-8161da4d34ad

Zdroj: jazz.sk