Veľký tanečný večer: obľúbená swingová tančiareň sa vracia do Starej Tržnice!

Šiestym rokom sa do Starej tržnice vracia jedno z najpopulárnejších tanečných podujatí, Veľký tanečný večer. Udalosť, ktorá je zároveň aj súbojom dvoch svetoznámych orchestrov Bratislava Hot Serenaders a Melody Makers Ondřeja Havelku, predstaví to najlepšie z obdobia svetovej i česko-slovenskej éry swingu a tanečnej hudby. Každoročne vypredaná tančiareň roztancuje návštevníkov už na jeseň 5. októbra.

Oba orchestre počas uplynulého roku nezaháľali a na konto im pribudli desiatky koncertov doma i v zahraničí. Zoskupenie Bratislava Hot Serenaders sa popri aktuálnych koncertoch na Slovensku a v Čechách chystá na ďalšie zahraničné turné, ktoré bude zároveň jeho štvrtým turné po Spojenom kráľovstve. V rámci neho orchester zavíta aj do Walesu a Škótska. Nadchádzajúca šnúra BHS UK Tour v Spojenom kráľovstve tak nadviaže na minuloročnú sériu ôsmich koncertov v Rusku a Pobaltských štátoch.

Hudobní matadori a vlaňajší 25-roční jubilanti, ktorí na Slovensku ako jediní spĺňajú parametre legitímneho big bandu, sú už na britských ostrovoch pravidelným inventárom koncertných sál a lokálnych festivalov. Okrem vernej interpretácie skladieb presláveného orchestra Duke Ellingtona sú ich stálym repertoárom aj skladby slovenského medzivojnového obdobia. Práve záujem zahraničného publika o domácu tvorbu viedol v roku 2016 k vydaniu rýdzo slovenského albumu pod názvom Ja vodku rád pijem. Úspešné minuloročné turné zase teleso zavŕšilo vydaním živého záznamu z koncertov svojho výročného turné, Anniversary European Tour 2017. Orchester má aktuálne 20 členov: 15 hudobníkov, ale tiež vokálne trio Serenaders Sisters či spevákov Miloša Stančíka a Jozefa Kuriľáka.

Fanúšikovia českého big bandu Ondřej Havelka a jeho Melody Makers mali na zoskupenie okolo talentovaného speváka, herca, režiséra a zabávača šťastie nielen v rámci domácich krajín, ale aj v zámorí. Začiatkom roka navštívilo teleso priestory Bohemian National Hall v New Yorku, kde pozitívne ohlasy orchestru odovzdal aj Vince Giordano, držiteľ Grammy za film Impérium: Mafia v Atlantic City a autor filmovej hudby k snímkam režiséra Woodyho Allena či Francisa Forda Coppolu. V súčasnosti hrá vyťažený orchester rozsiahlu šnúru koncertov v rámci Českej republiky.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie ich líder, ktorý jazzom a swingom z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias.

Veľký tanečný večer, ktorý je koncertným i tanečným zážitkom, zrkadlí americkú tradíciu 20.-30. rokov, v rámci ktorého bolo ku koncu sezóny zvykom usporiadať súboj orchestrov, tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnil ako víťazný orchester z predošlého roku, tak aj orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcej sezóne. Obe telesá sa striedali pri hraní tanečných kôl po celý večer. Ten nakoniec vyvrcholil súbojom piesní súťažiacich orchestrov. Samozrejme, big band ktorý zožal najväčší úspech, získal angažmán na ďalší rok. Slovenská swingová tančiareň pod názvom Veľký tanečný večer zavíta do priestorov bratislavskej Starej tržnice už tradične prvý októbrový piatok, dňa 5. októbra o 19.30 hodine.

Podujatie podporil Bratislavský samosprávny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.

FB udalosť: https://www.facebook.com/events/385347241904309/

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/Event/Velky_tanecny_vecer_2018?idp=166763

Zdroj: TS