Valentína Sedileková prináša v autobiografickej knižke otvorenú spoveď o živote a boji s anorexiou!

Keď mala 8 rokov, tuho si zaťahovala opasok na nohaviciach, až mala odreniny. Keď mala 16 rokov a 37 kíl, pokúsila sa o samovraždu. Devätnásťročná Valentína Sedileková trpí anorexiou už vyše desať rokov. Odvážnu a otvorenú spoveď o živote s touto chorobou spísala do unikátnej knihy, prvej svojho druhu, s názvom Chuť žiť, ktorá je čerstvo na pultoch kníhkupectiev.

„Ničila ma, a pritom sa tvárila, že ma ľúbi. A ja som pri hľadaní vlastnej sebahodnoty bola ochotná obetovať aj vlastný život, ” tak opísala Valentína anorexiu, ktorá je podľa celosvetových štatistík psychickou poruchou s najvyššou úmrtnosťou. „Verím, že po prečítaní knižky ľudia pochopia, čo anorexia skutočne znamená. Že to nie je módny výstrelok dievčat, ktoré chcú byť modelky, ale túžba po nájdení vlastnej sebahodnoty, ktorá vedie k záhube,“ zdôraznila.

Jej príbeh, písaný netradičnou formou vnútorného dialógu s chorobou, prináša 43 obrazov a útržkov zo života pretkaného bojom s anorexiou. Ilustrujú ich autentické obrázky 15 anorektičiek, ktoré ich vytvorili v rámci arteterapie.

„Písanie bolo skutočne intenzívne. Keďže som chcela, aby bola knižka čo najautentickejšia, musela som sa, samozrejme, odovzdať emóciám a spomienkam, ktoré si bežne nepripúšťam k srdcu. Z jednoduchého dôvodu – nie je ľahké znovu prežiť svoj pokus o samovraždu, psychotické stavy, kedy som nevnímala realitu, či neznesiteľnú bolesť, čo ma rozožierala zvnútra ako kyselina,“ opísala Valentína. „Zároveň to bola aj akási forma očisty. Vedome som si vyvolávala úzkosti, plakala som, triasla som sa, pozerala staré fotografie a písomné záznamy… A priznala som sa zo všetkých klamstiev, manipulácií, lží aj tajomstiev,“ dodala.  

„Ruky sa mi zatrasú. Fuj. Obraz predo mnou je nechutný, odporný… Hnus. Vryjem si prsty do brucha, do tej vrstvy tuku, ktorú cítim. Zabáram doň nechty, ktoré zanechávajú na koži červené odtlačky, a dívam sa na dievča v zrkadle, ktoré robí to isté. Napne ma. Náhle otvorím oči a z podušky vedľa seba schmatnem opasok. Ružový, s kovovou prackou. Opášem si ho okolo pása a dievča ma napodobní. Zatiahnem. Nestačí. Zatiahnem prudšie. Ešte viac. Zadržím dych a posuniem pracku ešte ďalej. Tak je to správne. Odignorujem bolesť, ktorá mi kvôli zarezanej pracke trhá brucho. Tučné, ohavné, nechutné brušisko,“ opisuje v úvode knihy Valentína Sedileková svoju prvú detskú spomienku na pocity, ktoré viedli k anorexii.

Jej autobiografický príbeh je doplnený štyrmi odbornými komentármi a faktami o anorexii, aby mal čitateľ komplexný prehľad o problematike. Do knižky prispeli textami psychiatrička Martina Paulinyová, nutricionistka Ivana Kachútová, krasokorčuliarka Oľga Beständigová a odborníčky na rodovú rovnosť Ľubica Rozborová a Jana Cviková, obálku ilustrovala Broňa Schragge. Knižka vychádza vo vydavateľstve Elist.

 

Zoznámte sa s desivým zhrnutím mýtov a faktov o poruchách príjmu potravy

Na Medzinárodný deň žien si Valentínu ako jednu z desiatich výnimočných žien pozval na obed prezident Andrej Kiska, aby ocenil, čo v živote robí pre druhých.

Keďže vie, akým závažným spôsobom táto choroba mení správanie človeka a ohrozuje jeho život, rozhodla sa proti poruchám príjmu potravy bojovať a odtabuizovať ich. Aj preto odštartovala v roku 2017 vzdelávací projekt s názvom Chuť žiť, ktorý má šíriť osvetu, pomáhať trpiacim a ich blízkym, sieťovať doktorov a propagovať prevenciu medzi mladými ľuďmi a športovcami formou workshopov, prednášok, verejných diskusií či spolupráce s odborníkmi. So svojím unikátnym projektom počas dvoch turné prednášala už vyše 3000 žiakom a študentom po celom Slovensku. Od 27. mája 2019 štartuje v poradí tretie turné a navštívi približne 30 škôl.

Viac ako tretina Slovákov vníma anorexiu ako módny trend. Poruchy príjmu potravín sú však závažné ochorenia, ktoré sa netýkajú len trávenia, ale aj psychického stavu a treba ich liečiť s pomocou odborníkov a psychoterapie. Spomedzi psychických porúch majú totiž najvyššiu úmrtnosť. Na Slovensku sa na toto ochorenie podľa dostupných štatistík v roku 2005 liečilo viac ako 9000 žien a dievčat. Štatistika úmrtnosti však u nás neexistuje. Takmer polovica Slovákov však nevie o tom, že viac ako 17 percent prípadov anorexie končí smrťou.

Viac o projekte nájdete tu: www.chutzit.sk

Zdroj: TS

Foto: Andrej Zeman