VEĽKÝ NÁDYCH – zvečnený tanečný zážitok je online!

Organizátorky Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe prajú všetkým veľký nádych do nového roka 2023 a ako darček ponúkajú online premiéru pohybovo-hudobno-výtvarnej inštalácie Veľký nádych. Pozrieť si ju môžu všetci tí/tie, ktorí/é ju v septembri tohto roka nevideli, ale aj tí/tie, ktorí/é si zážitok radi/y zopakujú a samozrejme, vidieť sa bude môcť aj 43 účinkujúcich žien, pre väčšinu ktorých to bola prvá skúsenosť tohto druhu. Originálny projekt prepojil profesionálnu tvorbu a prácu s komunitou, autorsky sa podpísali tvorcovia z Debris Company, Stanislava Vlčeková, Jozef Vlk a ďalší/ie. Videozáznam bude k dispozícii od štvrtku 29. decembra 2022 18.00 hod. na FB a Yotubovom kanáli festivalu.

„Pozitívna energia, spolupatričnosť, výzva, vnímanie iných a hľadanie seba… toto všetko nám priniesla príprava a realizácia projektu Veľký nádych v tomto roku. Rozmýšľate nad novoročnými predsavzatiami? Verím, že náš novoročný darček vás pritom naladí na tú správnu vlnu,“ povedala umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Miroslava Kovářová.

Výnimočné predstavenia sa konali na nádvorí Primaciálneho paláca v polovici septembra v rámci sprievodného programu 26. ročníka festivalu Bratislava v pohybe. V tvorivom tíme sa spojili členovia, spolupracovníci Debris Company a 43 žien vo veku od 18 do 78 rokov, ktoré reagovali na otvorenú výzvu, organizátori ich vybrali spomedzi 59 prihlásených záujemkýň. Premiéra, ktorej predchádzal rad workshopov a skúšok, sa uskutočnila 10. septembra 2022, spolu s reprízami sa stala súčasťou bratislavského Kultúrneho leta, posledné dve predstavenia sa konali v rámci Bielej noci.

FB event: https://www.facebook.com/events/831415691423758/?ref=newsfeed
YT: https://www.youtube.com/channel/UCwzaQzd0KFoPjs-0g5nnYYw

Choreografka Stanislava Vlčeková si spoluprácu s komunitou a tvorivý proces na skúškach či workshopoch pochvaľovala. „Fascinovalo ma to, ako rýchlo sa dokázali každá zo žien oslobodiť od pochybností o sebe samej, ako prirodzene sa prostredníctvom pohybu dostávali k sebe hlbšie a bližšie. S akou citlivosťou sa počúvali a reagovali na tie najjemnejšie podnety vyplývajúce zo zadaní. Bol to pre nás v tíme úžasný až dojímavý zážitok v prvý deň a bolo nám jasné, že to bude krásna spolupráca.“

Tvorcovia projektu, členovia a spolupracovníci Debris Company, sa inšpirovali poéziou Ivana Štrpku, zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad. Podstatou výtvarnej zložky je kostým vytvorený s ideou recyklácie – dlhodobo nenosený, nevyužitý odev tak dostal v produkcii ďalšiu šancu. Nový vzhľad bol dosiahnutý up-cykláciou a kreatívnymi úpravami, ktoré mu vďaka kostýmovej dizajnérke Andrei Pojezdálovej „vdýchli” novú funkciu.

Veľký nádych
pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia
Koncept, réžia, hudba: Jozef Vlk
Choreografia: Stanislava Vlčeková
Dramaturgia: Miroslava Kovářová
Kostýmy: Andrea Pojezdálová
Hlasová pedagogička: Lenka Barilíková Spišáková
Účinkujú: Hana Gallinová, Michaela Králiková, Zuzana Náprstková, Natália Plesníková a Stela Bocáková, Eva Dergnovichová, Petra Ďuračková, Jiřina Gažiová Jakubíková, Jana Gerberová, Dana Hájeková, Henrieta Horáková, Eva Hudek, Eva Judová, Mária Kavecká, Eva Kopecká, Tereza Libovičová, Božena Korabová, Alexandra Lukáčová, Katarína Macková, Ana Luna Moya Madrona, Kristína Miklovičová, Petronela Miková, Jana Milatová, Dagmar Očkovská, Viktória Oroszová, Jana Osičková, Timea Rošková, Alena Smiešková, Kristína Spáčová, Denisa Stašáková, Lýdia Stránska, Anita Šnírerová, Lucia Šuplatová, Ema Šútovcová, Ivana Tavačová, Alica Toholová, Eva Tóthová, Silvia Valčuhová, Monika Višňovská, Etela Vranková/Miram Budzáková, Miroslava Stašková
Sláčikové trio: Marína Cerovská, Anna Makarová, Katka Vanáková
Produkcia: Asociácia Bratislava v pohybe
Foto: Juraj Žilinčár
VIDEOZÁZNAM
Hlavná kamera a strih: Michal Furda
Kamera: Erik Babóš
Zvukový záznam: Richad Fűlek

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Projekt podporili Nadácia mesta Bratislavy, Mesto Bratislava a BKIS. V spolupráci s festivalom Biela noc.

Návštevnosť 26. ročníka medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe, ktorý sa konal od 4. do 22. októbra 2022, predstavovala takmer 93%, zatiaľ čo vlani to bolo 84%, celkovo hlavný program festivalu navštívilo 1603 divákov a ďalších takmer 1200 navštívilo podujatia sprievodného programu. Ďalší ročník festivalu sa uskutoční v júni a októbri 2023 a dramaturgia sa zameria na Belgicko.

Záštitu nad tohtoročným festivalom prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, po tretí krát získal dotáciu od Mesta Bratislavy v rámci podpory strategických kultúrnych podujatí a novým strategickým partnerom sa stala Nadácia Tatra banky. Destinačným partnerom festivalu je Bratislava Tourist Board.

Debris Company sa venuje pohybovo-tanečnému divadlu, akčnému umeniu a performance. Na slovenskej scéne ide o ojedinelé zoskupenie zamerané na neverbálne divadlo s presahom do súčasného tanca, performancie, vizuálneho umenia a site specific projektov. Vedúcou osobnosťou, režisérom a autorom hudby k väčšine inscenácií je Jozef Vlk, choreografkou Stanislava Vlčeková. Svojou tvorbou dokážu stále prekvapovať, objavovať nové súvislosti, a to všetko s profesionálnym nasadením dnes už početného tvorivého tímu. Ich projekty spája vždy silný podklad, predloha, adaptácia a možno ich zaradiť k multimediálnemu, avantgardistickému prúdu, ktorý ozvláštňuje a je oceňovaný na slovenskej divadelnej scéne už dlhšiu dobu. https://www.debriscompany.sk/

Asociácia Bratislava v pohybe je občianske združenie pracujúce v oblasti profesionálneho rozvoja súčasného tanca. Hlavnou aktivitou ABP je organizácia medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe, jeho 26. ročník sa uskutoční v októbri 2022. Okrem predstavení festival prináša sprievodný program aktivizujúci komunitu a širokému spektru publika približuje súčasný tanec jeho uvádzaním vo verejnom priestore mesta. ABP reprezentuje slovenské tanečné umenie v medzinárodnom kontexte a rozvíja medzinárodnú spoluprácu.

Zdroj: Zuzana Golianová, Mediálna podpora festivalu Bratislava v pohybe 29. december 2022, Bratislava