V uliciach Kocúr v čižmách, v autách moderné umenie. Divadelná Nitra ponúka bohatý sprievodný program!

Večery ozvláštnené koncertmi punku aj vážnej hudby, virtuózni tanečníci na chodúľoch aj Shakespearova dráma v podaní kočovných divadelníkov, zábavný program pre najmenšie ratolesti aj pre kluby seniorov.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. septembra 2012, prináša opäť bohatý sprievodný program. A odohrá sa na najrôznejších miestach v Nitre. V uliciach, v divadelných sálach, v nákupnom centre, pod hradom, v synagóge, v antikvariáte, v čajovni, ale aj na nezvyčajných miestach ako je bývalá trafostanica, upravený nákladný kontajner či šesť osobných áut.

Na návštevníkov čaká takmer 70 sprievodných podujatí – divadelných, filmových, výtvarných aj hudobných. A budú naozaj rôznorodé. Návštevníci si budú môcť vypočuť koncert netradičného „hardcore teatro punku“ v podobe nitrianskej kapely Bijjouterrier, ale aj diela vážnej hudby v podaní basetových rohov Lotz tria. Skúseným divadelným profesionálom budú partnermi aj mladí nitrianski divadelníci z predstavení sekcii Mladé divadlo v Nitre.

Vo festivalovom pouličnom programe stretnú návštevníci popri virtuóznych tanečníkoch na chodúľoch zo zoskupenia Long Vehicle Circus aj ich kolegov z Chodoroad show Divadla Harry Teater, alebo nápaditých a komických žonglérov z formácie Bratři v tricku. A po nitrianskych uliciach sa počas festivalu bude pohybovať aj Kocúr v čižmách z Bábkového divadla na Rázcestí z Banskej Bystrice či Krokodíl Kroko z Divadielka Svetielko v Nitre. Do rozprávkového sveta zavedie deti inscenácia Z knihy džungle pražského Divadla Minor, no z toho istého divadla priamo do školských tried gymnázia zavíta aj hra Vojna profesora Klamma. V predstavení Platea Divadla bez domova uvidia diváci unikátne bláznivé kúsky – holohlavého muža na chodúľoch či 70-ročnú plávajúcu akrobatku. Divadelná Nitra poteší najmenších festivalovými podujatiami v rámci sekcie Festival deťom, ale zapojí do programu aj seniorov v projekte Aktívne v divadle, aktívne v zrelom veku.

Počas obľúbenej Bielej noci vystúpia z rúška tmy nitrianske múzeá a galérie a svoje brány otvoria návštevníkom v neobvyklých večerných hodinách. Rozsvietia sa stovky lampiónov v už tradičnom Lampiónovom sprievode a netradičný virtuálno-reálny a hudobno-vizuálny zážitok prinesú koncerty Longital & VJ Kufrík Brothers a audiovizuálny projekt Lowii.

V kaviarni vo Festivalovej uličke si budú môcť Nitrania popri popíjania svojho nápoja vypočuť aj rozhlasovú hru alebo recitál laureátov 50. ročníka Poděbradských dní poézie.

Z nočnej ulice sa stane kino a pod holým nebom si bude možné v rámci sekcie film.sk.doc pozrieť nové filmy mladých slovenských tvorcov – dokumentárnu komédiu z rómskej osady Zvonky šťastia o fanúšikoch Karla Gotta a Dariny Rolincovej či experimentálny film Kto z Koho o tom, ako sa z obyčajných každodenných pohybov dajú vytvoriť tanečné kreácie.

Na výstavy výtvarných diel nebude treba počas Divadelnej Nitry chodiť do kamenných múzeí. Študenti Katedry intermédií a digitálnych médií Akadémie umení v Banskej Bystrici využijú na svoje inštalácie a diela naozaj netradičný priestor a to osobné automobily rozmiestnené v centre mesta, ktoré budú výstavným priestorom a objektom zároveň.

Priestranstvo pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre sa premení na pulzujúce festivalové námestie s novým vzhľadom. Ponúkne netradičné, ale o to atraktívnejšie priestory skonštruované z lešenárskych systémov a drevených paliet, ktoré rozčlenia námestie a dajú mu nielen novú „tvár“, ale aj „telo“ – namiesto kávy v klasickej kaviarni si návštevník vypije svoj nápoj v stánku z lešenia, namiesto klasickej čitárne si bude môcť čítať v tej festivalovej a posadiť sa na sedadlá či ležadlá vytvorené z paliet. Autormi priestorového konceptu iné_námestie sú Mária Trnovská a Martina Kalusová, obe absolventky Fakulty architektúry STU v Bratislave a Daniel Dida, absolvent Katedry intermédií a multimédií VŠVU v Bratislave. Klasický jarmok s predajom remeselných výrobkov nahradí market súčasného umenia, módy a dizajnu. A namiesto Fast foodu budú stánky s občerstvením ponúkať Fest Food.

Divadelná Nitra 2012

Zdroj: Divadelná Nitra