Vertigo oslávi desiate narodeniny koncertom v Prešove!

Dano Šoltis, bubeník IMT Smile príde na Slvoensko zahrať so svojou českou jazzovou skupinou Vertigo. Po koncertoch v susedných Čechách a zahraničí sa skupina predstaví dnes v prešovskom klube Soľný Mlyn – City Club.

Skupina Vertigo má osobitý zvuk. „Myslím, že to bude najmä otvoreným hudobným prístupom a výnimočným spojením našich osobností,“ tvrdí Dano Šoltis. Skupina sa vo svojom vývoji dostala do bodu, kedy jej súčasná tvorba smeruje k otvorenej spoločnej improvizácii a skladby vznikajú často priamo na pódiu pred očami divákov. Inak tomu nebude ani na koncerte v City Clube. Počas koncertu odznejú najmä skladby z ostatnej štúdiovej nahrávky Metamorphosis.

Dano Soltis

Vertigo Bio – Vertigo Quintet, teraz známe ako Vertigo, vzniklo v roku 2002 ako projekt mladých hudobníkov s veľmi svojráznym hudobným cítením. Teleso sa vždy pyšnilo svojou originálnou autorskou tvorbou, ktorá si pre svoju osobitnosť okamžite získala široké publikum. V roku 2005 sa Vertigo Quintet prezentovalo svojou rovnomennou debutovou platňou. Kritika CD prijala veľmi dobre a tak hneď nasledovala druhá nahrávka. Tento krát sa jednalo o záznam koncertu z pražského jazz pubu U staré paní (Live u Staré paní 2006). V tom čase v kapele hosťovala Lenka Dusilová.

Vertigo

V roku 2008 sa Quintet obohatil o vynikajúcu violončelistku/speváčku Dorotu Bárovú. Vznikol tak projekt Vertigo Quintet & Dorota Bárová. Spolupráca okamžite kulminovala do nahratia platne (Vertigo Quintet & Dorota Bárová, 2008). Dokonalá súhra hudobníkov sexteta však okamžite vnukla ideu „Metamorfovať“ hosťovanie na stále členstvo. V roku 2011 skupina už s pozmeneným názvom “Vertigo” vydala fantastické CD Metamorphosis.

Zdroj: Edo Kopček
Foto: vertigoquintet.com
Pulbikoval: Redakcia GREGI.NET