Violončelista Jozef Lupták otvorí tento týždeň v Trnave cyklus koncertov Nádvorie klasicky.

Uznávaný hudobník, violončelista, zakladateľ a umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie. Takto možno charakterizovať Jozefa Luptáka, ktorý v nedeľu 3. júna 2018 o 20:00 hod., svojím vystúpením otvorí cyklus koncertov Nádvorie klasicky.

Jozef Lupták, absolvent konzervatória a VŠMU v Bratislave zveľaďoval svoje hudobné nadanie aj počas štúdií na Royal Academy of Music v Londýne a v Banff Centre for Arts v Kanade. Patrí k umelcom formujúcim hudobný a kultúrny priestor na Slovensku, za čo mu bolo udelených niekoľko ocenení (Cena Ministra Kultúry SR, Cena Frica Kafendu). Ako vyhľadávaný a aktívny komorný hráč spolupracuje v množstvom popredných svetových umelcov a ansámblov (R. Cohen, D. Rowland, V. Mendessohn, B. Schmid, I. van Keulen, A. Serdar, Hilliard Ensemble, Fine Arts Quartet) ako aj s významnými dirigentmi (A. Parrott, J. Bělohlávek, D. Gazon, D. Héja, A. Mogrelia).

Organizátori cyklu koncertov Nádvorie klasicky zvolili vystúpenie Jozefa Luptáka hneď na úvod práve pre jeho interpretačnú výnimočnosť  ako aj pre jeho nezameniteľnú vlastnú tvorbu, napr. na svojom poslednom albume Free In One. Umiestnenie série koncertov Nádvorie klasicky práve do Trnavy je odpoveďou na obmedzené možnosti návštevy podobných podujatí v regióne, pričom organizátori využili priestor nového unikátneho kultúrneho priestoru, Nádvoria, umiestneného v jedinečnej scenérii historickej časti mesta.

Jozef Lupták počas svojho vystúpenia v Trnave odohrá Beethovenovu Sonátu č. 3 A dur, Op. 69, pričom Mark Kaplan, americký violončelista, ju svojho času opísal slovami: „Majstrovská kompozičná technika Beethovena mu v tomto prípade umožnila použiť menej nôt s väčšou istotou.“ Okrem toho sa však návštevníci môžu tešiť aj na Faurého Elégiu, Variácie na slovenskú tému Bohuslava Martinů a Šostakovičovu Sonátu D mol, Op. 40.

Prvý koncert zo série Nádvorie klasicky môžu návštevníci zažiť už túto nedeľu, 3. júna 2018, kedy sa od 20:00 predstavia Jozef Lupták (violončelo) a Nora Skuta (klavír).

Zdroj: TS