Veľký súboj metalových kapiel v Košiciach a Bratislave už tento víkend

Najväčší metalový festival na svete Wacken už tradične odhaľuje talenty súčasnosti formou národných súťaží Wacken Metal Battle. Tento ročník sa koná pod záštitou agentúry ProMusic aj na Slovensku. Aktuálne ide do tuhého a my sa môžeme tešiť na hlučné vystúpenia kapiel už tento týždeň – koncerty odohrajú naplno, pretože víťaz si zahrá na prestížnom Wacken Open Air!

Po štvorročnej prestávke máme na Slovensku ďalší ročník súťaže Wacken Metal Battle. Aj vďaka nej sa môžeme tento rok tešiť na sviežu dávku noviniek v podobe nových kapiel, novej tvorby, ale aj nových prístupov v tvorbe. Už v piatok 1.marca v klube Collosseum v Košiciach a v sobotu 2.marca v Bratislave v Majestic Music Clube sa predstaví po 6 kapiel, ktoré boli rozdelené do divízií Východ a Západ.

V Košiciach sa môžeme tešiť na kapely Patriarcha, Wayd, Slight Lie, Etterna, Breaking the Tarot, a Wolnera. V Bratislave na Besna, Castaway, Orkrist, Atypic, Marturos a Shattered Mind.

Poďme si jednotlivé kapely v skratke predstaviť:

V piatok v Košiciach ako prví zahrajú mladí thrasheri z Vranova nad Topľou Wolnera, ktorí vlani vydali svoj debutový album, z ktorého cítiť vplyvy kapiel ako Anthrax, Slayer či Testament. Nasledovať budú metalcoreoví Breaking the Tarot, ktorí sa v Collosseu predstavili aj nedávno ako support na koncerte Catastrofy a ČAD. Síce ide o relatívne novú kapelu, ale jej členovia sú na metalovej scéne dobre známi z pôsobenia v rôznych kapelách ako Meredith, Within Silence či God Defamer. Nálož breakdownov potom prinesú metalcoristi Etterna z Prešova. Po nich príde na scénu Heavy/Power/Thrash metalová kapela Slight Lie, ktorí práve v týchto dňoch vydávajú nový album. Po nich zahrajú experimentálni majstri z Wayd, ktorí sú na scéne už dlhé roky a sú skutočnými profesionálmi svojho remesla. Košický súboj uzavrie kapela Patriarcha so svojím progresívnym a melodickým death metalom na čele s Cikindelesom.

Sobotnú metalovú jazdu odštartujú v Bratislave Shattered Mind, ktorí sa do semifinále posunuli ako náhradníci a predvedú divoký metalcore. Po nich sa v energickom tempe prenesieme ku klasickému heavy metalu, do ktorého kapela Marturos vloží moderné prvky a kvalitný spev ženskej vokalistky. Svoju premiéru naživo po nich absolvujú bratislavskí Atypic. Ich progresívny metal vzbudil u poroty veľké očakávania. Ďalších si vypočujeme Orkrist, ktorý v posledných rokoch zažívajú veľký comeback. Spojením atmosferického doomu a melodického folku vo svojej tvorbe zaujali kritikov i zahraničné mená. Nasledovať budú power metalový Castaway – kapela, ktorá príležitostne funguje už od roku 2004. Chytili druhý dych a v roku 2019 zožal ich album Before we drown veľký úspech medzi kritikmi a fanúšikmi. Na záver večera sa predvedú Besna, minuloroční víťazi kategórie Hard & Heavy ocenenia Radio Head Awards. V živých vystúpeniach pridávajú svojmu post black metalu silnú atmosféru.  

Tri najlepšie kapely svojej divízie postúpia do finále, ktoré sa odohrá vo zvolenskom Dome kultúry ŽSR 30. apríla. Príďte podporiť svojich favoritov, alebo len rozšíriť si prehľad na tomto hudobnom poli. Porota bude mať ťažké rozhodovanie a odozva z publika určite zaváži.

Viac o Wacken Metal Battle:
https://www.facebook.com/metalbattleslovakia
https://www.metal-battle.com/

Zdroj: TS