V zime zahreje reggae od Švihadla!

Iba nedávno vyšlo tejto českej reggae kapele nové CD Času je málo a už sa s ním Petr Šturma a spol. chystajú aj na minišnúru na Slovensko. Bratislava, Banská Bystrica a Košice – to sú tri zastávky, kde si fanúšikovia skvelej hudby užijú perfektné novinky. Názov albumu je síce Času je málo, no mohlo by sa zdať, že práve naopak, času je v prípade Švihadla veľa, lebo si na nahrávanie vyselektovali až dva roky. Líder Petr Šturma dáva všetko na pravú mieru.


“Času je opravdu málo, protože všichni z kapely normálnì pracují, mají rodiny, a (naštìstí) je stále dost koncertù. Takže každé album a jeho nahrávání je náročná práce k tomu. To byl také jeden z dùvodù proč sme poprvé zvolili producenta, kterým je mladý pražský producent Cocoman (Adam Lanči), který dostal celou desku v hrubé podobì a veškerý mix zvuková podoba desky vznikla pod jeho vedením a u této fáze jsme povìtšinou vùbec nebyli.“

Aj napriek podstatnej práci producenta, Petr je ten hlavný kreatívec v kapele. Do svojich hudobných nápadov si necháva hovoriť, pretože tvrdí, že viac hláv viac vie. No textov sa to veľmi netýka. Do tých nezasahuje ani Vincent Richards, Jamaičan, ktorý pochádza z kolísky reggae a reggae aj s textami má teda v krvi. Vlastne je po dlhých rokoch v Švihadle ešte stále Jamajčan?

Svihadlo

“V nìčem už je vìtší Čech než třeba já. Když je horko, tak je mu horko a zima mu už tolik nevadí. To já musím každou zimu vyrazit třeba na Jamajku se ohřát. Je to samořejmì velká výhoda mít ho v kapele, je to taková „značka“ Švihadla a přitom to není klišé „oni hrají reggae, tak tam musí mít černocha.“ Vincent pochází ze zemì, kde reggae vznikalo, v mládí na pláži slýchával hrát Boba Marleyho. Ví ale dobře, že se reggae stále vyvíjí, tak se snaží, aby se vyvíjelo i Švihadlo.. Na koncertech potom pro svoje schopnosti komunikace tvoří nejvìší pouto mezi kapelou a publikem. Na nové desce má nìkolik velmi povedených písní, ze kterých máme velkou radost a myslíme, že to jsou jedny z nejlepších vìcí, které kdy Švihadlo na desku nahrálo.”

Malo by platiť, že kto počúva reggae pozná aj skupinu Švihadlo. Na Slovensku kapela fanúšikov má a tak si aj teraz v novembri povedala, že sa medzi nich príde pozrieť. Niečim ju Slováci zaručene prekvapia. Skúsenosti sú bohaté.

„V Trenčínì jsme jednou dostali tak velkého plyšového medvìda, že jsme ho skoro nenacpali do auta. A v Kežmarku si jeden fanoušek chtìl vymìnit se mnou svoje špinavé triko za mojí novou mikinu a nemohl vùbec pochopit, že já po tom netoužím. Jinak nás na Slovensku tìší, že si pořád rozumíme bez tlumočníkù i jako lidé, takže koncerty nás baví stejnì jako večírky po nich.“

Ak má niekto chuť na reggae a na Švihadlo, 24.11. treba zájsť do Bratislavy, 25.11. do Banskej Bystrice a 26.11. do Košíc.

viac info na www.svihadlo.cz

Zdroj: Maca Schmidtová, PR manager
Publikoval: Redakcia GREGI.NET