Virtuálny festival Plody doby pridáva do programu ďalšie žánre kultúry, predstavuje diskusie o fotografii, divadle, filme a tanci.

Festival Plody doby v apríli úspešne odštartoval sériu koncertov na podporu umelcov a kultúry, najbližšie sa fanúšikovia môžu tešiť na online koncert charizmatického speváka Milana André (utorok 5. mája o 20:00). Organizátori festivalu z iniciatívy Aby kultúra žila sa rozhodli za podpory generálneho partnera svoj program rozšíriť o nový formát diskusií s výnimočnými osobnosťami nielen z oblasti hudby, ale i divadla, filmu, fotografie či tanca.

“Chceme sa trochu podobať tým malým scénam na festivaloch. Naše diskusie nechceme vnímať ako ´z núdze cnosť´. Chceme využiť online priestor v tejto ťažkej dobe na niečo hlbšie a širšie. Niečo, čo napríklad televízia nemôže prinášať, lebo vždy musí tak trocha myslieť aj na diváka, ktorý v téme nie je doma. My nemusíme a preto diskusie prehĺbime tým, že moderátor bude odborník na danú tému,” uvádza zámer diskusných formátov  jeden z organizátorov festivalu Peter Konečný. Sprievodný diskusný program festivalu Plody doby úspešne odštartoval online diskusiou o fotografii pod vedením Andreja Bána.

Pozrite si záznam z diskusie Plody doby o fotografii
https://www.facebook.com/103767087968155/videos/555122161799906/

Diskusný formát pokračuje už v stredu 6. mája sériou o hudbe, ktorá bude pokračovať pod vedením Juraja Bartoša s jeho významným hosťom Petrom Breinerom.

Známe osobnosti v roli moderátora si pozvú výnimočných hostí, s ktorými budú diskutovať na tému fotografie, divadla a filmu, hudby či tanca. “Stáli sme pred ťažkou úlohou nájsť štyri rešpektované osobnosti, ktoré sa úlohy nezľaknú a budú schopní maximálne využiť svoj široký prehľad v danej téme. Dramaturgiu majú v réžii naši moderátori, rovnako hostí si vyberajú oni sami. My sme im len prezradili náš sen,” dopĺňa Peter Konečný, ktorý vytvoril ideu diskusných formátov festivalu Plody doby.

„Zlatý Bažant dlhodobo podporuje kultúru na Slovensku a pri umelcoch stojí aj v týchto neľahkých časoch. Spolu s organizátormi sme sa rozhodli, že festival Plody doby posunieme do ďalšej roviny. Vďaka diskusiám o divadle a filme, hudbe, tanci či fotografii chceme poukázať aj na iné zložky umenia a umelcov, ktorí sú touto situáciou ovplyvnení. Aj vďaka nim, spolu s hudobnými koncertami môžeme fanúšikom festivalu Plody doby priniesť jedinečný kultúrny program na každý jeden deň v týždni až do konca mája,“ hovorí brand manager značky Peter Tureček.

Sprievodný program má ambíciu rozšíriť záber festivalu od online koncertov aj na menej populárne oblasti kultúry. Formou online diskusie s rešpektovanými umelcami bude pravidelne prinášať zaujímavý pohľad do zákulisia sveta fotografie, divadla a filmu, hudby a tanca – a to aj v čase karantény prostredníctvom live streamu priamo na obrazovky divákov. “Chceme využiť online priestor v tejto ťažkej dobe a vytvoriť neobmedzené javisko a slobodnú diskusnú arénu pre umelcov zo všetkých oblastí kultúry. Bude to otvorená debata v ktorej sa často bude pýtať hosť,” dodal Peter Konečný.

Pod vedením špičkového reportéra Andreja Bána spoznáme významné osobnosti zo sveta fotografie. Známy publicista a humanitárny pracovník sa so svojimi hosťami bude rozprávať o fotografii ako o umení, remesle, ale aj o technike či etike tohto odvetvia. Nazrieme spoločne aj do zákulisia divadla a filmu. Spoločne s uznávaným režisérom Patrikom Lančaričom a jeho hosťami sa budeme rozprávať aj o profesiách, o ktorých bežný človek nemá ani potuchy. Jeho pozvanie prijali aj herci a súčasťou online diskusie bude napríklad aj návšteva zavretého kina. Na tému (nielen) vážnej hudby sa so svojimi hosťami porozpráva rešpektovaný dirigent a trubkár Juraj Bartoš. Chýbať nebudú ani hudobné vystúpenia jeho hudobných hostí. Svet tanca nám priblíži rešpektovaný tanečník a choreograf Jaro Bekr. Od jeho hostí sa dozvieme napríklad aj to, ako bolí balet a prečo má práve slovenský folklór vo svete taký úspech. Prezradí tiež, aká krátka je kariéra tanečníka a čo urobí, keď s tancom skončí. Spoločne s ním spoznáme, aký tanečný potenciál skrývajú mladé talenty našej choreografie a chýbať nebudú ani názorné ukážky či workshopy.

