Vďaka Slnečnému festivalu bude tento rok „Senec žiť divadlom“.

V Senci, sa tento rok uskutoční už pod druhý krát festival venovaný divadlu a jeho rôznorodosti. 9. a 10. septembra prinesie do mesta Slnečných jazier vyše 20 vystúpení  činoherného, bábkového, pouličného i pohybového charakteru aj literárne lahôdky čítané zvučnými menami slovenskej literárnej scény.

Pozvanie na festival prijali Dado Nagy, Vlado Král, Bibiana Ondrejková, Sveťo Malachovský aj Michal Kubovčík či Martin Meľo, ktorí budú hosťami literárneho stanu a vdýchnu tak festivalu aj atmosféru rozprávkovosti a detskej hravosti.

Pre deti sa chystajú skutočne lákavé tituly ako „Trpaslíci z RTVS“, dobre známi z televíznej obrazovky, Divadlo PIKI a ich predstavenie „Pes (prí)tulák, „Príbehy z maringotky“ z dielne divadla ZkuFraVon či citlivý príbeh „Dobrú chuť Vlk“, ktorý divákom predstaví Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice. Festival ani tento rok nezabudol na tých najmenších, a tak sa batoľatá a ich rodičia môžu tešiť na obľúbené Aquabatolárium, opäť z produkcie Bábkového divadla na Rázcestí i na novinku LILI (batolárium) v naštudovaní Féder Teater. Z festivalového pódia bude znieť aj maďarčina a to v predstavení divadla Csavar Színház  „Kladivo obce“ v naštudovaní Tamása Gála.

Divadelného umenia chtiví, dospelí návštevníci budú mať možnosť vzhliadnuť výnimočné zoskupenie Teatro Tatro, tento rok s ich Zázračným automatom, ďalej Štúdio L+S s predstavením Skaza Titaniku, ktorého slovenská verzia vzišla z pera samotného majstra Milana Lasicu, v hlavných úlohách so Sveťom Malachovským a Michalom Kubovčíkom, divadlo Tyjátr z Nitry s jedinečným flašinetom Ivana Gontka a mnoho ďalších zaujímavých divadelných predstavení, či osobností. Extra treba spomenúť zoskupenie Movement Theatre Group, ktoré zavíta na Slnečný festival zo susedného Poľska a uvedie predstavenie pod názvom Kwadratura Konia, v ktorom kombinuje hranie a pohyb s filmovou animáciou.

Treba rozhodne spomenúť aj premiéru hry novovznikajúceho ochotníckeho divadla v Senci pri Mestskom kultúrnom stredisku. Hra je autorská, nesie názov „Kým nacionalista zakikiríka“  a divadlo si dalo názov Znudyľudu.

„Tento rok sa festival hrdí novým podtitulom „Senec žije divadlom“. Síce inak, no zostávame verní prvotnému zámeru a snažíme sa prinášať do mesta umenie a tvorivosť. A je  potešujúce, že sa to deje nielen vďaka pozvaným hosťom, ale i v spolupráci so seneckými umelcami, ktorí program festivalu aktívne vytvárajú, či už dianím na ulici, premiérou ochotníckeho divadla alebo  výtvarnými dielňami,“ hovorí Ivica Franeková, projektová manažérka a dramaturgička festivalu.

„Veríme, že festival získava nový rozmer aj tým, že jeho piatková časť je venovaná školám, aj tým že festivalová výstava sa koná vďaka spolupráci s divadelnou fakultou Vysokej školy múzických umení, a teda že pokiaľ umožníme divákovi spoznávať divadlo v procese, učíme ho divadlo si zamilovať a vnímať tvorivosť ako nevyhnutnosť bytia.“

Návštevníkov určite  zaujme aj výstava divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení, ktorá je naplánovaná v priestoroch MsKS Senec v Labyrinte a priblíži tak tvorbu študentov divadelnej a bábkarskej scénografie.

Návštevníci festivalu – malí aj veľkí, budú mať možnosť vyskúšať svoju kreativitu, alebo sa priučiť novým veciam na tvorivých dielňach rôzneho zamerania od práce s keramickou hlinou, „action painting“ až po žonglovanie s klaunmi. Pristavia sa pri výstave ilustrácií Vladimíra Krála, zahrajú si spoločenské hry, oddýchnu si v oddychovej zóne či si niečo dobré zamaškrtia pri stánkoch s občerstvením.

“Mesto Senec je stvorené pre takýto typ festivalu. Veríme, že rodiny na ňom strávia príjemné chvíle a načerpajú tak energiu a inšpiráciu do nového školského roka,” zakončuje Ivica Franeková.

Web – www.slnecnyfestival.sk
Facebook – www.facebook.com/Slnecny.festival

Zdroj: Mestské Kultúrne Stredisko