Plody doby je festivalová online platforma, kde si ľudia nielen užijú umenie, hudbu, literatúru či divadlo v kvalitných online streamoch, ale zároveň môžu priamo pomôcť tým umelcom, ktorých aktuálna kríza zasiahla najviac. Organizátori festivalu chcú na Slovensku vytvoriť platformu, na ktorej sa podarí udržať kultúru pri živote aj v neistých a obmedzených podmienkach a chcú poukázať na dôležitosť tejto témy:“Vo svete je bežná podpora umelcov a celkovo kultúry darcami. Umenie podporujú malí darcovia sumou, akú si môžu dovoliť, rovnako ako aj tí veľkí, firemní a nadační. Na Slovensku máme ešte veľký potenciál na rast v tejto oblasti. Práve počas pandémie COVID-19, kedy platia obmedzenia pre galérie, kultúrne centrá, divadlá, si môžeme dôležitosť tejto podpory naplno uvedomiť. Iniciatíva Aby kultúra žila, ktorá stojí za festivalom Plody doby, vytvára priestor pre všetkých milovníkov umenia a kultúry podporiť umelcov v tomto neľahkom období.”hovorí Zuzana Suchová, ktorá vedie fundraisingovú časť festivalu. Umelcov a kultúru môžu fanúšikovia podporiť dobrovoľným príspevkom na www.plodydoby.sk/podporte a podržať ich tak v neistej dobe, ktorá im bráni prezentovať svoje umenie tak ako doteraz.

Všetky live streamy festivalu Plody doby sú divákom dostupné zadarmo, a to vďaka partnerom projektu – generálnemu partnerovi Zlatý Bažant, hlavnému partnerovi VÚB a partnerom projektu ToiToi, Nová Cvernovka, Slnko records, Denník N a Tootoot.fm.

LINE UP:
21.4.2020      20:00  Andrej Šeban / Bratislava, Nová Cvernovka
23.4.2020      20:00  Vec & Škrupo / Bratislava, Nová Cvernovka
28.4.2020      20:00  Walter Schnitzelsson + Zea / Praha, Jazzdock
30.4.2020      20:00  Chiki Liki Tu-A / Prešov, Stromoradie
5.5.2020        20:00  Milan André / Bratislava, Nová Cvernovka
7.5.2020        20:00  Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý / Bratislava, Nová Cvernovka
9.5.2020        20:00 Sima Martausová / Bratislava, Nová Cvernovka
12.5.2020      20:00  B-complex / Bratislava, Nová Cvernovka
14.5.2020      20:00  Longital / Bratislava, Nová Cvernovka
16.5.2020      20:00 Sisa Fehér / Praha, Jazzdock
19.5.2020      20:00  Bert & Friends / Praha, Jazzdock
21.5.2020      20:00  Katarzia / Praha, Jazzdock
23.5.2020      20:00  Katarína Koščová / Prešov, Stromoradie
26.5.2020      20:00  Polemic / Bratislava, Nová Cvernovka
28.5.2020      20:00 Archívny Chlapec / Bratislava, Nová Cvernovka
30.5.2020      20:00  Darkness Positive   / Bratislava, Nová Cvernovka

Stručne o festivale Plody doby a iniciatíve Aby kultúra žila

Festival Plody doby organizuje iniciatíva Aby kultúra žila, ktorá vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultantka), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm), Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko records), Daniela Grečnerová (agentúra House of Ukulele) a projektová manažérka Tatiana Kravčenko. Iniciatíva pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur.FM organizuje výzvu na podporu umelcov v čase krízy.

Web: plodydoby.sk
Facebook: facebook.com/plodydoby/
Instagram: instagram.com/plodydoby/  #plodydoby
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC7Lw3HcdIgd60tBgU_tdk7w

Zdroj: TS